Hlavní obsah

Europoslanec Štětina s novým hnutím vyzve TOP 09 ke spolupráci. Jsem rozpačitý, říká Kalousek

Jaromír Štětina označil budoucí vývoj kolem hnutí za jeho výrobní tajemství.Video: Profimedia.cz

 

Reklama

Podle Štětiny je spolupráce reálná, ale připouští, že ještě s TOP 09 nejednal.

Článek

Jen několik týdnů poté, co se v evropských volbách rozhodl znovu nekandidovat za TOP 09, připouští europoslanec Jaromír Štětina, že by mohl s touto stranou spolupracovat.

Založil sice kvůli volbám do evropského parlamentu vlastní hnutí, ale plán sestavit oddělenou kandidátku, který Štětina oznámil před několika dny, by rád rozšířil i o spolupráci s TOP 09.

„Kalouskovu a Schwarzenbergovu TOP 09 je třeba podpořit. Hnutí Evropa společně je ke spolupráci připraveno,“ uvedl Štětina v úterý na svém Facebooku.

Před čtyřmi týdny byla přitom situace mezi členy TOP 09 docela odlišná. Štětina poté, co nezískal nominaci pražské buňky strany do evropských voleb, nejdříve vystoupil s kritikou současného předsedy a následně oznámil, že v dalších volbách už jménem TOP 09 kandidovat nebude.

„Nové vedení TOP 09 v čele s europoslancem Jiřím Pospíšilem způsobilo rozkol v řadách TOP 09 a nese zodpovědnost za špatné výsledky v posledních obecních a senátních volbách,“ oznámil tehdy na Facebooku s tím, že osobní zájmy předsedy podle něj převažují nad zájmy strany. Vyloučil však, že by jeho rozhodnutí ovlivnil výsledek tajného hlasování krajského výboru TOP 09.

TOP 09 jedná se STAN

Jeho bývalí kolegové z TOP 09 už ale spolupráci nepřipouští – místo toho plánují sestavení společné kandidátky s hnutím STAN.

„Vůbec jsme neuvažovali o tom, že bychom šli do spolupráce s panem Štětinou. My vyjednáváme společný projekt se Starosty, ten by měly podpořit i menší proevropské politické strany. Ale o hnutí pana Štětiny se vůbec nebavíme,“ uzavřel lídr TOP 09 Jiří Pospíšil.

I předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek spolupráci zatím zamítá: „Jsem z toho trochu rozpačitý. Já si pana Štětiny velmi vážím, ale my se v současné době snažíme spojit se Starosty a že vedle toho vzniká nějaký nový subjekt, těžko si můžu představit, že nás to může jakkoliv posílit.“

Že další fragmentace středopravých stran se stejným proevropským směřováním jim ve volbách může uškodit, na tom se shodují oba politici.

Je to mediální hra, tvrdí Pospíšil

Jaromír Štětina ke svém příspěvku uvedl jen to, že je s vyjednáváním na začátku. „Dovedu si představit spolupráci s TOP 09, ale nejdříve se s ní na tom musím domluvit. Do té doby musíte vycházet z toho, co jsem napsal na Facebooku,“ řekl ve středu Seznamu.

Na otázku, jestli v nejbližší době přijde s návrhem spolupráce on, nebo počká, jestli impulz přijde ze strany TOP 09, už však odmítl odpovědět. „Toto je moje výrobní tajemství. Víc to nebudu komentovat,“ doplnil.

Pospíšil se však ke Štětinovým prohlášením staví skepticky. Vysvětluje to minulostí: „Pan Štětina se mnou komunikoval vždy normálně, korektně. A zničehonic, poté, co nedostal podporu pražské TOP 09, o kterou velmi usiloval, na mě zahájil mediální palbu,“ řekl.

Volby do Evropského parlamentu se budou konat od 23. do 26. května. Na nasbírání tisícovky podpisů pro vznik nového hnutí má Štětina čas do 19. března. Kdo by se na budoucí kandidátce uskupení Evropa společně měl objevit, zatím politik neprozradil.

Reklama

Doporučované