Hlavní obsah

Euro v Chorvatsku? Pro tamní ekonomiku špatná volba, říká analytik

Rozhovor s Radimem Dohnalem, analytikem Capitalinked, o plánu Chorvatska přijmout euro.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chorvatsko chce platit eurem. Tamní ekonomice to dlouhodobě nic nepřinese, naopak zahraniční turisty nebo obchodníky s nemovitostmi to krátkodobě potěší. Seznamu to řekl Radim Dohnal, analytik Capitalinked.

Článek

„Jako hlavní problém vnímám, že až Chorvatsko bude součástí eurozóny, přijme i tu v budoucnu pravděpodobně zápornou úrokovou sazbu ECB.“ To dál velmi zlevní a zpřístupní hypotéky, což vystřelí ceny nemovitostí do nesmyslných výšin, domnívá se analytik Radim Dohnal.

Výměna chorvatské kuny za euro by podle něj přinesla v zemi také mírný nárůst cen. Jako větší problém ale vidí to, že země zatím nesplňuje maastrichtská kritéria a ekonomika se potýká se 78procentním zadlužením.

Chorvatská vláda podle agentury Reuters doufá, že bude moci do ERM-2, který bývá označován jako čekárna na euro, vstoupit příští rok. Země pak musí v tomto mechanismu před přijetím eura strávit minimálně dva roky.

Chorvatsko se zavázalo přijmout euro při vstupu do Evropské unie v roce 2013. Podle letošního průzkumu chorvatské centrální banky podporuje přijetí eura 52 procent Chorvatů, zatímco 40 procent je proti.

Chorvatské úřady včetně centrální banky tvrdí, že přijetí eura je pro zemi nejlepší volbou. Nejvýznamnější obchodní partneři Chorvatska už jsou členy eurozóny a zhruba 80 procent úspor v Chorvatsku je denominováno v eurech, uvedla agentura Reuters.

Jednotnou evropskou měnu v současnosti používá 19 z 28 členských zemí Evropské unie. Česká vláda loni v prosinci schválila dokument Ministerstva financí a České národní banky, který doporučuje zatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Mezi českou veřejností podle průběžných průzkumů převažuje odmítavý prostoj k přijetí eura.

Reklama

Doporučované