Hlavní obsah

Euro do pěti let a další recepty lidovců: internet do vesnic a nový volební systém

Znovuzvolený předseda lidovců Pavel Bělobrádek popisuje svoje plány s eurem.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Tradiční, ale progresivní. Tak si lidovci přejí, aby lidé před volbami vnímali jejich stranu. Chtějí tak oslovit nejen voliče z venkova, ale i z měst.

Článek

Lidovci chtějí rychlé zavedení eura.

Znovuzvolený předseda strany Pavel Bělobrádek by chtěl společnou měnou platit v Česku už za pět let. Jeden z delegátů víkendového sjezdu KDU-ČSL dokonce navrhoval přijetí eura už od roku 2020, ale jeho návrh těsně neprošel.

„Podle mě do pěti let bychom euro přijmout měli. Myslím, že je to reálné. Je to v našem bytostném zájmu ekonomickém i politickém. Není nezbytně nutné mít euro, ale je velmi dobré mít měnu jako Německo," říká Bělobrádek.

Bojem za euro v době, kdy je pro mnoho Čechů symbolem bezradné Evropské unie, jsou lidovci mezi politickými stranami výjimeční. Stejně jako oni rychlé přijetí společné měny prosazuje už jen TOP 09.

Křesťanští demokraté vysvětlují, že oni euro chápou jako symbol bohaté části západní Evropy, do které chceme patřit. Kromě toho si KDU-ČSL dnes v dlouhodobém programu - kde představuje své základní teze a představy - schválila další „moderní“ prvky.

U tradiční konzervativní strany, jejíž delegáti se ještě před sjezdem společně zúčastnili nedělní mše a vždy bojovali hlavně za venkov, je překvapivý důraz na nové technologie a digitalizaci ekonomiky.

Internet pro každého

„Rychlý internet do každé vesnice,“ vyhlásil nové motto Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL. Nová orientace na digitální ekonomiku je zčásti daní i tím, že předseda lidovců Pavel Bělobrádek je vicepremiérem pro vědu a výzkum. Už před dvěma roky na stranickém sjezdu ve Zlíně se Bělobrádek chlubil svou kravatou z nanovláken nebo nadšeně mluvil o biotechnologiích.

Takže v neděli schváleném programu strany najdeme kapitoly s názvy jako Česko je nano lídr, Digitalizace je silou změny, Průmysl 4.0 je naše šance, jimž je věnován velký prostor. Zároveň si však lidovci uvědomují rizika a obavy lidí z budoucnosti.

„Technologický pokrok otevírá mnoho nových příležitostí. Zároveň přináší nové otázky o budoucnosti práce. Objevují se nová, nečekaná etická dilemata, na která musíme nalézat odpovědi," prohlásil Bělobrádek. „Hrází destruktivní globalizaci jsou přirozená lidská společenství a hustá síť občanské společnosti."

Změňte volební systém

Lidovci také schválili, že budou usilovat o změnu volebních pravidel. Hlasy by se podle nich neměly přepočítávat podle d'Hondtova systému, který poškozuje malé strany, ale přímo. Straníkům by se také libilo, kdyby se zmírnila pravidla pro volební koalice.

Společné kandidátce dvou stran by mělo stačit jen sedm procent, ne deset jako v současnosti. Právě vysoká desetiprocentní hranice, kterou musí nově uzavřená dvojkoalice lidovců se Starosty překročit, byla nejčastějším argumentem proti této spolupráci.

Další plán lidovců - čím víc dětí, tím vyšší důchody:

Reklama

Doporučované