Hlavní obsah

Euromýty a neochota politiků hladit společnost proti srsti. Má Česko přijmout euro?

Na euru by vydělali lidé i firmy, tvrdí Špicar. Češi by na něj dost doplatili, oponuje někdejší Klausův ekonom.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Euro slaví dvacet let. Češi ale na večírek společné evropské měny pozvánky zatím nemají. Raději oslavují sto let české koruny. Současná vláda nemá v programovém prohlášení jasně dané, že by euro příjímala, země se ale k výměně měny při vstupu do EU zavázala, byť bez konkrétního termínu.

Článek

Má projekt tedy ještě smysl? A proč ho Češi ve velkém odmítají?

V Duelu spolu diskutovali viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar a ekonom Martin Slaný, někdejší ředitel ekonomických studií Institutu Václava Klause a hlavní ekonom investiční skupiny DRFG.

Sólo akce koruny, nebo síla orchestru eura?

Podle Radka Špicara by Češi vydělali na tom, kdyby se konečně rozloučili s českou korunou. „Česká ekonomika je na eurozónu velmi navázaná. To, že neplatí eurem, ale českou korunou, způsobuje pro české exportéry, kteří tuhle zemi živí, poměrně velké problémy. I pro české občany by to mělo být téma. To, že centrální banka znehodnotila poměrně výrazně úspory našich občanů, což pocítili při svých cestách třeba do Chorvatska, to by se s eurem nestalo,“ slibuje si od přijetí eura Radek Špicar.

Podle něj by navíc Česko mohlo mít v EU silnější hlas, kdyby bylo v eurozóně. „Musíme být u stolu a ne na stole, jak říkají Britové,” uvádí Špicar. Podle něj lpění na koruně nemá další význam. „Je na čase, abychom se stali členem toho většího celku. Ano, zbavili bychom se možnosti sólového hráče, ale stali bychom se součástí orchestru,“ dodal v Duelu.

Anketa

Mělo by podle vás Česko přijmout euro?
Ano
30,8 %
Ne
68,4 %
Je mi to jedno
0,8 %
Celkem hlasovalo 2713 čtenářů.

Má eurozóna chybovost zapsanou v genetickém kódu?

Ekonom Martin Slaný je naopak skeptický k tomu, že by Česko mohlo mít v rámci eurozóny silnější postavení. „Neodcházíme od stolu, protože nás k tomu stolu ani nikdo nepřizval, tenhle argument s jádrem eurozóny je prostě prázdný. Z čeho se vyčleňujeme? Z toho, že budeme ovlivňovat rozhodování měnové politiky Evropské centrální banky se svým hlasem, který by odpovídal České republice nula nula nic?” dodal v Duelu.

„Eurozóna má nějakou chybovost v genetickém kódu, která vytváří předpoklady pro to, aby vznikaly nějaké nerovnosti,” myslí si Slaný. „Jediný způsob, jak tohle opravit, je, že z měnové unie uděláte extrémně silnou politickou unii.”

Jako výhody držení se české koruny vidí Slaný například to, že si můžeme rozhodovat o naší vlastní měnové politice.

Drtivá většina Čechů proti euru

Podle loňského průzkumu Centra pro veřejné mínění je drtivá většina Čechů proti přijetí jednotné evropské měny. Odmítlo ji 73 procent dotázaných. Podle Radka Špicara politici nemají vůli vylepšovat pověst eura a nechávají lidi napospas různým euromýtům. Slaný naopak argumentuje tím, že Slováci si sice euro v průzkumech pochvalují, řada z nich ale pak přijíždí za prací do České republiky.

Foto: CVVM/ČTK, Seznam Zprávy

Vztah Čechů k euru.

Reklama

Související témata:

Doporučované