Hlavní obsah

EU si na seznamku Facebooku ještě počká. Společnost její spuštění odložila

Foto: Profimedia.cz

Spuštění nové seznamovací aplikace v EU se odkládá.

Reklama

Americká internetová společnost Facebook měla v plánu ve čtvrtek spustit v Evropské unii novou seznamovací službu Facebook Dating. Zahájení ale nakonec odložila – evropští regulátoři totiž vyjádřili pochybnosti ohledně postupu firmy.

Článek

Irskou Komisi pro ochranu dat (DPC) znepokojilo, že ji Facebook o svém záměru informoval pouhých deset dnů před plánovaným spuštěním služby Facebook Dating v EU. Komise rovněž upozornila, že od firmy neobdržela žádnou dokumentaci posuzující dopady na ochranu osobních údajů. Evropská divize Facebooku sídlí v Irsku, což z DPC činí hlavního regulátora tohoto podniku v Evropské unii.

„Je velmi důležité, aby se spuštění služby Facebook Dating uskutečnilo správným způsobem. Bereme si tedy trochu více času na to, abychom zajistili, že produkt bude připravený pro evropský trh,“ sdělila společnost Facebook agentuře Reuters. Dodala, že usiluje o důkladné zajištění ochrany soukromí uživatelů.

Facebook v září zahájil provoz seznamovací služby ve Spojených státech. „Facebook Dating usnadňuje hledání lásky skrze to, co máte rádi. Pomáhá začít smysluplné vztahy prostřednictvím společných věcí, jako jsou zájmy, události či skupiny,“ uvedla tehdy firma. Upozornila, že u nové služby klade velký důraz na bezpečnost a ochranu soukromí, protože „hledání milostného partnera je hluboce osobní záležitostí“.

Přístup Facebooku k ochraně soukromí se předloni dostal do centra pozornosti po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů jeho sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované