Hlavní obsah

EU v otázce brexitu neustoupí, Mayová by mohla přesvědčit konzervativce pro její návrh, myslí si analytik Kruliš

Analytik AMO Kryštof Kruliš rozebral situaci ve věci brexitu ve Velké Británii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Kryštofa Kruliše by britská premiérka mohla na svou stranu získat konzervativní poslance a ti by se nakonec mohli přiklonit k dojednané dohodě o brexitu s Evropskou unií. Prodloužení brexitu o dva až tři měsíce by nemusel být problém.

Článek

Britský parlament má za sebou další hlasování o brexitu, který ve čtvrtek večer schválil návrh vlády na jednorázový odklad brexitu z 29. března na 30. června. Pro vládní návrh hlasovalo o 210 poslanců více než proti němu.

K tématu se pro Televizi Seznam vyjádřil analytik Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky. Podle něj britská premiérka Theresa Mayová zvítězila v novém návrhu díky podpoře z opozice. „Došla na samou hranu toho, co britský ústavní systém ještě umožní a je představitelné, že ještě stráví,“ řekl Kruliš. Pokud by šla ještě dál, byla by podle analytika opravdu za hranou a s nějvětší pravděpodobností by musela svůj post ministryně opustit.

Británie se ve věci brexitu ocitla v patové situaci, protože parlament se zatím nedokázal shodnout na žádném řešení. Poslanci tento týden v úterý odmítli dojednanou dohodu s Bruselem o podmínkách odchodu z evropského bloku. Hned ve středu ale odhlasovali návrh, který vládu vyzývá, aby za všech okolností vyloučila možnost, že Británie Unii opustí bez dohody a tedy bez jasného vymezení dalších vzájemných vztahů.

Vláda se chystá brzy oznámit, že dohodu o brexitu předloží parlamentu k hlasování potřetí, a to začátkem příštího týdne. Není ale jasné, co se stane, když poslanci dohodu opět odmítnou. Kabinet varoval, že v takovém případě může být odklad brexitu mnohem delší, což by mimo jiné znamenalo, že se Británie bude muset zúčastnit voleb do Evropského parlamentu plánovaných na květen.

Poslanci Konzervativní strany doufali, že pod hrozbou odchodu Velké Británie bez dohody udělá Evropská unie další ústupky. Po odmítnutí návrhu je ale podle Kruliše zjevné, že ze strany EU k dalším ústupkům nedojde. Konzervativci by se tak mohli nakonec přiklonit k variantě odchodu podle dohody, kterou dojednala Mayová, a přidat se k návrhu vlády.

„Premiérka by se mohla dopočítat k těsnému výsledku, který by se mohl blížit většině, ale pořád jí mohou ještě desítky poslanců scházet. Je velký otazník, jestli se jí tyto hlasy podaří nahradit poslanci z opozice,“ myslí si Kruliš.

Prodloužení brexitu o dva až tři měsíce by podle slov Kruliše nemusel být problém. Mayová ale musí přesvědčit EU, že je takové rozhodnutí jedinou cestou. Pokud ale příští týden premiérka prohraje hlasování, brexit by se mohl prodloužit o jeden až dva roky. „S tím by musela Theresa Mayová přijít za evropskou sedmadvacítkou, které by se to nemuselo líbit a nemusela by to považovat za dostatečné. Mohli by chtít, aby vyhlásila předčasné volby nebo možnost druhého referenda,“ vysvětlil Kruliš pro Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované