Hlavní obsah

Europoslanec Svoboda se nechal pozvat do Švédska, platila tamní lobby

Foto: z facebookových stránek Pavla Svobody

Europoslanec Pavel Svoboda během veřejného slyšení k reformě autorského práva v zemích EU.

Reklama

Lídr lidovců pro nadcházející eurovolby Pavel Svoboda se nechal pozvat do Švédska na slavnostní večer udílení Polar Music Price. Od organizátorů, které zastupoval švédský skladatel a lobbista Alfons Karabuda, si také nechal zaplatit hotel.

Článek

Europoslanec to uvedl v čestném prohlášení, které se povinně zveřejňuje na webu Evropského parlamentu.

Jeho hostitel Alfons Karabuda předsedá komisi pro udílení ocenění, které má ambice být „hudební Nobelovou cenou”. Šéfuje také švédské organizaci pro ochranu kolektivních práv skladatelů SKAP nebo evropské alianci skladatelů ESCA, která se snaží ovlivňovat podobu autorských práv v Evropském parlamentu.

Pavel Svoboda, sám milovník hudby a amatérský muzikant, už pět let vede vlivný legislativní výbor Evropského parlamentu, kde se odehrála hlavní bitva o znění nedávno přijaté směrnice o autorských právech.

Europoslanec přiznává, že nabídka účastnit se akce přišla díky jeho práci v Evropském parlamentu.

„Švédská větev autorsko-hudebně-právní komunity považovala za vhodné, abych tam byl čestným hostem,” řekl Seznamu. „Jako zástupce evropských občanů pro tuto oblast jsem v kontaktu se všemi aktéry. A je normální, že se zástupce Evropského parlamentu účastní těchto akcí,” dodal.

Střet zájmů v tom, že mu pobyt hradila jedna ze zainteresovaných skupin v tématu autorského práva, nevidí. Seznamu řekl, že stačí, že informace o cestě a okolnostech pobytu zveřejnil.

Nicméně připustil, že z pohledu nestrannosti si mohl vše zaplatit.

„Chápu, kam míříte. Že by se mohl odvodit nějaký nepřímý zájem. Ale tam žádné oficiální jednání neproběhlo,” sdělil.

Z dokumentů, které Svoboda v souvislosti s cestou zveřejnil, je možné vyčíst, že ve stockholmském Grand Holetu přespal dvě noci z 15.-17. června 2016. V přiloženém rezervačním e-mailu pak stojí, že jedna noc stála 3,3 tisíce švédských korun, což v součtu za obě noci činí podle tehdejšího kurzu přibližně 19 tisíc korun českých.

Jak byla hrazena doprava na akci, se v databázi neuvádí.

Pavel Svoboda se podle pořadatelů účastnil konference Polar Talks, kde se debatuje o různých aspektech hudby, a slavnostního ceremoniálu, kterého se pravidelně účastní i švédská královská rodina.

Z dokumentů, které poslanec zveřejnil, není jednoznačně zřejmé, kdo přesně za hotel platil. Alfons Karabuda totiž působí v několika organizacích a český europoslanec na jednu stranu uvádí, že výdaje platili organizátoři Music Polar Price, ale zároveň v databázi udává Karabudův e-mail na organizaci SKAP ochraňující autorská práva ve Švédsku. A v přiloženém e-mailu se jej pak ještě organizátoři hudební ceny ptají, zda může SKAP cestu zaplatit.

Svoboda na dotaz Seznamu řekl, že nakonec výlohy platili organizátotoři slavnostního ceremoniálu.

Jeho švédský hostitel Karabuda si pak stojí za tím, že jednoznačně náklady na Svobodovu cestu platila Polar Music Price a že SKAP sice patří k zakladatelům ceny, ale formálně už nemají nic společného.

Kolik přesně Svobodův pobyt stál, neuvedl ani na opakovanou žádost. S tím, že vyhledání údaje je příliš časově náročné.

Ochránce práv autorů

Jak už bylo uvedeno, Pavel Svoboda jel na předávání ceny v létě 2016 – tedy v době, kdy začínala vyjednávání o evropské směrnici týkající se autorských práv. Na její tvůrce, ale v konečné fázi na všechny europoslance, byl vyvíjen velice silný tlak – jak od organizací, které se zabývají správou kolektivních práv, tak od těch, kdo by naopak pravidla co nejvíce uvolnili a užití autorských děl nezpoplatňovali.

Pavel Svoboda pak byl jedním z jediných dvou českých europoslanců, kteří pro směrnici hlasovali.

Je třeba říci, že bez ohledu na cestu do Švédska se dal Svobodův postoj předpokládat, protože velká část jeho právnické kariéry je s ochranou autorských práv spojena. V letetech 1984–89 pracoval jako právník OSA, což je česká organizace zastupující autory, a v raných 90. letech působil jako právník Supraphonu, kde rovněž řešil autorskoprávní agendu. V 90. letech se pak podílel na podobě české autorskoprávní legislativy jako člen komise pro rekodifikaci autorských práv.

„Jeho názory se shodují se zástupci vydavatelů a držitelů autorských práv – tedy zastánci přísného postupu proti internetovým platformám. Jedním z cílů směrnice podle něj je ‚vyhubení‘ platforem typu Uložto – bez rizika vedlejších účinků,“ charakterizoval Svobodův postoj šéfredaktor Lupy David Slížek, který jednání Evropského parlamentu o autorských právech sledoval.

Zručný lobbista

Alfons Karabuda je důležitou postavou švédské a evropské autorskoprávní scény.

„Mám dojem, že je to zručný lobbista, který pracuje na podpoře zájmů organizací kolektivní správy práv,” charakterizoval pro Seznam Karabudu jeho ideologický protějšek – lídr švédských Pirátů pro eurovolby Mattias Bjärnemalm.

Karabuda je také nyní jednou z postav případu, ve kterém se u soudu řeší, kde je hranice lobbingu. Přesněji – švédské soudy podle tamních médií rozhodují, zda jsou pozvánky na večírky s pohoštěním zdarma korupcí či nikoli. Karabuda s dalšími funkcionáři švédských kulturních institucí byli napoprvé zproštěni viny, ale případ není kvůli dalším odvoláním dosud uzavřen.

Sám Karabuda přiznává, že se Svobodou o autorských právech diskutoval. „Bavili jsme se spolu o různých hodnotách hudby a průběhu reformy autorského práva v Evropě,” odpověděl Seznamu na otázku, zda se během Svobodovy cesty potkali a o čem se bavili.

Pavla Svobodu pozval podle vlastních slov proto, že český europoslanec je součástí „kreativního ekosystému” a že Polární hudební cena (Polar Music Prize) je příležitost pro setkávání lidí z různých uměleckých oborů. „Součástí dialogu musí být i ti, kteří vytváří legislativní podmínky v tomto průmyslu. Mohou tak získat různé pohledy na věc,” uvedl.

Přistupuji vyváženě

Pavel Svoboda tvrdí, že si Alfonse Karabudu příliš nepamatuje.

„Viděl jsem ho tam poprvé a od té doby jsem ho neviděl, nic dalšího se nekonalo, jestli máte na mysli ovlivňování té autorskoprávní směrnice,” řekl europoslanec Seznamu.

Alfons Karabuda naopak sdělil, že pozvání Pavla Svobody do Švédska není zas tak překvapivé a dokládá to fotografií z jiné akce, které se společně s europoslancem účastnil, a to přímo na půdě Evropského parlamentu. Jedná se o společné setkání se zástupcem BEUC, tedy organizace, která zastupuje spotřebitelská práva na půdě na Evropského parlamentu.

„Setkání s různými zástupci asociací byla v Evropském parlamentu spousta, vůbec si na to nevzpomínám. Mimochodem, BEUC jsou spotřebitelé, tedy skupina se zcela opačnými zájmy než sdružení autorů, z nichž jedno pořádalo to slavnostní předávání cen. Takže máte v ruce důkaz o mém vyváženém přístupu k věci, což mě těší,” doplnil později Svoboda.

O tom, že by zástupci spotřebitelů také pozvali Paval Svobodu na svoji akci a pobyt zaplatili, není ve zmíněné databázi zmínka.

Reklama

Související témata:

Doporučované