Hlavní obsah
Online

Znepokojuje nás cizí vměšování, řekl k Bělorusku mluvčí Kremlu

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského prezident Vladimira Putina Dmitrji Peskov.

Reklama

aktualizováno •

V Bělorusku již druhým týdnem pokračují demonstrace, jejichž účastníci považují Lukašenkovo vítězství v prezidentských volbách za zfalšované a žádají jeho rezignaci. Dění v zemi sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- „Nebudu ty síly, ty státy jmenovat. Tvrdíme, že dochází k nepřímému a dokonce i přímému vměšování. V tomto ohledu jsme znepokojeni,“ cituje ruská agentura TASS mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Prezidenti Ruska a Běloruska jsou podle něj ve stálém spojení.

- Stávkujících lidí podle nezávislých běloruských novinářů postupně ubývá. Režim dělníkům vyhrožuje vyhazovy nebo krácením mzdy. Návrat lidí do práce stanovil už ve středu Alexandr Lukašenko jako prioritu.

- Svjatlanu Cichanouskou ve čtvrtek přijal litevský premiér. Označil ji za lídra běloruského národa.

- Prokuratura začala stíhat Koordinační radu, kterou vytvořila běloruská opozice v zájmu hladkého předání moci.

  • V Minsku se nadále demonstruje

    V hlavním městě se protestuje jedenáctý den v řadě.

  • Na náměstí Nezávislosti v Minsku se protestuje i dnes

    Běloruský novinář označuje opakované protesty jako zažitou tradici.

  • Protesty budou pokračovat i v pátek a o víkendu

    V pátek chystají demonstranti automobilový protest a také vytvoření lidského řetězu z Kurapat do Akresciny. V sobotu vyjdou do ulic znovu ženy v bílém a v neděli proběhne Pochod za Nové Bělorusko, který začne na náměstí Nezávislosti v Minsku.

  • Propastné rozdíly mezi oficiálními a skutečnými výsledky

    V některých volebních okrscích se skutečné počty hlasů pro Cichanouskou lišily o těch oficiálních až osminásobně. Data pochází z aplikace Golos.

  • Babiš se setkal s běloruským velvyslancem

    „Sdělil jsem mu, že ČR je připravena pomoct a na základě doporučení běloruských lékařů žijících u nás nabídnout zraněným Bělorusům lékařskou péči v českých nemocnicích,“ uvedl český premiér na Twitteru. Babiš také podle svých slov předal velvyslanci seznam zatčených běloruských občanů a požádal ho o prošetření jednotlivých případů a propuštění nevinných osob.

  • Podpora diktátorovi

    Snímky z Vitebsku, kde se lidé schází na manifestaci na podporu Lukašenkova režimu.

  • Znepokojený Kreml

    „Nebudu ty síly, ty státy jmenovat. Tvrdíme, že dochází k nepřímému, a dokonce i přímému vměšování. V tomto ohledu jsme znepokojeni,“ cituje ruská agentura TASS mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

    Prezidenti Ruska a Běloruska jsou podle něj ve stálém spojení. Peskov také uvedl, že pokud by Rusko nebo jiná země zprostředkovala dialog mezi Lukašenkem a opozicí, byl by to zásah do vnitřní záležitostí Běloruska.

    Ve středu Peskov uvedl, že Rusko v současnosti nevidí potřebu vojensky pomáhat Lukašenkovi. Popřel také tvrzení o přesunech neoznačené ruské vojenské techniky k Bělorusku. Putin v neděli po telefonátu s Lukašenkem potvrdil, že Rusko je připraveno pomoci se zajištěním bezpečnosti.

  • Červeno-bílá vlajka v Praze

    Historická běloruská vlajka s rudým pruhem uprostřed dvou bílých vodorovných pásů od dnešního dne vlaje před radnicí Prahy 12. Vyvěsili ji tam radní. Od středy 19. srpna je i na budově úřadu Prahy 6. V předchozích dnech vlajku vyvěsil i Senát na Valdštejnský palác v Praze či radní na pražském magistrátu a v Praze 7 a 10.

  • Prokurátor začal stíhat opoziční výbor

    Prokuratura začala stíhat Koordinační radu, kterou vytvořila běloruská opozice v zájmu hladkého předání moci. Jejími členy jsou zástupci občanské společnosti, osobnosti z kultury, lékaři, politici, právníci, ekonomové a učitelé. Ve vedení rady je mimo jiné spisovatelka Světlana Alexijevičová, jež jako první Běloruska byla oceněna před pěti lety Nobelovou cenou. Vznik iniciovala Svjatlana Cichanouská, která je po volbách v exilu v Litvě.

    Podle režimního prokurátora orgán vyzývá k aktivitám ohrožujícím bezpečnost Běloruska. Paragraf 361 trestního zákoníku počítá za vyzývání k převzetí moci s trestem až 3 roky vězení.

    Foto: Profimedia.cz

    Vedení opoziční Koordinační rady.

