Hlavní obsah

Euro v číslech: Padla řada rekordů, Česku jedno prvenství uniklo víc než těsně

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Italská radost ze zisku titulu mistra Evropy.

Reklama

Euro 2020 je od neděle minulostí. Do fotbalové historie se neomylně zapíše vynuceným ročním odkladem, objektivně nejnáročnějším programem a také nejrůznějšími pokořenými rekordy.

Článek

Pořadově 16. evropský fotbalový šampionát známý jako Euro byl historicky výjimečný především suverénně nejpestřejším počtem hostujících států a měst. Euro 2020 jakožto logistický projekt schytalo kritiky požehnaně, není divu.

Bláznivý turnajový pavouk generoval pro mnohá mužstva zcela bizarní přelety mezi dohromady jedenácti různými státy, od skotské metropole Glasgow až po ázerbájdžánské Baku. Pro samotné fanoušky speciálně v době neustále se měnících epidemických nařízení a karanténních opatření představoval uplynulý šampionát naprosté peklo.

Snad jediní Angličané, kteří dostali výhodu šesti zápasů ze sedmi v domácím prostředí, si na letošní formát nemohou nikterak stěžovat.

Dokonce i současný prezident UEFA Aleksander Čeferin se nechal během pokročilé vyřazovací fáze Eura slyšet, že letošní model byl tak trochu úlet a z hlediska budoucnosti je dlouhodobě neudržitelným.

„Byl to zajímavý nápad, ovšem velice složitý na realizaci. Troufnu si říct, že takový formát už jen tak nezopakujeme. Není to fér především vůči fanouškům, kterým se jednotlivými přelety a komplikovaným postupovým klíčem výrazně komplikuje život,“ zhodnotil vady na kráse inovátorského formátu letošního Eura prezident pořadatelské organizace UEFA.

Formát letošního Eura glosoval i český útočník Patrik Schick, který neskrýval rozladění z přeletu před čtvrtfinálovým duelem v dalekém Baku. „To musela vymyslet nějaká hlava,“ povzdechl si nejlepší český střelec.

Pojďme se ale podívat na ty nejzajímavější statistiky. Jaká čísla nejlépe vystihují uplynulé Euro? Jaké rekordy byly v létě pokořeny? Ve které disciplíně váleli Češi a který otec a syn jako jediní v historii vstřelili na Euru oba branku?

Střelecká parketa

Šampionát byl nadprůměrně gólově produktivní. Byli jsme svědky celkem 142 branek v 51 zápasech, což je v historii Eura absolutně nejvíce. V průměru padlo 2,79 gólu na zápas, tedy průměrně se na jednu branku čekalo každých 32 minut.

Celkově padlo 52 gólů v prvních poločasech a 83 ve druhých dějstvích. Nejvíce branek bylo vstřeleno v rozmezí 45. a 60. minuty – celkem 30.

Vůbec nejpozoruhodnějším statistickým jevem týkajícím se gólových hodů je rekordní počet vlastních branek. Na Euru bylo jako vlastenec označeno dohromady 11 změn skóre, což je svým počtem historicky na velkých turnajích absolutní unikát.

Letošní Euro se stalo teprve druhým evropským šampionátem, o jehož definitivním vítězi rozhodl až nervydrásající penaltový rozstřel. Prvním takovým Eurem bylo to bělehradské v roce 1976, které rozhodl pro Československo geniálním dloubáčkem Antonín Panenka.

Letos se jednalo o historicky třetí velký fotbalový turnaj (Euro či mistrovství světa), jehož finále hostilo legendární londýnské Wembley. Nejprve londýnské ochozy přihlížely anglickému triumfu na mistrovství světa, dosud ojedinělému úspěchu Albionu na velkých turnajích, v roce 1966. Druhým finále s lokací v anglické metropoli bylo pro českého fanouška o poznání památnější, to z Eura 1996, kdy Češi i přes mohutnou podporu domácích fanoušků podlehli favorizovaným Němcům v prodloužení.

Statistiky mistrů

Italové byli korunováni mistry Evropy teprve podruhé ve své historii, přičemž trofej pro vítěze Eura zvedli nad hlavu po dlouhých 53 letech. Není náhoda, že Euro dobyli zrovna Italové. Svěřenci Roberta Manciniho na Euru natáhli svou úctyhodnou sérii neporazitelnosti na neuvěřitelných 34 po sobě jdoucích soutěžních zápasů.

Novopečení mistři Evropy se stali i celkově nejproduktivnějším výběrem uplynulého Eura se 13 góly na celkovém účtu. Shodně branek vsítili i semifinalisté ze Španělska. Oběma pak sekundují Dánové, pro mnohé největší překvapení turnaje, s 12 trefami.

Italové mají na svědomí i nejvíce střel – 128. Pro srovnání, Češi si v této statistice v porovnání s konkurencí nevedli zle a celkově obsadili šesté místo s 57 vyslanými projektily.

Chiellini a spol. byli nejčastěji faulujícím mužstvem turnaje s celkovým počtem 93 faulů. Jejich finálový soupeř Angličané spáchali v sedmi zápasech jen 71 faulů. Na druhou stranu Italové utrpěli rovných 100 faulů od svých soupeřů, taktéž nejvíce ze všech.

