Hlavní obsah

EU prodloužila sankce proti Turecku kvůli průzkumu ve Středomoří

Foto: Profimedia.cz

Turecká průzkumná loď.

Reklama

Turecko stále zkoumá naleziště strategických surovin ve sporných vodách Středozemního moře. Unie kvůli tomu prodloužila sankce.

Článek

Evropská unie o rok prodloužila sankce související s kontroverzním průzkumem těžby, který provádí Turecko ve východním Středomoří. Na prodloužení postihů do listopadu 2021 se shodly členské země, které se dlouhodobě snaží přimět Ankaru, aby ukončila průzkumné aktivity u břehů Kypru a řeckých ostrovů.

Postihy se v současnosti vztahují na dva představitele turecké státní ropné společnosti TPAO.

Unie se shodla na možnosti trestat turecké činitele nebo firmy loni v říjnu na návrh Řecka a Kypru. Obě členské země EU tvrdí, že Turecko průzkumem nalezišť ropy v blízkosti jejich břehů narušuje jejich suverenitu. Ankara svá průzkumná plavidla ze sporné oblasti letos dočasně stáhla ve snaze o dialog, pak ale průzkum obnovila.

Státy EU proto o rok prodloužily možnost zmrazit lidem či subjektům zodpovědným za průzkum majetek a zakázat jim cesty na své území. V současnosti je na seznamu viceprezident TPAO Mehmet Ferruh Akalin a zástupce šéfa průzkumné sekce společnosti Ali Coşkun Namoglu.

Prezidenti a premiéři v říjnu již poněkolikáté ve společném prohlášení vyzvali Turecko, aby přestalo s „jednostrannými provokacemi“, a dali Ankaře čas do prosince na nápravu situace. Pokud bude Turecko v průzkumu pokračovat, je EU připravena na prosincovém summitu rozšířit sankční seznam o další lidi či subjekty.

Na to tlačí zejména Řecko a Kypr za podpory Francie. Řada dalších zemí včetně České republiky naproti tomu považuje vzhledem k partnerství v NATO a dohodě o migraci vztahy s Tureckem za velmi citlivé a nechce dál zvyšovat napětí.

Reklama

Doporučované