  • Akce na podporu Lukašenka

    Nad Minskem létá vrtulník se zavěšenou oficiální vlajkou, kterou zavedl Lukašenkův režim. S červeno-zeleno-bílou vlajkou jezdí dnes po městě na Lukašenkovu podporu v kolonách i automobily.

  • Lukašenko je v Litvě nežádoucí

    Litevské ministerstvo zahraničních věcí zařadilo běloruského diktátora na seznam nežádoucích osob, spolu s ním tam jsou i lidé z běloruské KGB, pořádkových jednotek OMON nebo volební komise.

  • Opozice: Lukašenko by mohl kandidovat znovu

    Koordinační rada, kterou vytvořila běloruská opozice v zájmu hladkého předání moci, bude usilovat o uskutečnění nových prezidentských voleb v nejbližší době a při úplné obměně členů ústřední volební komise. Stávající prezident Alexandr Lukašenko přitom má právo znovu kandidovat, uvedla podle agentury Interfax Maryja Kalesnikavová z vedení koordinační rady.

    „Vidíme, že (Lukašenko) i přes nátlak úřadů a nejhrubější falšování výsledků prohrál,“ řekla Kalesnikavová novinářům. „Vycházíme z toho, že každý běloruský občan musí mít právo zúčastnit se voleb bez jakýchkoli překážek. Ale nevěříme, že na to Lukašenko přistoupí,“ dodala. Lukašenkův mandát vyprší letos 5. listopadu.

  • Ukončete násilí a uspořádejte volby, žádají Minsk národnostní menšiny v ČR

    Národnostní menšiny na území České republiky se spojily, aby společně předložily běloruskému velvyslanci výzvu o ukončení snahy o násilné řešení situace v Bělorusku. Součástí dokumentu je seznam šesti požadavků, na které signatáři požadují konkrétní odpovědi a jejichž seznam přinášíme níže.

    Svým podpisem se zapojili zástupci z běloruské, polské, ruské, bulharské, vietnamské, slovenské, romské, ukrajinské, řecké, srbské, maďarské, německé, a chorvatské menšiny. Dále se připojili i členové židovské, kurdské, arménské a olašské komunity. Jednotliví signatáři jsou aktivními příslušníky daných minorit, jde o členy Rady vlády pro národnostní menšiny nebo další výrazné osobnosti.

    „Naše národy si prošly bolestivou cestou pod vládnutím diktátorských či autoritářských režimů a nyní má rovněž Bělorusko konečně příležitost se osvobodit,“ stojí ve výzvě. Do jejího obsahu můžete nahlédnout zde.

  • Petříček navrhne vládě program konkrétní pomoci Bělorusům

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na pondělním jednání vlády představí program konkrétní pomoci běloruským občanům postiženým represemi, k nimž se tamní bezpečnostní složky uchýlily po prezidentských volbách z 9. srpna. Podpora by měla formu peněz na právní zastupování nebo fyzickou i psychologickou pomoc zbitým lidem, uvedl ministr na Twitteru.

  • Cichanouská u litevského premiéra

    Litevský premiér Saulius Skvernelis se sešel se Svjatlanou Cichanouskou, která v Litvě přebývá už druhý týden. Premiér o setkání informoval na Facebooku. Lukašenkovu rivalku nazval „běloruským národním lídrem“. Společně hovořili o těžkostech kampaně před zfalšovanými běloruskými prezidentskými volbami i jejím pobytu v Litvě. „Cesta ke svobodné společnosti nebude jednoduchá a bude vyžadovat velkou vytrvalost,“ uvedl premiér.

    Foto: Facebook: Saulius Skvernelis

    Cichanouská s litevským premiérem Skvernelisem.

  • Sportovci proti režimu

    Už více než 250 sportovců a trenérů podepsalo otevřený dopis adresovaný běloruským úřadům. Žádají v něm uspořádání nových prezidentských voleb v souladu s mezinárodními standardy, propuštění a rehabilitaci všech politických vězňů a potrestání lidí podílejících se na represích.

  • Obavy stávkujících dělníků

    Obavy stávkujících dělníků popisuje server Tut.by. Protestujících zaměstnanců automobilového závodu MAZ ubývá, bojí se totiž vyhazovu kvůli nedovolené absenci nebo krácení mzdy a také pozdějších represí režimu. Solidární finanční fond, který má při současných protestech stávkujícím pomáhat, podle dělníků MAZ zatím nefunguje.

  • Porucha rotačky?

    Běloruský deník Komsomolskaja pravda už druhý den po sobě nevyšel. Podle úřadů je důvodem porucha rotačky. Populární deník informoval o protestech proti Lukašenkovi. Prorežimní tisk vychází normálně.

  • Hrozba pro ředitele divadla

    Neznámí útočníci polili barvou dům Pavla Latušky – bývalý běloruský velvyslanec ve Francii a v Polsku a exministr kultury byl donedávna ředitelem minského divadla Janka Kupaly. Kvůli odporu proti současným represím dostal výpověď, následně herci a zaměstnanci divadla vstoupili do stávky. Latuškova rodina je už z bezpečnostních důvodů mimo Bělorusko, sám dostává výhrůžky.

Reklama

Hlavní zprávy