Hlavní obsah

Europol vyšetří případ potopené lodě s 500 uprchlíky ve Středozemním moři

 

Reklama

Potopení lodi přežilo jen 37 lidí, které o týden později zachránila řecká pobřežní stráž.

Článek

Dubnová nehoda lodi převážející migranty si vyžádala více než 500 obětí. Vyplývá to z investigativní práce novinářů Reuters a BBC Newsnight, kteří po ztracené lodi pátrali. Europol slíbil, že zatím nepotvrzenou největší námořní tragédii v roce 2016 znovu vyšetří.

Rybářská loď, která měla převézt migranty z Egypta do Itálie, vyplula v noci z 8. na 9. dubna z přístavu v Rashidu. Kotvila poblíž pobřeží, kde na ni nastoupilo přes 300 migrantů, již na palubu dopravili pašeráci postupně několika čluny. Kolem druhé hodiny ranní místního času se k ní připojila další loď s více než 200 lidmi, kteří byli pašeráky přinuceni přestoupit na už tak přetíženou loď.

Větší plavidlo se však při přestupu migrantů začalo naklánět a při pokusu o jeho vyrovnání se blízko libyjské hranice potopilo. Zachránilo se pouze 27 migrantů, kteří spolu s deseti pašeráky opustili pod jejich pohrůžkou asi sto přeživších topících se v moři.

Při tragédii zemřelo přes 500 migrantů

Podle informací BBC zemřelo při neštěstí 190 Somálců, 150 Etiopanů a 170 lidí dalších národností, z nichž většinu tvořili Egypťané. Migranti z afrických zemí zaplatili pašerákům za převoz do Itálie každý zhruba dva tisíce dolarů (asi 50 tisíc korun). Celkem si tak zločinecká skupina přišla na přibližně milion dolarů (zhruba 25 milionů korun).

Posádku 37 lidí zachránili řečtí námořníci o týden později v mezinárodních vodách a převezli je do Řecka. Pašeráci dali přeživším pokyn, aby při výpovědi v uprchlickém táboře uvedli, že loď vyplula z Libye. Měli se tak vyhnout repatriaci.

Na základě výpovědí svědků tak Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) publikoval v dubnu zprávu, že větší loď s asi 200 migranty vyplula z přístavu poblíž Tobruku v Libyi.

Jelikož řecká pobřežní stráž usoudila, že v jejích vodách nebyl spáchán žádný trestný čin, nepostoupila incident státnímu zastupitelství. Případ nevyšetřoval ani Europol, instituce Organizace spojených národů nebo Frontex. Podobné tragédie podle BBC obvykle postihne stejný osud, kvůli nejasnostem v mezinárodním právu zůstanou nevyšetřené.

Tragédie pašeráckých lodí ve Středozemním moři

Europol incident znovu vyšetří

Novináři BBC a Reuters dokázali, že UNHCR přišel s nesprávnou informací o vyplutí lodi z Libye. „UNHCR není vyšetřovacím orgánem a pátrání po námořních tragédiích nebo vyšetřování mezinárodních zločineckých organizací jde mimo jeho účel, mandát i odbornost,“ uvedl UNHCR.

Ředitel Europolu Rob Wainwright řekl, že absence jasných odpovědí v tomto případě je nepříjemná. Uvítal proto práci novinářů a slíbil, že se Europol na případ znovu podívá.

Od začátku roku připlulo podle statistik UNHCR přes Středozemní moře do Evropy přes 350 tisíc migrantů, v roce 2015 to byl více než milion lidí. Nejčastěji míří lodě do Itálie a Řecka, obě země přijaly asi 170 tisíc migrantů. Nejvíce ze Sýrie, Afghánistánu a Nigérie. V roce 2016 zemřelo nebo se ve Středozemním moři pohřešuje 4 715 osob.

Reklama

Doporučované