Hlavní obsah

Europoslanci potvrdili zákaz plastových výrobků na jedno použití

Do roku 2021 by měly zmizet jednorázové plastové výrobky, které tvoří většinu plastového odpadu v oceánech.Video: Esther Beshirová, AP

 

Reklama

Evropský parlament ve středu ve Štrasburku podpořil zákaz jednorázových plastových výrobků. Pokud opatření schválí členské státy, zmizí do roku 2021 jednorázová brčka, nádobí, tyčinky do uší a další plastové výrobky.

Článek

Zákaz se týká jednorázových plastových příborů, talířů, úchytů k nafukovacím balónkům, polystyrenových obalů na potraviny a hrnků na nápoje určené k okamžité spotřebě. Dotknout by se měl i dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty. Jednorázové plastové výrobky po přijetí opatření nahradí ekologičtější materiály.

„Tyto plasty představují až 70 procent odpadu v mořích,” upozornila během dnešní debaty ve Štrasburku belgická poslankyně Frédérique Riesová, která je parlamentní zpravodajkou pro toto téma.

Nové předpisy jsou namířeny také proti filtrům v tabákových výrobcích, které obsahují plasty. Cigarety a další výrobky s takovými filtry budou muset být opatřeny upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Riesová připomněla, že část odpovědnosti za boj proti znečištění nově připadne i na výrobce. „Například producenti tabákových výrobků budou mít povinnost financovat vybírání, odstranění znečištění a recyklaci nedopalků, a to od ledna 2023. To je o rok dříve než další výrobci,” dodala europoslankyně.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro které zatím neexistují náhradní obaly.

Podle deníku Le Monde se bude zákaz vztahovat také na výrobky na bázi oxo-degradabilních plastů, například sáčků, které se s postupem času rozpadají na mikročástice a pronikají do potravinového řetězce ještě snadněji. Povoleny zůstanou biologicky rozložitelné produkty na bázi polymerů, které nejsou chemicky upravovány.

S plánem zakázat tento typ produktů přišla Evropská komise v květnu 2018. Jejím cílem je omezit objem plastového odpadu, který se hromadí v oceánech. V Evropské unii se každý rok vyrobí přes 25 milionů tun plastového odpadu. Zrecykluje se ho pouze jedna čtvrtina, napsal Le Monde.

Reklama

Doporučované