Hlavní obsah

EU nebude měnit podmínky brexitové dohody, při příjezdu Mayové do Bruselu pod její auto skočil demonstrant

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o bruselském jednání mezi premiérkou Mayovou a zástupci EU.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Theresa Mayová jedná se zástupci Evropské unie v Bruselu o podobě brexitové dohody a postupu v otázce problematické irské pojistky. Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker zopakoval, že EU nebude měnit podmínky brexitové dohody. Při příjezdu na jednání před konvoj, ve kterém jelo její auto, skočil jeden z protestujících.

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na dnešním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou znovu zopakoval, že Evropská unie nebude měnit podmínky brexitové dohody, je ale ochotná upravit doprovodný text právně nezávazné politické deklarace. I tak se ale Juncker s Mayovou dohodli, že se v pondělí znovu sejdou britský ministr pro brexit Stephen Barclay a unijní vyjednávač Michel Barnier.

„Oba lídři se shodli, že jejich týmy by měly debatovat o tom, zda je možné najít cestu, která by zajistila co nejširší podporu v britském parlamentu a která by byla ve shodě se zásadami dohodnutými Evropskou radou,“ uvedl k jednání Junckera a Mayové mluvčí Evropská komise Margaritis Schinas. Zároveň řekl, že britská premiérka a Juncker se opět setkají na konci února.

Čeká vás peklo, ptali se novináři Mayové

Mayová se dnes v Bruselu snaží přesvědčit unijní činitele o úpravě dohody. Odpoledne ji ještě čeká jednání s šéfem Evropského parlamentu Antoniem Tajanim a s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Při příchodu na dnešní jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu čekal na Mayovou dotaz novinářů, zda nynější stav považuje za peklo. Byla to narážka na středeční komentář předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který si položil otázku, jak asi vypadá místo v pekle pro zastánce britského odchodu z Evropské unie, kteří nemají žádný konkrétní plán.

„Paní premiérko, je tohle peklo?“ zeptal se Mayové jeden z žurnalistů poté, co ji přivítal Juncker. Premiérka neodpověděla a nereagovala ani na dotazy, zda má náhradní brexitový plán a s čím do Bruselu dnes přijela.

Navíc, ještě než premiérka vůbec vystoupila s auta, byla s nespokojeností občanů konfrontována, když jeden z protestujících, kteří obklopili příjezd do sídla Evropské komise, skočil vozidlům do cesty. Nešlo však o nijak dramatický incident, dotyčný muž byl rychle z vozovky odtažen a nikomu se nic nestalo.

Před auta v konvoji s Mayovou skočil protestující.Video: AP

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek zmínil, že uvnitř Evropské unie může sílit iniciativa přistoupit na jednání o znění brexitové dohody, pokud mezistranický dialog v Británii přinese nějaké konstruktivní návrhy.

Mayová chce onu irskou pojistku proti vzniku konfliktu kvůli hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou nahradit blíže nespecifikovanými alternativními ujednáními. O jejím návrhu a novém znění dohody se mělo v britském parlamentu hlasovat příští týden, předsedkyně vlády jej však přesunula na konec měsíce, přibližně měsíc před dnem, kdy má Spojené království EU definitivně opustit.

Podle Jiřího Hoška je možné, že by opoziční labouristé přistoupili na návrh Mayové, šance na to ale veliká není, protože by lídr strany Jeremy Corbyn pošlapal celou strategii, podle které jednal během celé epizody ve znamení jednání o brexitu.

Reklama

Doporučované