Hlavní obsah

Zákaz dvojí kvality výrobků v Evropě neprošel, změna naopak vychází vstříc velkým výrobcům

EU schválila směrnici chránící spotřebitele v online prostředí.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Europoslanci ve středu ve Štrasburku schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se rovněž věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale v praxi nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh, který schválen nebyl.

Článek

Směrnice se také věnuje problematice dvojí kvality výrobků, tedy když jsou výrobky s rozdílným složením prezentovány pod stejnou značkou. Po Evropské komisi dokument požaduje, aby po dvou letech od vstupu směrnice v platnost posoudila aktuální stav a případně navrhla zařazení dvojí kvality výrobků mezi nekalé obchodní praktiky.

Názor, že se směrnice nevěnuje problematice dvojí kvality výrobků dostatečně, vyjádřila řada českých zástupců, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu, jenž by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky a který dnes na plénu neprošel.

„Mohli jsme dnes udělat definitivní tečku za debatami o množství kakaa v čokoládě v Německu a v Česku, bohužel se tak nestalo. Pro mne jako poslankyni zvolenou za Českou republiku je výsledek zklamáním,“ uvedla europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

„Mrzí mne, že nebyly přijaty pozměňovací návrhy, jichž jsem spoluautorkou, které mohly situaci ještě zachránit. Osobně jsem o nich ještě tento týden řadu kolegů přesvědčovala, bohužel ale nakonec v 751členném parlamentu nenašly dostatečnou podporu,“ řekla.

Podobně se vyjádřila také europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). „Jako člověk, který téma do Bruselu přinesl a systematickou prací jej z nechtěného dotáhl až do zákonné úpravy, spokojená nejsem. Přijatý zákon totiž obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ řekla.

„Není to úplný zákaz dvojí kvality bez výjimek, jak jsem navrhovala. Naopak, každé podezření na dvojí kvalitu musí složitě posuzovat dozorový orgán, sbírat důkazy, vyjádření výrobců… To v praxi nemůže fungovat. Ještě horší je, že zákon připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím, cenovým preferencím a kdo ví čemu ještě, protože si prolobbovali, že tyto faktory nebudou v textu všechny vyjmenovány. Takže dovoleno je prakticky cokoliv,“ zdůraznila a poznamenala, že hodlá na zákazu dvojí kvality výrobků spolupracovat s českými úřady tak, aby byla zapsána do českého zákona, a domnívá se, že se téma již brzy na půdu evropských institucí vrátí.

Reklama

Související témata:

Doporučované