Hlavní obsah

Eurokomisař Oettinger doporučil Babišovi, jak se zbavit střetu zájmů

Jak to vidí česká strana? „Pokud by evropské dotace pro Agrofert skončily, podle nás by se tím narovnal právní stav. Zpětně by se ale muselo posoudit, zda není nutné vrátit některé už vyplacené dotace,” řekl ředitel české pobočky TI David Ondráčka.Video: Filip Horký, Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Z dopisu, který zaslal Oettinger do Prahy, cituje na webu týdeník Respekt. Komisař tento týden oznámil, že Evropská komise (EK) nebude proplácet žádné žádosti o dotace Agrofertu, dokud se Babišův střet zájmů neprošetří.

Článek

Dopis podle Respektu potvrzuje, že podle EK je český premiér minimálně od srpna v nepovoleném střetu zájmů. „Jako jediný beneficient svěřenských fondů, do kterých byly převedeny vaše akcie (…) skupiny Agrofert, máte zájem na ekonomickém úspěchu těchto podniků,” cituje týdeník z dopisu. List upozorňuje, že o střetu zájmů už nemluví jen interní materiál unijních právníků, ale člen EK v oficiální korespondenci.

První možností, jak vyřešit střet zájmů, je podle dopisu zpřetrhání všech vazeb Babiše i jeho rodiny na Agrofert. Svěřenské fondy by se musely přetvořit na tzv. slepé, kdy by Babiš s rodinou neměli možnost zjistit, zda nějaké politické rozhodnutí firmám z fondu neprospěje. Organizace Transparency International (TI), která v pátek také formulovala doporučení pro Babiše, toto řešení za schůdnou alternativu nepovažuje. Agrofert je podle TI příliš velká firma, takže by se Babiš mohl o důsledcích svého rozhodování pro ni vždy dozvědět.

Druhou alternativou je podle Oettingera to, že by Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů. „Taková možnost by se dala v praxi naopak zařídit a zkontrolovat velmi snadno. Babiš by ale tratil velké peníze. Loni Agrofert na dotacích celkem zinkasoval rekordních 2,1 miliardy korun,” připomněl Respekt.

Jako třetí připadá v úvahu možnost, že by se Babiš zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s možným střetem zájmu. Musel by mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o dotace pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

Agrofert, který vlastnil Babiš při svém vstupu do vlády v roce 2014 a loni ho vložil do svěřenského fondu kvůli českému zákonu o střetu zájmů, je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru. Realizuje kompletní proces výroby potravin v pekárenství a při zpracování masa, je i druhou nejvýznamnější skupinou chemického průmyslu v ČR. Prostřednictvím společnosti Mafra patří Agrofertu také významná média.

Babiš už podle týdeníku na dopis odpověděl. Premiér v jednostránkovém dokumentu uvádí, že tuzemské orgány žádný střet zájmů neshledaly, leč na věc lze mít různý právní názor a že přijme „všechny nezbytné kroky, aby jeho aktivity byly v souladu s právem EU“.

Reklama

Doporučované