Hlavní obsah

EU začala s prověřováním Sputniku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Evropská agentura pro léčivé přípravky začíná se zkoumáním ruské vakcíny Sputnik V. Ta se za dobu své existence stala bodem několika sporů.

Článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek zveřejnila zprávu, podle které byl zahájen přezkum vakcíny z dílny ruského Národního výzkumného střediska pro epidemiologii a mikrobiologii Gamaleya. Žádost o tento krok podala německá odnož ruské firmy R-Pharm.

Přezkum bude probíhat na základě výsledků laboratorních a klinických studií, které mají naznačovat, že Sputnik V spouští produkci protilátek a imunitních buněk, které cílí na koronavirus SARS-CoV-2. EMA hodlá data vyhodnotit a rozhodnout, zda přínosy převažují nad riziky.

„EMA posoudí soulad Sputniku V s obvyklými normami EU pro efektivitu, bezpečnost a kvalitu,“ stojí v prohlášení, které agentura zveřejnila na svém webu. Odhadla také, že celý proces zabere méně času než obvykle. Další komunikaci ohledně vakcíny úřad EU slíbil, jakmile bude podána žádost o registraci vakcíny k užití.

Sputnik V se již stihl stát bodem několika sporů, ten nejnovější se týká Slovenska. To podepsalo dohodu o nákupu dvou milionů dávek, jak v pondělí informoval tamní premiér Igor Matovič. V příštích dvou měsících by země měla získat polovinu z dosud domluveného objemu, zbylý milion by měl dorazit v květnu.

Předseda slovenské vlády však kvůli dodávce ruské vakcíny čelí kritice. V reakci na ni ve čtvrtek prostřednictvím svého účtu na sociální síti Facebook uvedl, že výrobce látky je ochotný zrušit podepsanou smlouvu bez jakýchkoliv sankcí. Matovič tak koaliční partnery požádal, aby se ještě tentýž den vyjádřili, sám je přesvědčen, že zrušení dohody by byla chyba.

Slovensko je po Maďarsku druhým státem Evropské unie, který už v případě ruské vakcíny podnikl razantní kroky. Na maďarském území však již vakcínou začali očkovat, a to navzdory absenci unijního schválení.

O Sputnik napsal do Moskvy i český prezident Miloš Zeman. „Po konzultaci s předsedou vlády jsem poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž ho žádám o dodávku vakcíny Sputnik,“ řekl prezident Miloš Zeman minulou neděli v TV Prima. Žádost by mohla být vyslyšena v několika příštích dnech, odhadoval Zeman.

EMA dosud na území Evropské unie schválila pouze tři vakcíny, které pocházejí od AstraZeneky, Moderny a tandemu Pfizer a BioNTech. Nejblíž má nyní k povolení unijním úřadem produkt společnosti Johnson & Johnson a jako další jsou na řadě látky firem Novavax a CureVac.

Vaše názory nás zajímají

Nechali byste se očkovat vakcínami Sputnik V nebo Sinopharm, i kdyby nebyly schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky?

Pište nám své názory do diskuze.

Reklama

Doporučované