Hlavní obsah

Euro pod 25 korun a zpomalení české ekonomiky. To bude rok 2018

Rozhovor s ekonomem Davidem Markem a jeho předpověď pro rok 2018.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Česká ekonomika rostla v uplynulém roce tempem, které je výrazně nadprůměrné. A to nejenom v historickém, ale i ve světovém srovnání. Letos určitě přijde zpomalení.

Článek

„Tempo růstu v roce 2017 nejspíš překonalo hranici čtyř procent,” předpovídá hlavní ekonom Deloitte David Marek s tím, že kvůli otevřenosti české ekonomiky má na tomto úspěchu větší zásluhu než česká vláda ta německá - a také měnová politika České národní banky.

Za nejzásadnější ekonomický moment loňského roku považuje ukončení intervenčního režimu, kdy centrální banka přestala bránit hranici 27 korun za euro a měna mohla začít posilovat. Zároveň očekává, že koruna bude i nadále posilovat, protože stále zůstává reálně podhodnocená. „Já si myslím, že se pod hranici 25 korun za euro letos určitě podíváme,“ říká Marek.

Po ekonomicky velmi úspěšném roce 2017 ale letos přijde zpomalení.

„Krize se obecně velmi těžko předpovídají. Momentálně ale nejsme v situaci, kdy by byl jasně zřetelný kritický moment v globální či české ekonomice, ale zpomalení určitě přijde,” dodává Marek, podle kterého by ekonomický růst mohl být o procento nižší než v loňském roce.

Reklama

Doporučované