Hlavní obsah

Europoslanci žádají OLAF, aby zveřejnil zprávu o Čapím hnízdě. Schillerová váhá

Čeští europoslanci se obrací na Brusel, aby zveřejnil zprávu OLAF o Čapím hnízdě.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Tlak na české úřady, aby zveřejnily závěry vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům ke kauze Čapí hnízdo, neustále roste. Někteří europoslanci dokonce píší šéfovi Evropské komise i řediteli OLAFu, aby závěry šetření zveřejnili sami.

Článek

Podle europoslanců Ministerstvo financí hledá jen výmluvy pro to, aby zveřejnění zprávy o Čapím hnízdě oddálilo. „Já už jsem napsala řediteli OLAFu, protože se domnívám, že včasné zveřejnění zprávy je v zájmu nás všech,” říká například Michaela Šojdrová, europoslankyně zvolená za KDU-ČSL.

V úterý 2. ledna ji chce následovat i stranický kolega Tomáš Zdechovský. Ten žádost o zveřejnění závěrů vyšetřování pošle nejen na OLAF, ale také předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi. „Závěry se běžně zveřejňují i v jiných případech, nevím, proč by tento případ měl být jiný,” uvedl Zdechovský.

Zprávu o vyšetřování k Čapímu hnízdu obdrželo Ministerstvo financí od Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ve středu. Zatím ji ale nezveřejnilo. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že si nejprve nechá zpracovat analýzu toho, zda zveřejnění této zprávy neovlivní probíhající vyšetřování policie. Doufá, že by to mělo být ještě před tím, než kdy mají poslanci hlasovat o důvěře pro menšinovou vládu Andreje Babiše, tedy do 10. ledna.

Zpráva je v angličtině a má 48 stran a zhruba tisíc stran příloh.

Reklama

Doporučované