Hlavní obsah

EU mluví o Severním Irsku jako by nebylo součástí Británie, zlobí se Raab

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Reklama

Britský ministr zahraničí Dominic Raab obvinil Evropskou unii z „nevyrovnaného“ přístupu k debatě o tak zvaném severoirském protokolu, který je součástí dohody o vystoupení Británie z EU.

Článek

Raab se zastal ministerského předsedy Borise Johnsona, když řekl, že je ve věci „velmi klidný a stojí si za svým“. Podle francouzského diplomata přítomného jednání summitu skupiny G7 Johnsonova vláda využila hádku kolem brexitu k odvrácení pozornosti od témat summitu.

EU podle Raaba nedodržuje to, co bylo dohodnuto, „a to je problém“. „Potřebujeme, aby se dodržel text i jeho duch,“ řekl Raab. Podle něj je urážlivé, jestliže někteří představitelé o Severním Irsku mluví, jako by to nebyla součást Británie.

Narážel tak na Johnsonovu debatu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na summitu zemí G7. Francouzský prezident v sobotu hovořil o resetu francouzsko-britských vztahů, ale také o nutnosti, aby Británie dodržela své závazky z brexitové dohody. Johnson se dovolával „kompromisu všech stran“.

Protokol počítá s tím, že se Severní Irsko bude řídit stejnými obchodními pravidly jako EU, aby se zabránilo vytvoření tvrdé hranice mezi ním a Irskem. Londýn však k nelibosti unie jednostranně odložil dohodnuté a slíbené kontroly zboží na trase mezi zbytkem Británie a Severním Irskem, neboť to podle Johnsonovy vlády narušuje každodenní pohyb zboží do Severního Irska.

List The Sunday Telegraph se vrátil k Macronovi, který prý při debatě s Johnsonem naznačil, že Severní Irsko není součástí Británie. Johnson se mu snažil problém se severoirským protokolem vysvětlit na příkladu, co by řekl, kdyby nebylo možné dopravovat párky vyrobené v Toulouse do Paříže.

Macron odpověděl, že Toulouse a Paříž jsou součástí jednoho geografického území a že Severní Irsko je na ostrově. „Prezident chtěl poukázat na to, že jde o jinou situaci a že takové přirovnání nesní správné,“ vysvětlil dnes Elysejský palác. „Připomenul také premiérovi, že odchod z EU bylo britské rozhodnutí a že je třeba držet se daného slova,“ uvádí se ve stanovisku Elysejského paláce.

Raab v neděli vyzval představitele EU k „respektu“, protože „o Severním Irsku mluví, jako by to byla jiná země než Británie“. Mluvčí Borise Johnsona odmítl podrobnosti rozhovoru mezi Johnsonem a Macronem komentovat. „Jejich vztah je i nadále konstruktivní“ uvedl pro deník The Guardian a poukázal na společnou fotografii obou politiků, kteří se zúčastnili sobotního společného grilování na pláži.

Na otázku, zda je informace o Macronových výrocích pravdivá, řekl, že jako diplomat nehodlá nic prozrazovat. „Nikoho by to ale nemělo překvapit a to není jeden představitel. Opakovaně vidíme, jak představitelé EU mluví o Severním Irsku, jako by to byla jiná země než Británie. To není jen urážka, má to skutečný dopad na lidi v Severním Irsku, vyvolává to velké znepokojení,“ uvedl Raab.

„Dovedete si představit, že byste o (španělském) Katalánsku, vlámské části Belgie, jedné ze spolkových zemí Německa, Korsice ve Francii mluvili jako o jiné zemi? Chtělo by to více respektu,“ cituje šéfa britské diplomacie stanice BBC. Diplomat přítomný jednání sumitu G7 označil celou „brexitovou debatu“ za odvádění pozornosti. „Macron mu (Johnsonovi) řekl: ‚Netvrďte mi, že jste nevěděl, co podepisujete (v prosinci při podpisu dohody o brexitu)‘,“ sdělil francouzský diplomat.

Reklama

Doporučované