Hlavní obsah

EU vydala první zelené dluhopisy. Mohou vynést čtvrt bilionu eur

Prostředky z prodeje zelených dluhopisů poputují členským státům EU. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na dluhovém trhu debutují první zelené dluhopisy EU. Zatím je po nich rekordní poptávka. V příštích letech by mohly vynést 250 miliard eur, tedy více než šest bilionů korun.

Článek

Na trhu je stále větší poptávka po aktivech, která mají ekologickou značku. Evropská unie v úterý vydala první zelené dluhopisy. Mohla by to být největší nabídka v tomto sektoru a možná i nejlikvidnější.

V příštích letech by transakce mohla vynést 250 miliard eur (6,4 bilionu korun), jak uvedla agentura Bloomberg. „Půjde o největší zelený dluhopis a pro investory to bude jeden z nejvýznamnějších zelených dluhopisů na světě, ne-li nejlikvidnějších,“ řekl Julian Kreipl, úvěrový analytik UniCredit v Mnichově.

EU zaznamenala po svém debutovém zeleném dluhopisu rekordní poptávku – objednávky na prodej patnáctiletých dluhopisů za 12 miliard eur čítaly více než 120 milionů eur. Poptávka i objem překonávají debutový prodej zelených dluhopisů Velké Británie z minulého měsíce. Británie z nich získá 10 miliard liber, přičemž objednávky byly za 100 miliard liber.

Podle Kerra Finlaysona z londýnské společnosti NatWest Markets, může být boj o tato aktiva „naprostým popraskem“. Dosavadní rekord na dluhovém trhu drží EU s loňskými 145 miliardami eur za sociální dluhopisy. Doposud největší zájem byl ale o zelené dluhopisy Velké Británie, které překonaly loňský debut italských.

Zelené dluhopisy by EU mohly pomoct snížit výpůjční náklady. Dluhopis s ekologickou nálepkou oproti běžným dluhopisům má obvykle zelenou prémii, tzv. greenium, což je oproti ostatním cenným papírům tohoto typu výhoda.

Podle dluhopisové stratéžky může greenium dluhopisu EU narůst zhruba na pět bazických bodů, což ve finále povede k vyšší poptávce.

Očekáváme, že EU nabídne malou prémii za novou emisi v souladu s předchozími transakcemi – to je pravděpodobně proto, aby se vytvořila silná investorská základna před mnohem větší nabídkou v nadcházejících letech.
Floortje Mertenová, dluhopisová stratéžka ABN Amro Bank v Amsterdamu

„Očekáváme, že EU nabídne malou prémii za novou emisi v souladu s předchozími transakcemi – to je pravděpodobně proto, aby se vytvořila silná investorská základna před mnohem větší nabídkou v nadcházejících letech,“ uvedla Floortje Mertenová, dluhopisová stratéžka ABN Amro Bank v Amsterdamu.

Cílem zelených dluhopisů je hlavně podpora „zelených“ projektů. Prostředky z jejich prodeje budou směřovány členským státům EU, které je použijí v oblastech, jako jsou čistá energie, doprava a přizpůsobení se změnám klimatu.

Velký byznys zelené dluhopisy představují hlavně pro světové banky, jako jsou Bank of America Securities, Credit Agricole, Deutsche Bank, NomuraHoldings a TD Securities, protože letos dostanou dohromady přes 400 miliard dolarů za poplatky z prodeje zelených dluhopisů. V seznamu však chybí hráči jako BNP Paribas, Citigroup a JPMorgan Chase.

Reklama

Doporučované