Hlavní obsah

EU uzavřela vzdušný prostor pro běloruská letadla. Zákaz začal platit od půlnoci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

EU pokračuje v uvalování sankcí proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Od dnešního dne tak platí zákaz pohybu běloruských letadel nad územím EU. Další ekonomické sankce budou následovat, shodli se evropští lídři.

Článek

Od páteční půlnoci začal platit zákaz pohybu běloruských letadel ve vzdušném prostoru EU. Evropští diplomaté tak reagovali na nedávný incident letadla společnosti Ryanair, které bylo kvůli přítomnosti běloruského aktivisty a novináře Ramana Prataseviče na palubě násilně odkloněno do běloruského Minsku.

Vzdušnému prostoru nad Běloruskem by se měly vyhýbat naopak evropské aerolinky, doporučuje Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA). To ovlivní až 400 letů denně, které přes běloruské teritorium prolétávají. Výjimka podle bezpečnostní agentury platí jen pro stav nouze. Je nutné, „aby došlo ke snížení potenciálního rizika pro pasažéry a posádky, které by mohlo při létání v tomto prostoru vzniknout“, cituje agenturu BBC.

Podle nově ustanovených sankcí tak běloruským aerolinkám „musí být odepřeno povolení vzlétnout, přeletět či přistát“ na území EU. Běloruské aerolinky Belavia přitom po Evropě operovaly do 20 destinací včetně Milána, Berlína, Paříže, Říma či Vídně.

Ne všichni ale s přijatými rozhodnutími souhlasí. „Zákaz evropským letadlům využívat běloruský vzdušný prostor směrnicí o bezpečnosti je politizací bezpečnosti letectví,“ uvedl Willie Walsh, generální ředitel Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) reprezentující kolem 290 leteckých společností z celého světa.

„Dvě křivdy nedělají pravdu. Politika by nikdy neměla zasahovat do bezpečného provozu letadel a politici by nikdy neměli používat bezpečnost letectví jako zástěru k plnění politických nebo diplomatických agend,“ uvádí Walsh dále.

EU má v plánu na Bělorusko uvést v dohledné době další ekonomické sankce. Kdo jimi bude postižen, oznámí příští týden. V platnost vejdou v horizontu následujících týdnů. Zasáhnout by měly především rozšířený agrobyznys s hnojivy a přístup země na dluhopisový trh v Evropě, informuje server Deutsche Welle.

EU zařadila na svůj sankční seznam již 88 běloruských osob. Mezi nimi i běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Reklama

Doporučované