Hlavní obsah

EU odsoudila maďarský antiLGBT+ zákon. Je to ostuda, tvrdí. Česko mlčí

Foto: Profimedia.cz

Otázky týkající se LGBT+ práv opět hýbají Evropou.

Reklama

Evropská komise a některé členské státy EU ostře brojí proti novému maďarskému homofobnímu zákonu. Oproti tomu UEFA dává od tématu ruce pryč.

Článek

„Hluboké znepokojení“ vyjádřilo v úterý patnáct členských států EU v prohlášení k maďarskému zákonu, který zakazuje zmínky o tematice LGBT+ ve veškerých vzdělávacích materiálech i mediálních výstupech pro děti do osmnácti let. Česká republika mezi nimi není.

Na dotaz Seznam Zpráv ministr zahraničí Petr Kulhánek, proč se Česká republika nepřipojila ke kritickému prohlášení, prozatím neodpověděl.

Dánsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Finsko, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Švédsko a posléze i Rakousko a Řecko se připojily k iniciativě zemí Beneluxu. Země se postavily proti Maďarsku a jeho novému zákonu, který podle vládní strany Fidesz patří do celého „balíku“ zákonů, které mají „bojovat s pedofilií“. Více než polovina zemí EU vyzvala Evropskou komisi k jednání.

Ve středu Evropská komise opravdu reagovala. „Maďarský zákon je ostuda,“ řekla její šéfka Ursula von der Leyenová a potvrdila, že zadala zodpovědným komisařům, aby Maďarsku poslali oficiální dopis, ve kterém vyjádří znepokojení nad zákonem ještě před tím, než vejde v platnost.

To ve své podstatě znamená, že Evropská komise rozjela řízení „o nesplnění povinnosti“. Jedná se o proceduru, která zjišťuje případy porušení práva EU. Ve středu začala oficiálně první fáze, ve které tedy EK vyšle výzvu dané zemi o zaslání dalších informací. Země musí obvykle do dvou měsíců zaslat podrobnou odpověď. Ve svém důsledku by mohlo dojít až k finančním sankcím vůči Maďarsku.

Příslušné eurokomisařky jsou v tomto případě Věra Jourová a Helena Dalliová.

„Fotbal není politika“

Téma maďarského zákonu se dostalo i na aktuální fotbalový šampionát Euro. Mnichovský stadion požádal fotbalovou asociaci UEFA, aby směl stadion nasvítit v barvách vlajky LGBT+ komunity na středeční zápas mezi Německem a Maďarskem.

UEFA to odmítla s vysvětlením, že se jedná o „politický kontext a asociace je politicky a nábožensky neutrální“. To okomentoval mnichovský starosta Dieter Reiter, který označil rozhodnutí fotbalové asociace za ostudné.

Přidala se k němu některá další německá města, která zbarvila své stadiony do barev duhy. Například Frankfurt nad Mohanem, Berlín nebo Kolín nad Rýnem. Mnichovský starosta řekl, že město nasvítí alespoň jiné městské památky, jako například budovu radnice.

Rozhodnutí UEFA kritizoval i francouzský tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune u příležitosti setkání ministrů členských zemí EU v Lucemburku. Nad zákazem vyjádřil „lítost“.

Naopak velmi pozitivně přijal rozhodnutí od UEFA maďarský ministr zahraničí Péter Szijjartó. Duhové nasvícení fotbalového stadionu označil za „politickou provokaci“.

Podle zjištění serveru Politico se maďarský premiér Viktor Orbán středečního zápasu národního týmu v Německu nezúčastní. Místo toho prý v Bruselu večeří s italskou političkou Giorgiou Meloniovou, předsedkyní ultrapravicového hnutí Bratři Itálie.

Reklama

Související témata:

Doporučované