Hlavní obsah

EU přidala na sankční seznam Lukašenka a 14 dalších činitelů

Foto: Profimedia.cz

Běloruský samozvaný prezident Alexandr Lukašenko.

Reklama

Evropská unie zakázala autoritářskému běloruskému vládci Alexandru Lukašenkovi cesty do členských států a zmrazila mu majetek, který na území EU vlastní.

Článek

Spolu s Lukašenkem dnes evropské společenství formálně přidalo na sankční seznam dalších 14 běloruských činitelů, kteří se podle EU podíleli na násilném potlačování protestů či zastrašování oponentů režimu a novinářů.

Evropský blok Lukašenka kvůli zmanipulovaným srpnovým volbám neuznává za prezidenta a snaží se jej přimět k dialogu s opozicí. Unijní země se již začátkem října shodly na potrestání čtyř desítek předních činitelů běloruských bezpečnostních úřadů a volební komise, Lukašenko však mezi nimi nebyl. Zatímco zvláště pobaltské země a Polsko tlačily na jeho zařazení na seznam, další státy takový krok odmítaly s odůvodněním, že by zkomplikoval možný dialog.

Vládce země, v níž pravidelně demonstrují desetitisíce lidí za vypsání nového hlasování, však výzvy Evropské unie k vypsání nových voleb a propuštění zadržovaných oponentů stále odmítá. Proto se po více než dvouměsíčních debatách unijní země shodly na jeho přidání na seznam, který po dnešní aktualizaci obsahuje 59 jmen.

Kromě Lukašenka na něj přibyl například jeho syn a bezpečnostní poradce Viktar Lukašenko, personální vedoucí prezidentské kanceláře Ihar Serhejenka či šéf tajné policie Ivan Tertel.

Reklama

Doporučované