Hlavní obsah

EU se před nikým nesklonila, říká unijní šéfdiplomat. Kritiku Číny ale Unie zjemnila

Foto: Profimedia.cz

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Reklama

Evropská unie čelí podezření, že podlehla tlaku Číny kvůli zprávě o dezinformacích ke koronavirové pandemii, jež šířil Peking. Unijní šéfdiplomat Josep Borrell to ale odmítá.

Článek

Podle Borrella nedošlo na přání Pekingu k žádným úpravám zprávy o dezinformačních útocích z Ruska a Číny. Jenže informace, které unikly do médií, ukazují opak. Text, který se dostal na veřejnost, má poněkud jemnější vyznění než ten interní. Zmizela třeba poměrně zásadní zmínka o „čínské globální dezinformační kampani“, na což poukázal list Financial Times.

Bývalý španělský ministr zahraničí Borrell připustil, že Čína skutečně vyvinula diplomatický tlak kvůli zprávě Evropské služby vnější akce (EEAS) z minulého pátku. Borrell ale o tlaku z Pekingu ve čtvrtek při videokonferenci s europoslanci zahraničního výboru EP řekl, že šlo o o obvyklou formu diplomacie.

„Čína vyjádřila své znepokojení, když se dozvěděla, co je součástí tohoto dokumentu. A učinila tak diplomatickou cestou,“ řekl europoslancům šéf unijní diplomacie. „Diplomatické demarše (stížnosti) mohou doprovázet různé pobízející nebo odrazující prvky, které ani nemusejí být zmíněny explicitně. Ale to dělá každý včetně nás a našich nejbližších spojenců,“ řekl na videokonferenci Borrell podle serveru EUobserver.

Některé europoslance jeho vysvětlení neuspokojilo. „Upřímně, vaše vysvětlení mě moc nepřesvědčilo. Pane Borrelle, chceme pravdu a chceme ji teď,“ řekla podle serveru Politico belgická europoslankyně Hilde Vautmansová z liberální frakce Renew Europe.

Česká europoslankyně Markéta Gregorová, která je členkou Evropské pirátské strany, zase upozornila na to, jak tato kauza zasáhla unijní pověst. „Evropská unie je vylíčena jako slabá a klanící se čínskému vlivu. Ať už to tak je, nebo není, poškodilo to naši reputaci. A nechtěně jsme tak dali najevo našim protivníkům, že obtěžování nebo zastrašování našich diplomatů funguje a že by v tom měli pokračovat,“ řekla Gregorová Borrellovi.

Verze pro veřejnost psaná jemnějším jazykem

Kontroverze se týká dvou unijních zpráv o dezinformační propagandě Ruska a Číny v souvislosti s koronavirovou pandemií. Minulé úterý unikla interní, pětadvacetistránková zpráva určená pro evropské diplomaty – jako první ji zveřejnil server Politico. Čína si na její znění měla stěžovat hned několika diplomatickými cestami.

Minulý pátek pak EEAS zveřejnila druhou, mnohem kratší zprávu. Tematicky je shodná s tou předchozí, změnil (lépe řečeno zjemnil) se ale výběr slov, jimiž je napsaná. Původní verze například uvádí, že „docházelo k nepřetržitému a koordinovanému nátlaku ze strany oficiálních čínských zdrojů na odvrácení jakékoliv viny“.

Novější zpráva je shovívavější: „Registrujeme nepřetržitý a koordinovaný nátlak ze strany různých aktérů včetně čínských zdrojů na odvrácení jakékoliv viny.“ A zmizela i zmínka o čínské kritice, která byla namířena proti francouzské reakci na koronavirovou krizi – zejména na to, jak se Francie nezvládla postarat o své seniory.

Borrell uvedl, že je normální, že diplomaté mají k dispozici zprávy v jiném znění, než je jejich veřejná verze. „Jsou to dva odlišné produkty pro dvě odlišná publika, protože jde o velmi citlivá témata,“ řekl ve čtvrtek poslancům. Ujistil je, že se EU před nikým nesklonila. Diplomatická roztržka mezi Francií a Čínou se podle něj do veřejné verze nedostala proto, že nešlo o dezinformaci, ale šikanu ze strany Číny.

Borrell se opřel do whistleblowerů

Kromě původní verze kontroverzní zprávy unikla i interní korespondence, a to do amerického listu The New York Times. Podle šéfa komunikační strategie EEAS Lutze Güllnera měli Číňané vyhrožovat, že budou reagovat, pokud se zpráva dostane na veřejnost. Unijní diplomatka, Češka Monika Richter, zase v e-mailu uvedla, že EU provádí autocenzuru, aby upokojila Čínskou komunistickou stranu. Podle serveru Politico diplomatům také přišel e-mail, který je upozornil, že změna textu nebude ze strany EU působit dobře.

Borrell se ve čtvrtek opřel do těch, kteří interní zprávu i e-maily poskytli médiím. Někteří europoslanci o nich mluvili jako o whistleblowerech. „Je jasné, že nemůžeme dělat svou práci na základě podobných lží,“ řekl šéf unijní diplomacie na videokonferenci s europarlamentním zahraničním výborem. E-maily, které o EU říkaly, že se autocenzuruje (tedy třeba ten od Češky Moniky Richter), podle něj „byly napsány s cílem, aby unikly“. „To je velmi vážné,“ dodal.

Ačkoli vůči Číně nadále zaznívají výtky, Borrellovi se při videokonferenci dostalo spíše podpory. „Věřím tomu, že jste úctyhodný muž a přijímám vaše vysvětlení,“ řekl například europoslanec a bývalý polský ministr zahraničí Radek Sikorski. „Také jsem byla léta v diplomatické službě a toto je úplně normální,“ podotkla k úpravě zprávy pro veřejnost bývalá francouzská ministryně pro záležitosti EU Nathalie Loiseauová.

Reklama

Doporučované