Hlavní obsah

EU otevře své vnější hranice. Spojené státy a Rusko budou mít asi smůlu

Foto: Profimedia.cz

Evropská unie chce své vnější hranice otevřít k 1. červenci.

Reklama

Evropští diplomaté se při tvorbě seznamu zemí, s nimiž otevřou vnější hranici EU, řídí podle epidemiologických dat. Na své území pustí občany těch států, kde je poměr nově nakažených na 100 000 obyvatel srovnatelný s Unií.

Článek

Do Evropy jezdí každé léto na prázdniny miliony amerických turistů, sedmadvacítku pojí se Spojenými státy i rozsáhlé byznysové kontakty. Koronavirová pandemie ale přelévání milionů lidí přes Atlantik v březnu zastavila. Tento stav má zůstat i po 1. červenci.

Reportéři amerického deníku The New York Times se totiž dostali ke dvěma seznamům zemí, které vypracovalo chorvatské předsednictví. Se státy, které na něm figurují, chce Evropská unie otevřít své vnější hranice. Právě lidé s trvalým pobytem v USA, ale také v Rusku nebo Brazílii, na obou seznamech chybějí, protože šíření nemoci covid-19 je zde stále vysoké. Čínu, která byla hlavním světovým centrem pandemie v jejích začátcích, naopak diplomaté na seznam zapsali.

Fiasko Trumpovy politiky

Pokud by občané USA nesměli do Evropy ani po otevření unijních hranic, byla by to rána pro americkou prestiž ve světě i pro politiku Donalda Trumpa, podotýká americký deník. Statistiky nicméně hovoří jasně - v USA nyní lékaři registrují 2,3 milionu nakažených a více než 120 tisíc lidí už nemoci podlehlo.

Unijní seznam bezpečných zemí vznikl podle epidemiologických kritérií, z nichž hlavním je počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní. Unijní průměr je v současné době 16, ve Spojených státech ale toto číslo dosahuje 107, v Brazílii dokonce 190 a v Rusku 80, tedy mnohonásobně více.

Americký prezident Donald Trump rozhořčil Evropany v březnu, kdy občanům většiny evropských států zakázal vstoupit na území USA. Argumentoval tehdy tím, že svou zemi ochraňuje před pandemií - v USA tehdy registrovali jen 1100 nakažených a pouhých 38 úmrtí. Nyní jsou ale Spojené státy zemí s nejvyšším počtem obětí na světě a v Evropě pandemie v posledních dvou měsících slábne. Trump sice v květnu a počátkem června přiznal, že Evropa udělala pokrok a že by opatření vůči ní mohl Washington zmírnit, nic se však nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Donald Trump a Jair Bolsonaro přispěli svým zlehčováním epidemie k tomu, že jim EU své vnější hranice neotevře.

Některé státy sedmadvacítky tlačí na to, aby předsednictví bralo v úvahu i další kritéria, jako je počet testovaných, počty pacientů na jednotkách intenzivní péče nebo připravenost zemí na druhou vlnu pandemie. Proti stanovení dalších kritérií je však Evropská komise - argumentuje tím, že Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) nemá možnosti tato data získat.

Diskutuje se také o věrohodnosti dodávaných statistik - například v případě Číny se prokázalo, že se v počátcích pandemie snažila šíření nemoci ututlat a že regionální představitelé proto úmyslně podhodnocovali statistiky.

Až se členské státy na konečném seznamu shodnou, představí ho příští týden, těsně před plánovaným otevřeném vnějších hranic 1. července. Seznam budou každé dva týdny aktualizovat podle koronavirové situace v jednotlivých státech. Evropská unie sice jeho dodržování nemůže na členských zemích vymáhat, pokud by se jím ale některý stát neřídil, vedlo by to k obnovení hranic uvnitř EU. Jinými slovy - pokud by například Češi pustili do země Rusy, mohly by jim proto uzavřít své hranice sousední státy.

O USA se nemluvilo

Seznamy nyní existují dva. Na prvních z nich figuruje 47 států, což jsou země s nižším počtem nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, než je průměr Evropské unie. Na druhém je 54 států, mezi nimiž jsou i ty, které mají toto číslo lehce vyšší, do dvaceti. I ke členství v tomto širším seznamu mají tedy USA velmi daleko.

Možnost, že by Spojené státy dostaly z geopolitických důvodů výjimku, diplomaté v tuto chvíli odmítají. Argumentují tím, že by pak celý seznam zcela ztratil smysl a že se řídí čistě epidemiologickými kritérii a politiku neberou v úvahu.

Foto: Profimedia.cz

Evropská nádraží ožívají, brzy bude možné cestovat i mimo EU. Snímek je z Bruselu.

„O Spojených státech se vůbec nemluvilo,“ řekl Seznam Zprávám o dnešní schůzce velvyslanců členských států unijní zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Jednání budou pokračovat, dohoda se během dneška ani nečekala. „Vedeme velmi intenzivní diskuze,“ citoval americký deník mluvčího Evropské komise Adalberta Jahnze.

Mezi členskými státy nicméně panuje shoda v tom, že dohodu na konečné podobě seznamu je třeba mít do 1. července. Českou pozicí je snaha o koordinovaný postoj celé EU a to, aby infekční číslo států na seznamu nepřesáhlo dvacítku.

Na obou seznamech figuruje Čína, Vietnam nebo Austrálie, pouze na tom širším je například Kanada, Egypt nebo Turecko. Bruselský server Politico napsal, že na seznamu chybí například také Severní Makedonie, tedy stát přímo s Unií sousedící.

Jiný je případ Velké Británie, která má sice vyšší počet nově nakažených, než je unijní průměr, na seznamu ale nefiguruje, protože podle dohody o brexitovém přechodném období je země považována až do konce letošního roku za součást Evropské unie.

Evropská komise se už v červnu vyslovila pro co nejrychlejší otevření hranic se zeměmi západního Balkánu, v Albánii a Kosovu se ale infekce šíří rychleji než ve zbytku EU. V Srbsku a v Bosně je pak počet nově nakažených nižší, stále ale roste.

Reklama

Doporučované