Hlavní obsah

Těmto hráčům půjde na Euru o budoucnost. V elitním klubu je i jeden Čech

Foto: Profimedia.cz

Adam Hložek z pražské Sparty je v hledáčku předních evropských klubů. Euro by jeho tržní cenu mohlo ještě vyšponovat vzhůru.

Reklama

Fotbalové Euro je kromě boje o postup a později o medaile také jednou velkou burzou s akciemi hráčů. Povedený turnaj může cenu vyšroubovat do netušených výšin. Představíme vám mladé supertalenty, které by na Euru mohly zazářit!

Článek

Fotbalové veřejnosti netřeba představovat jména kalibru Kevin De Bruyne, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Harry Kane nebo Robert Lewandowski. Ale znáte dobře mladé tahouny Nizozemců nebo Španělů, kteří jsou dnes nepostradatelnou součástí základní sestavy svého národního týmu? Seznam Zprávy vám pomůžou se zorientovat…

Unai Simon (Španělsko, brankář, 23 let, Athletic Bilbao)

Úspěšně obstát ve vybrané společnosti španělských brankářských es, jakými jsou De Gea, Kepa nebo Sanchez, nepatří mezi ty nejsnadnější úkoly. Od svého listopadového debutu v národním týmu Simon mezi tři tyče „La Roja“ v rámci ostrých duelů nepustil ani ostříleného De Geu.

V sezoně, kdy si dosud nejrenomovanější španělští gólmani vybírali slabší chvilky, přirozeně nadešel Simonův čas zazářit. Třiadvacetiletý strážce svatyně Athleticu Bilbao na svém postu vévodí mezi španělskými soky ve všech podstatných statistikách. V nedávné generálce proti ofenzivní velmoci Portugalsku udržel nulu, a tak lze očekávat, že mu Luis Enrique dá důvěru i v rámci úvodních klání šampionátu. Kolem relativně překvapivé jedničky pro nadcházející Euro se to zájemci jen hemží.

Joachim Andersen (Dánsko, stoper, 25 let, Lyon)

Do sportovního umění dánského stopera vkládal před dvěma lety francouzský Lyon obří naděje, ale úvodní sezonu zůstal Andersen svými výkony hluboce za očekáváním. A tak se stěhoval na hostování do londýnského Fulhamu s cílem restartovat poněkud zabrzděnou kariéru. Uplynulý ročník Premier League seveřan odehrál na výbornou, přičemž většinu zápasů netradičně coby pouze propůjčený hráč „odkapitánoval“. Oporou byl dánský obránce nejen vokální, sympatie si získal především suverénním herním stylem a zdravou agresivitou.

Svými pravidelnými starty bez výkyvů si dánský reprezentant vydobyl vcelku výsostné postavení pro letní přestupové okno, bereme-li v potaz jeho předsezonní situaci.

Andersen je relativně versatilní v různých formacích. Ačkoliv v Anglii zazářil, francouzský velkoklub o jeho návrat nikterak nestojí, a tak se očekává jeho trvalý přesun na ostrovy. Žhavým favoritem mezi adepty na přilákání dánského stopera je aktuálně londýnský Tottenham. Souběžně po něm lační i severolondýnští rivalové Gunners, ale také Manchester United.

Pau Torres (Španělsko, stoper, 24 let, Villarreal)

Torres na sebe výrazně upozornil při senzačním zlatém tažení Emeryho „Žluté ponorky“ Evropskou Ligou, kde byl úspěch silně závislý na precizně odvedené defenzivní činnosti mužstva. Torres je moderním stoperem, jenž díky skvělému driblingu frekventovaně vyváží balon do vyšších pater, čímž přispívá k lepší efektivitě v útočném přechodu Villarealu.

V defenzivní fázi je vytáhlý stoper velmi silný zejména v disciplíně odebírání míče, přičemž prakticky nefauluje. Torres – ač stoper – se může pochlubit jednou zcela anomální statistikou, když za uplynulou sezonu zaznamenal průměrně méně než jeden faul na zápas a nasbíral dohromady pouhopouhé dvě žluté karty. Za 3 147 minut na pozici posledního muže, klobouk dolů!

Zájem o elegantního zadáka má údajně dvojice Real Madrid a Manchester United, jenže Villarreal si kvalifikací do Ligy mistrů ekonomicky výrazně polepšil a rozhodně nebude v nouzi kohokoliv urychleně prodávat.

Ryan Gravenberch (Nizozemsko, defenzivní záložník, 19 let, Ajax)

Být druhým nejvytíženějším hráčem uplynulé sezóny v barvách korunovaného mistra Nizozemska Ajaxu Amsterdam zákonitě vypovídá o nesporných fotbalových kvalitách a charakteru hráče. Řeč je o devatenáctiletém Gravenberchovi, jenž si svůj debut v Eredivisii odbyl ve věku šestnácti let a čtyř měsíců!

Holandský středopolař, stylově často připodobňovaný k vynikajícímu Bissoumovi z Brightonu, se prezentuje stabilně spolehlivými výkony. Gravenberch v soubojích o střed pole těží ze svých 190 centimetrů, které využívá k efektivnímu krytí balonu. Vyjma uplatňování fyzických předpokladů, holandský reprezentant je velmi užitečný především při vyvážení míče v přechodové fázi.

O služby Gravenbercha se v minulosti zajímalo již nespočet velkoklubů. Vzhledem k ekonomické filozofii Ajaxu a faktu, že holandského záložníka zastupuje mocný agent Mino Raiola, se velký přestup nejspíš blíží mílovými kroky.

Nuno Mendes (Portugalsko, levý obránce, 18 let, Sporting Lisabon)

Když byl Nuno desetiletým chlapcem, kdosi na něho před domem zaklepal, a tím chlapce rozhodil natolik, že při cestě ke vchodovým dveřím pro jistotu popadl kuchyňský nůž. K překvapení obou stran došlo, když Mendes natrefil na rozpačitého skauta Sportingu Lisabon Akila Momadeho, jenž ho do proslulé líhně talentů nakonec skutečně zlákal.

Portugalská naděje osvěžuje oko diváků hravým vedením míče, dynamickým driblinkem a hladkým přechodem v soubojích jeden na jednoho. Mendes – statisticky letos jeden z nejefektivnějších driblérů – má potenciál stát se nejlepším levonohým bekem na starém kontinentě. Po vzoru slavnějšího krajana Cristiana Ronalda (taktéž odchovance Sportingu) Mendes prochází mezi hráči soupeře jakoby tancoval mezi nehybnými.

Foto: Profimedia.cz

Nuno Mendes zpracovává míč v přátelském zápase proti Španělsku.

O levonohého dynamického technika v současnosti usiluje anglické duo Manchester City a Leicester. Skauti Citizens ho sledují již delší dobu, ale pokud by přetáhli v létě Harryho Kanea, další balík za perspektivního Mendese by si nejspíš prozatím odpustili.

Manuel Locatelli (Itálie, defenzivní záložník, 23 let, Sassuolo)

Třiadvacetiletý Ital je univerzální defenzivní záložník střihu Rodriho nebo Casemira.

Používá efektivně vlastní tělo při krytí balonu, oku lahodící kličky u něho uvidíte zřídka. Locatelli disponuje smyslem pro načasování precizních přihrávek, které dovede s vysokou procentuální úspěšností realizovat. Aktuálně je v hledáčku Juventusu.

Eljif Elmas (Severní Makedonie, střední záložník, 21 let, Neapol)

Severní Makedonie, největší outsider nadcházejícího EURA, disponuje ve svém hráčském kádru minimálně jedním vysoce perspektivním členem. Eljif Elmas vyniká v centru pole aktivním pohybem, precizním driblinkem a kreativním myšlením. Neapolský středopolař je dokonce rekordmanem letošní sezóny napříč pěti nejlepšími evropskými soutěžemi v nasbíraných startech jakožto střídaný hráč.

Právě Elmas rozhodl v březnu o senzační domácí porážce Němců v kvalifikaci na Mistrovství světa po 20 letech brankou na 2:1 v samotném závěru utkání. V současnosti se o služby Elmase zajímá Leeds United, Benfica Lisabon či Dortmund. Právě Leeds by mohl Elmasovi ideálně sednout i s přihlédnutím k faktu, že v jeho barvách pravidelně nastupuje Elmasův krajan Alioski.

Harry Wilson (Wales, ofenzivní záložník, 24 let, Liverpool)

Jestli někdo letos herně pozvedne Wales, bude to kromě Garetha Balea Harry Wilson. Nepochybně o tom bude přesvědčen i jeho děda Peter Edwards, který si na reprezentační budoucnost tehdy osmnáctiměsíčního Harryho neváhal vsadit 50 liber. Když šestnáctiletý Wilson debutoval za národní tým, výhra 125 tisíc liber poslala dědečka Petera rovnou do důchodu.

Wilson je stále kmenovým hráčem Liverpoolu FC, nicméně během své kariéry na Merseyside putuje z jednoho hostování na druhé. Za posledních 100 zápasů měl Wilson prsty hned v 57 gólech! Výtečná kopací technika, solidní přehled na hřišti a dynamický pohyb z Wilsona činí vážného adepta na ofenzivního tahouna omlazeného kádru Walesu.

Saša Kalajdžić (Rakousko, útočník, 23 let, Stuttgart)

Ve společnosti Haalanda a Lewandowskiho to je pro útočníky složité, ale ofenzivní rakouská naděje často přirovnávaná k legendárním čahounům na hrotu – Crouchovi či Ibrahimovicovi – si svými výkony v Bundeslize podloženými solidními čísly říká o pozornost větších klubů.

Není žádné tajemství, že Stuttgart covidová pandemie ekonomicky tvrdě zasáhla, a tak se intenzivně jedná o budoucnosti Kalajdžiće, o jehož služby stojí německé duo Dortmund i RB Lipsko, ale údajně také anglický Everton, West Ham i Tottenham.

Donyell Malen (Nizozemsko, křídelník, 22 let, PSV Eindhoven)

Fanouškům Gunners je toto jméno možná trochu povědomé. Nizozemské PSV Malena přivedlo zpět do rodné země právě z Arsenalu za přestupní částku v hodnotě jeden milion eur. Malen je univerzálním křídelním hráčem se všemi atributy potřebnými k neustálému terorizování obrany soupeře. Nadějný Holanďan, kolem něhož výrazněji krouží Dortmund, je velmi často spojován i s Barcelonou či Liverpoolem.

Adam Hložek (Česko, útočník, 18 let, Sparta Praha)

Po dlouhé době český fotbal přináší na evropský trh velmi žhavé želízko. Netřeba dalekosáhle představovat jednoho ze dvou králů střelců uplynulého ročníku české nejvyšší soutěže. Domácí renomé a „Talent roku 2019“, který má na svůj věk požehnané (a o to větší evropské) uznání, se hodlá v červnu poprat zejména na britských pažitech.

Brilantní zakončení, úctyhodný přehled o dění kolem sebe, fyzické předpoklady a flexibilita v herních systémech zdobí fotbalovou vizitku rodáka z Ivančic. Podle serveru The Athletic má na sparťanskou naději spadeno i londýnský West Ham, jež doposud nadmíru úspěšně rekrutuje české fotbalové zboží. Jestli „Hložanovi“ vyjde EURO, v létě by se pravděpodobně vyrojila celá řada dychtivých zájemců.

Mikel Oyarzabal (Španělsko, útočník, 24 let, Real Sociedad)

Španělský forvard debutoval pod Davidem Moyesem, jenž shodou okolností v roce 2015 trenérsky vedl Real Sociedad. Od svého debutu zraje bodově produktivní Oyarzabal do kvalit evropské extratřídy. Ve svých čtyřiadvaceti letech má španělský útočník na kontě přes 200 zápasů v La Lize, ve kterých nasázel už 54 branek a připsal si 40 asistencí.

Skauti Citizens v minulosti kolem Oyarzabala kroužili, ale výstupní klauzule ve výši 75 mil. eur se jevila příliš odpudivě. O bodově plodné služby Oyarzabala v současnosti stojí především tandem Real Madrid a Manchester United.

Reklama

Související témata:

Doporučované