Hlavní obsah
Online

Hlavními tématy závěru summitu G7 byly požáry v Amazonii a Írán

Foto: Reuters

Vrcholní státníci G7 jednají u kulatého stolu.

Reklama

aktualizováno •

V přímořském letovisku Biarritz na jihozápadě Francie skončil třídenní summit G7. Představitelé USA, Kanady, Francie, Británie, Německa, Itálie a Japonska jednali také o ochraně klimatu a ohlásili okamžitou finanční pomoc na boj proti požárům v Amazonii.

Článek

Po summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 ve francouzském Biarritzu je možná na obzoru schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s íránskou hlavou státu Hasanem Rúháním, na níž by se řešil spor o íránský jaderný program. Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes řekl, že doufá ve schůzku „v příštích týdnech". Trump reagoval, že za správných podmínek by na setkání přistoupil.

Jak Trump, tak Rúhání by se měli na konci září účastnit Valného shromáždění OSN v New Yorku. Podle Macrona se o uspořádání schůzky mezi americkým a íránským prezidentem jedná, přičemž Rúhání dal najevo, že je této myšlence otevřen. Do Biarritzu v neděli nečekaně na několik hodin dorazil také íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. V neděli  jednal se šéfem francouzské diplomacie Jeanem-Yvesem Le Drianem a také s Macronem.

„Doufám, že v příštích týdnech se na základě těchto rozhovorů podaří dosáhnout vrcholné schůzky mezi prezidentem Rúháním a prezidentem Trumpem," řekl francouzský prezident na dnešní společné tiskové konferenci s prezidentem Spojených států. Varoval nicméně, že „nic není hotové“ a celá záležitost je „nanejvýš křehká“.

Ačkoli letošní summit G7 nekončí společným prohlášením členů, jak bývalo v minulosti zvykem, Francie nakonec vydala krátké shrnutí události. Podle agentury Reuters dokument odráží neshody mezi účastníky, uvádí však, že sedmička hospodářsky silných zemí usiluje o otevřené a spravedlivé obchodování ve světě a ekonomickou stabilitu.

Dnešní pracovní schůze lídrů G7 byla věnována ochraně klimatu a biodiverzity. Americký prezident na ní chyběl, což Bílý dům vysvětlil Trumpovými bilaterálními schůzkami s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a indickým premiérem Naréndrou Módím. Podle televize CNN nicméně Módí i Merkelová na jednání o klimatu byli. Trumpova vláda předloni odstoupila od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015.

Macron a chilský prezident Sebastián Piňera společně oznámili, že země G7 uvolní okamžitou finanční pomoc 20 milionů dolarů (465 milionů Kč) na hašení požárů v Amazonii. Dalším krokem má být podle šéfa Elysejského paláce iniciativa na opětovné zalesnění Amazonie. Spustit ji chce na Valném shromáždění OSN.

S požáry v současné době bojuje hlavně Brazílie, jejíž prezident Jair Bolsonaro se kvůli záležitosti dostal do diplomatické roztržky se svým francouzským protějškem. V reakci na oznámení o finanční pomoci Bolsonaro obvinil Macrona z nepřípustného vměšování. Francouzský prezident podniká „neodůvodněné útoky na Amazonii, které maskuje ideou ‚aliance‘ zemí G7 na ‚záchranu‘ Amazonie, jako bychom byli kolonie nebo země nikoho,“ uvedl Bolsonaro na twitteru. Francouzská hlava státu minulý týden Bolsonara popudila vyjádřením, že lhal o brazilských environmentálních závazcích.

Výrazným tématem summitu v Biarritzu byly také obchodní spory, zejména ten mezi Čínou a Spojenými státy, který těsně před zahájením summitu pokračoval oznámením nových cel na obou stranách. Americký prezident dnes řekl, že Peking si „strašně moc" přeje konflikt s USA urovnat, protože mu americká cla zasadila tvrdou ránu.

Trump v poslední době zavedením cla vyhrožoval i Francii, a to v souvislosti s novou francouzskou daní namířenou vůči internetovým gigantům, jako jsou například americké firmy Google, Amazon či Facebook. Macron dnes oznámil, že Francie a USA v tomto směru nalezly kompromis. Ujednání předpokládá, že Francie podnikům vrátí rozdíl mezi francouzskou digitální daní a plánovaným mezinárodním systémem digitální daně, na kterém nyní pracuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

  • Pokračují demonstrace proti summitu

    Na jihozápadě Francie pokračují druhým dnem demonstrace proti summitu G7. V blízkém městě Bayonne, kde v sobotu policisté zadrželi po střetech desítky demonstrantů, dnes několik stovek lidí protestovalo s portréty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona obrácenými hlavou dolů.

    Foto: ČTK

    Macronovy portréty jsou ukradené ze stěn více než stovky radnic a dalších úředních budov po celé Francii.

  • Tisková konference Trumpa a Macrona končí

    Na otázku ohledně klimatických změn Trump odpověděl, že americké bohatství neobětuje, a dodal, že udělal více prohlášení o dopadech oteplení planety více než kdokoli, kdo byl kdy americkým prezidentem.

    Tímto prohlášením tiskovou konferenci ukončil.

  • Trump: Spojené státy mají obrovské bohatství

    „Mám pocit, že Spojené státy mají obrovské bohatství v podobě produkce energie. Díky mně toto bohatství ožilo,“ pochlubil se Trump. „Nejsme ochotni riskovat toto bohatství kvůli snům, jako jsou obnovitelné zdroje. Nyní jsme největší producent energie na světě.“

    Spojené státy jsou největším producentem energie na světě od roku 2012, kdy v prezidentském křesle seděl Barack Obama.

  • Podle Trumpa má Severní Korea obrovský ekonomický potenciál

    Během diskusí o Íránu Donald Trump vyzdvihl „obrovský ekonomický potenciál“ Severní Koreje. Řekl, že vůdce KLDR Kim Čong-un musí vidět, že se lidé i zboží do Jižní Koreje musí nějak dostávat a nejde to prý jinak než skrze Severní Koreu nebo letadlem.

  • Trump není nakloněn poskytnout Íránu kompenzaci za sankce

    Trump uvedl, že není nakloněn poskytnout Íránu kompenzaci za americké hospodářské sankce uvalené po odchodu USA z jaderné dohody, kterou Teherán v roce 2015 uzavřel se světovými mocnostmi. Nicméně na tiskové konferenci upozornil, že mnoho zemí je ochotno poskytnout Íránu půjčky zabezpečené íránskou ropou.

  • Macron doufá v brzkou schůzku Trumpa a Rúháního

    Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes na závěr summitu hospodářsky vyspělých zemí (G7) prohlásil, že doufá ve schůzku mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním, která by se mohla uskutečnit „v příštích týdnech“. Cílem by bylo řešit spor o íránský jaderný program.

    „Pro nás jsou velmi důležité dvě věci: Írán nesmí nikdy mít jaderné zbraně a nesmí destabilizovat region,“ řekl Macron s tím, že na tom se shodl s Trumpem.

    O uspořádání schůzky mezi americkým a íránským prezidentem se jedná. „Doufám, že v příštích týdnech se na základě těchto rozhovorů podaří dosáhnout vrcholné schůzky mezi prezidentem Rúháním a prezidentem Trumpem,“ řekl francouzský prezident.

    Varoval nicméně, že „nic není hotovo“ a celá záležitost je „nanejvýš křehká“.

  • Trump o vztazích s Íránem: Možná fungují a možná ne

    Prezident Trump by se setkal s Íránem, kdyby „okolnosti byly správné“, ale mezitím Írán „musí být dobrým hráčem“. Trump dále sdělil, že o příletu íránského ministra zahraniční Mohammada Džaváda Zarífa věděl předem.

    Americký prezident řekl, že ho francouzský prezident Emmanuel Macron o chystané návštěvě předem informoval a požádal o svolení. Sám Trump se ale se Zarífem setkat nechtěl, na to by bylo podle něj příliš brzy.

    Na otázku o vztazích s Íránem Trump odpověděl „možná fungují a možná ne“.

  • Trump: Vydělávání peněz mě nezajímá

    Trump v odpovědi na otázku, jestli nechce na prezidentské pozici profitovat, pokud by se příští summit G7 měl konat v jeho golfovém resortu v druhém největším městě Floridy, prohlásil, že ho vydělávání peněz nezajímá.

    Dále novinářům sdělil, že byl zvyklý poskytovat projevy za spoustu peněz, ale nyní přednáší zdarma, a že ho prezidentství vyjde na 3 až 5 miliard dolarů. Forbes to považuje za „absurdní“.

  • Macron: Pro světovou ekonomiku je nejhorší nejistota

    Novinář Fox News se zeptal prezidenta Macrona, jestli se obává Trumpovy obchodní války s Čínou, která poškodí globální ekonomiku, a jestli o tom s Trumpem hovořil.

    Macron odpověděl, že vidí, že mezi Trumpem a Čínou „se věci pohybují“. Vyzval k vyvážené dohodě, která bude dobrá pro všechny. „Pro světovou ekonomiku je špatná nejistota. Čím rychleji se dojde k dohodě, tím rychleji se tato nejistota rozptýlí,“ dodal Macron.

  • Donald Trump a Emmanuel Macron se sešli na společné tiskové konferenci

    Na závěr summitu hospodářsky vyspělých zemí se na společné tiskové konferenci sešli americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron.

  • Macron kritizoval Bolsonara za útok na jeho ženu Brigitte

    Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vyjádřil naději, že Brazílie bude mít brzy nového prezidenta, který bude kompetentní. Nezvykle ostrou kritikou tak reagoval na krok Jaira Bolsonara, který na Facebooku podpořil komentářem sexistický útok na Macronovu manželku Brigitte.

    „Je to smutné pro něj i pro Brazilce, brazilské ženy, které bezpochyby cítí stud, když čtou něco takového od svého prezidenta… Jsou to mimořádně neuctivé útoky na mou ženu,“ řekl Macron během jednání na summitu G7.

    Francouzská média dnes informovala, že brazilský prezident Bolsonaro komentoval na Facebooku montáž jednoho z uživatelů, na které je Macron s manželkou Brigitte a Bolsonaro s manželkou Michelle. „Už rozumíš, proč Macron Bolsonara pronásleduje?“ stojí u obrázku. Brazilský prezident z ověřeného účtu komentoval: „Neponižujte toho chlapíka, cha, cha, cha.“

  • Trump: Módí řekl, že má Kašmír pod kontrolou

    Americký prezident Donald Trump v pondělí prohlásil, že indický premiér Naréndra Módí má situaci v Kašmíru plně pod kontrolou. Dále Trump řekl, že Indie a Pákistán svůj spor o Kašmír dokážou vyřešit bez cizího zásahu, nabídl však pomoc, pokud by byla potřeba.

    Trump bezúspěšně nabízel zprostředkování diskusí mezi Indií a Pákistánem již dříve.

    Módí Trumpova slova potvrdil, když zopakoval, že Kašmír je bilaterální záležitostí Indie a Pákistánu a odmítl prostor pro zprostředkování diskusí třetí stranou.

    „Indie a Pákistán byly spolu před rokem 1947 a jsem přesvědčen, že o našich problémech můžeme diskutovat společně a společně je vyřešit,“ dodal Módí.

    Indická vláda 5. srpna zrušila zvláštní autonomní status severoindického státu Džammú a Kašmír. Krokem nacionalistické vlády v Dillí přišel region mimo jiné o výsadu schvalovat vlastní zákony a povolovat občanům z jiných částí Indie vlastnictví půdy. Od odebrání zvláštního statusu platí takřka úplný zákaz vycházení, oblast je odříznuta od internetu a indičtí vojáci jsou v kašmírském údolí všudypřítomní.

  • Donald Trump přeskočil zasedání věnované klimatickým změnám

    Zatímco se lídři G7 usazovali kolem kulatého stolu, židle vyhrazená pro Trumpa zůstala prázdná. Francouzský prezident a hostitel summitu Emmanuel Macron Trumpovu nepřítomnost nepovažoval za důležitou a zasedání zahájil prezentací náramkových hodinek z recyklovatelného plastu.

    Bílý dům později prohlásil, že se Trump nemohl dostavit kvůli nabitému programu.

    Trump se dnes mimo jiné sešel také s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo s indickým premiérem Naréndrou Módím. Merkelová a Módí se však schůzky o klimatických změnách zúčastnili.

  • EU očekává, že Británie zaplatí dluh i po brexitu bez dohody

    Evropská unie očekává, že Británie dodrží všechny své finanční závazky, které učinila během členství v bloku. Obzvlášť to platí pro případ, že z EU nakonec odejde bez dohody. Uvedla to dnes mluvčí Evropské komise. Reagovala tak zjevně na prohlášení britského premiéra Borise Johnsona ze summitu G7, podle nějž v případě brexitu bez dohody už země nebude Unii dlužit 39 miliard liber (1,1 bilionu Kč), tedy původní odhadovanou výši „brexitového účtu“.

  • G7 podpoří Amazonii dvaceti miliony, zorganizování summitu stálo údajně dvakrát tolik

    Nejvyspělejší ekonomiky světa vyčlenily na pomoc při hašení a revitalizaci amazonského pralesa 20 milionů dolarů (465 milionů korun). Jen zorganizování summitu zemí G7 přitom podle dřívějšího vyjádření mluvčí francouzské vlády Sibeth Ndiayeové stálo přes 40 milionů dolarů (920 milionů korun). Summit je podle Ndiayeové zároveň mnohem levnější než předešlá setkání v Kanadě a Itálii.

    Ještě jedno srovnání nabízí založení fondu na záchranu amazonského pralesa herce Leonarda DiCapria. Jeho počáteční vklad činí 5 milionů dolarů (115 milionů korun). DiCapriova nadace tak nabídla čtvrtinu toho, co sedm nejvyspělejších ekonomik světa.

  • Podle Macrona uvolní G7 na boj s amazonskými požáry 20 milionů dolarů

    Členové skupiny vyspělých ekonomik G7 uvolní na hašení požárů v amazonském pralese okamžitou finanční pomoc 20 milionů dolarů (465 milionů korun). Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron. Požáry v amazonském pralese se staly jedním z hlavních témat summitu.

    Amazonii šéf Elysejského paláce označil za plíce planety a doplnil, že o podobné pomoci uvažují země G7 také v případě Afriky, kde rovněž hoří deštné pralesy. Jen v Brazílii se počet požárů od ledna proti stejnému období loňského roku zvýšil o 83 procent. Celkem jich úřady napočítaly na 70 tisíc.

    Dalším krokem má být podle Macrona iniciativa na opětovné zalesnění Amazonie. Spustit ji chce na zářijovém Valném shromáždění OSN.

  • Příští summit G7 hostí USA, Trump pozve státníky do Miami

    Příští summit skupiny G7, který budou hostit Spojené státy, by se mohl konat v Miami. Před dvoustranným setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl americký prezident Donald Trump. Definitivní rozhodnutí podle něj nepadlo, lídři G7 by se ale mohli sejít v rezortu Trump National Doral Miami, který mu patří.

    „Nenašli jsme nic, co by mu mohlo byť jen zdaleka konkurovat,“ řekl americký prezident na adresu svého golfového rezortu v druhém největším městě Floridy. Zdůraznil, že hlavním pozitivem rozsáhlého komplexu, který by podle něj poskytl dostatek prostoru lídrům, delegacím i novinářům, je, že se nachází blízko miamského letiště.

  • Francie se shodla s USA na podobě digitální daně

    Zástupci Francie a Spojených států dosáhli kompromisní dohody ohledně francouzské digitální daně, kvůli které americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením cla na dovoz francouzského vína. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj blízký jednáním. Francouzská digitální daň je namířena proti internetovým gigantům, jako jsou například americké firmy Google, Amazon či Facebook.

    Francouzský parlament tuto daň schválil minulý měsíc. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 650 milionů korun) a celosvětově nad 750 milionů eur (přes 19 miliard korun). Platí zpětně od začátku letošního roku.

    Kompromisní dohody dosáhli francouzský ministr financí Bruno Le Maire, jeho americký protějšek Steven Mnuchin a ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Ujednání předpokládá, že Francie podnikům vrátí rozdíl mezi francouzskou digitální daní a plánovaným mezinárodním systémem digitální daně, na kterém nyní pracuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

    Kompromisní dohoda má být ještě dnes na summitu předložena Trumpovi i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

  • Čína volala Trumpovi do Biarritzu, chce obnovit obchodní vztahy

    Trump měl v Biarritzu během dopoledne dva telefonáty se zástupci čínské vlády. Tvrdí to zpravodajský web USA Today. Podle Trumpa to může být bod zlomu v obchodní válce.

    „Měli jsme dva hovory, velmi, velmi dobré a produktivní hovory,“ sdělil Trump novinářům. Není jasné, zda Trump hovořil přímo s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Mám opravdu velký respekt k tomu, že mi z Číny zavolali a chtějí se dohodnout,“ dodal Trump.

    Ostatní členové G7 Trumpa celou neděli přesvědčovali o škodlivosti obchodních válek.

  • Cena zlata roste kvůli Trumpovým tweetům

    Zlato je kvůli dalšímu vyostření obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou na maximu za více než šest let. Brzy ráno jeho cena během obchodování v Asii přidávala více než jedno procento na 1554,56 dolaru za troyskou unci (jedna troyská unce se rovná 31,1 gramu), a bylo tak nejdražší od dubna 2013.

    „Zlato v pátek těžilo ze záplavy tweetů (amerického) prezidenta (Donalda) Trumpa,“ řekl agentuře Reuters analytik Stephen Innes ze společnosti VM Markets.

    Zdražují také ostatní drahé kovy. Stříbro přidává rovněž více než jedno procenta a pohybuje se kolem 17,70 dolaru za troyskou unci, mírnější zisky má i platina a palladium.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy