Hlavní obsah

Europoslanci chtějí konec střídání letního a zimního času. Vyzvali komisi, aby dopad změny času přezkoumala

Evropský parlament odsouhlasil zrušení letního času. O změnu usiluje i český europoslanec Pavel Svoboda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropský parlament ve Štrasburku odhlasoval zrušení střídání letního a zimního času. Mezi zastánci změny byl i český europoslanec Pavel Svoboda. Poslanci poté vyzvali Evropskou komisi, aby situaci vyhodnotila a případně navrhla zrušení takového měnění času.

Článek

Evropský parlament ve čtvrtek odsouhlasil zrušení letního času. Pro jeho zrušení se vyjádřilo 384 europoslanců, mezi nimi i český zástupce Pavel Svoboda. Proti bylo 153 europoslanců a dalších dvanáct se hlasování nezúčastnilo.

Jednání o zrušení střídání letního a zimního času vyvolaly občanské iniciativy a petice, ve kterých lidé upozorňují na negativní dopad střídání času na zdraví člověka. Podle jedné z nich změna času například narušuje vnitřní biorytmus. V době změny jsou častější infarkty a lidé mají potíže se spánkem. Dále iniciativy řadí mezi negativní důsledky nárůst počtu dopravních nehod ve dni přechodu nebo zvýšení spotřeby pohonných hmot.

Poslanci zasazující se o zrušení střídání času také požadují, aby se země řídily stejnými pravidly a změna tak platila pro všechny členy Evropské unie. Po změně času volá například Polsko, Finsko nebo Estonsko.

Už před hlasováním ale poslanci upozorňovali, že zrušení letního času nemá za cíl zavést v Evropě jednotné časové pásmo.

Evropskou komisi také vyzvali, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla zrušení takového měnění času.

Reklama

Související témata:

Doporučované