Nestárnoucí stoper Giorgio Chiellini se stal nejstarším kapitánem, jenž svou vlast dovedl k celkovému vítězství na Euru. V den finále 11. července mu bylo 36 let a 331 dní.

Jeho dlouholetý defenzivní klubový parťák, stoper Leonardo Bonucci, je pro změnu vůbec tím nejstarším hráčem, jenž kdy skóroval ve finále Eura. Když dopravil míč do sítě bezmocného Pickforda, bylo mu 34 let a 71 dní.

Individuální ocenění a dovednosti

Nejvíce minut ze všech na Euru odehrál, chcete-li odchytal, italský brankář Gianluigi Donnarumma (719), který byl porotou UEFA vyhlášen i nejlepším hráčem Eura. Ve svých dvaadvaceti letech je aktuální jednička PSG pro reprezentační budoucnost velmi perspektivním členem.

Nejlepší střelce s pěti úspěšnými zásahy přineslo Euro 2020 dva, ale protože Cristiano Ronaldo odehrál o zápas méně než český kanonýr Patrik Schick a navrch přidal i jednu asistenci, trofej pro nejlepšího střelce bere právě portugalská legenda.

Objevem turnaje se stal osmnáctiletý míčový kouzelník, Španěl Pedri.

O nejrychlejšího hráče Eura se dělí italská kometa Leonardo Spinazzola, jenž se ve čtvrtfinále s Belgií vážně zranil, a dynamický Maďar Loïc Négo, kterým byla shodně naměřena okamžitá rychlost 33,8 km/h.

Největší počet asistencí nasbíral švýcarský režisér Steven Zuber (4), jenž o jeden pas překonal vynikající kvarteto – Angličana Luka Shawa (finálového střelce), Dána Pierra-Emila Hojbjerga, Itala Marca Verrattiho a Španěla Daniho Olma (všichni shodně 3).

Z finalistů, kteří měli zákonitě k prvenství v kategorii naběhaných kilometrů suverénně nejblíže, největší kumulovanou vzdálenost na Euru urazil italský středopolař Jorginho (86,7 km), z Angličanů je celkově druhý všudybyl Kalvin Phillips (83 km). Čechům vévodí celkově 20. Tomáš Souček s necelými 58 kilometry na svém turnajovém tachometru.

Magické datum a jiné perly

Úvodní trefa Federica Chiesy v prodloužení osmifinále proti Rakousku se zapsala do dějin Eura v pomyslné kategorii rodinných úspěchů. Federico, syn bývalého italského útočníka a například i dlouholetého spoluhráče kouče Manciniho Enrica Chiesy, svou trefou zajistil sobě a svému otci jedno pozoruhodné statistické prvenství. Jedná se o první duo otce a syna, kteří se oba trefili na poli Eura.

Anglie se stala historicky prvním týmem, jemuž se na Euru podařilo vyhrát skupinu se dvěma úspěšnými trefami. Domácí Albion postupoval s ekonomickým skóre 2:0 a sedmi body.

U druhého celku Eura ještě zůstaneme. Angličané se stali historicky prvním mužstvem, kterému se na Euru podařilo od prvního zápasu udržet pět po sobě jdoucích čistých kont. Domácím Angličanům se rovněž poprvé v historii Eura podařilo zvítězit ve své turnajové premiéře. Povedlo se jim to až na devátý pokus.

Výkonnostní skokan letošní sezony, levý obránce Luke Shaw, vsítil ve 116. vteřině nejrychlejší finálový gól v dějinách Eura.

Skotsko v celé historii svých účastí na Euru získalo dohromady osm bodů, z nichž Skotové nasbírali hned sedm 18. 6. Tři body brali Skotové 18. 6. v roce 1992 a 1996, jeden při remíze s Anglií 18. 6. 2021.

Španělům se podařilo jako prvnímu týmu v historii Eura ve dvou po sobě jdoucích zápasech vstřelit pět branek. Proti Slovensku v posledním zápase skupiny a proti Chorvatsku v osmifinále.

Portugalci, neúspěšní obhájci trofeje, si aspoň udrželi úctyhodnou 100% bilanci v disciplíně postupování ze základní skupiny Eura. Bilanci si drží i po osmé účasti.

Portugalská ikona Cristiano Ronaldo v létě pokořil hned dva další rekordy Eura. Nejlepší střelec Eura se stal historicky prvním fotbalistou, který se dokázal prosadit na pěti po sobě jdoucích Eurech. Ronaldo je nově také králem v počtu branek na Euru s celkovými 14 trefami.

Největší Ronaldův konkurent v souboji o zlatou kopačku pro nejlepšího střelce šampionátu Patrik Schick se stal celkově devátým hráčem v historii Eura, jemuž se podařilo skórovat pětkrát na jednom turnaji.

Česko (včetně Československa) má na Euru 100% bilanci v penaltách, aspoň co se týče posledních 24 pokusů. Poslední penalta, kterou Československý hráč neproměnil, se datuje do roku 1960.

Nejmladším hráčem, který kdy na Euru nastoupil, se stal polský Kacper Kozłowski, jemuž bylo při debutu 17 let a 246 dní. Rekord Angličana Judea Bellinghama tak překonal po šesti dnech.

Reklama

Doporučované