Hlavní obsah

Europoslanec drží hladovku. Chce víc peněz na boj s klimatickou změnou

Foto: Wikimedia Commons

Europoslanec Pierre Larrouturou

Reklama

Hladovkou se své politické cíle obvykle snaží prosadit političtí vězni či aktivisté, tentokrát ji ale zahájil poslanec Evropského parlamentu. Usiluje tak o zvýšení evropského rozpočtu na boj s klimatickými změnami.

Článek

Francouzský europoslanec Pierre Larrouturou ve středu oznámil, že drží hladovku, aby upozornil veřejnost na nedostatečný rozpočet pro boj s klimatickými změnami, zdravotnictví a politiku zaměstnanosti. „Den a noc bez jídla k odsouzení skandálu: zdánlivě více peněz na klima a zdraví, málo pro zaměstnanost,“ citoval europoslance francouzský deník Le Monde.

Larrouturou zasedá v Evropském parlamentu od roku 2019, kdy byl zvolen za menší stranu Nouvell Donne, již založil. Zařadil se do socialistické frakce, za niž působí jako zpravodaj parlamentního rozpočtu.

Europoslanec se v posledních týdnech hodně angažuje v bitvě mezi Evropským parlamentem a členskými státy, v níž se prvně jmenovaná instituce snaží získat více peněz do rozpočtu na období 2021–2027. Tento víceletý finanční rámec, který na čtyři dny v červenci zmobilizoval evropské vůdce, nakonec skončil kompromisem. EU bude hospodařit s rozpočtem 1074 miliard eur a fondem na obnovu ve výši 750 miliard. To vše doprovázejí škrty ve fondu pro ekologický přechod, ve zdravotnictví, ve výzkumu nebo v programu Erasmus +.

Europoslanci žádají o 39 miliard více a Larroutourou bojuje za zavedení daně z finančních transakcí, případně jiných daní, které by umožnily financovat ambiciózní klimatickou politiku. „Pokud nezdaníme spekulace, Zelená evropská dohoda je mrtvá,“ tvrdí.

Hladovkou chce proto upozornit na následující dva týdny, které – pokud dojde k dohodě na výše zmíněných číslech – povedou podle něj k „sociálnímu, klimatickému a zdravotnickému chaosu“.

Larrouturou vyzývá francouzskou vládu, aby ujasnila svoji pozici, která je prý dvojznačná: Francie sice podporuje zavedení daně z finančních transakcí, ale v menším rozsahu, než ji navrhla Evropská komise v roce 2011. Europoslanec se odvolává na informace z Rakouska a upozorňuje, že daňovému zatížení se vyhne celých 99 procent finančních transakcí.

Na facebookovou stránku, kde chce o těchto tématech diskutovat s občany, se už v posledních 48 hodinách zaregistrovaly asi dva miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované