Hlavní obsah

Eurovoleb se zúčastní 39 českých stran. Vypadla Moravská a Slezská pirátská strana

Do Evropského parlamentu bude kandidovat mimo jiné všech devět sněmovních stran.Video: facebook.com/pg/MoravskáaSlezskápirátskástrana

 

Reklama

Rozhodnutí o registracích ministerstvo oznámilo na webu. Minulých eurovoleb v roce 2014 se účastnilo 38 seskupení.

Článek

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 39 uskupení. Bude jich o jedno více než při minulých eurovolbách před pěti lety. Ministerstvo vnitra z bojů vyřadilo jen Moravskou a Slezskou pirátskou stranu. Rozhodnutí o registracích přihlášených stran a hnutí ministerstvo oznámilo na svém webu.

Důvodem vyřazení bylo mimo jiné to, že strana nedoložila doklad o státním občanství svých kandidátů na europoslance, kteří tak museli být vyškrtnuti. Strana také nezaplatila patnáctitisícový příspěvek na úhradu volebních nákladů. Ze stejného důvodu byla před pěti lety z volebního klání vyřazena Československá strana socialistická.

Moravská a Slezská pirátská strana se sice proti svému vyškrtnutí bude moci obrátit na Nejvyšší správní soud, není ale s ohledem na nedodržení zákonných podmínek kandidatury pravděpodobné, že by uspěla.

V letošních volbách do Evropského parlamentu tak bude kandidovat mimo jiné všech devět sněmovních stran včetně České pirátské strany. TOP 09 a Starostové kandidují jako koalice, stejně jako při předchozích eurovolbách před pěti lety.

V nich nejlépe uspělo hnutí ANO se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD. Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Po třech evropských poslancích získali komunisté a lidovci, dvě místa obsadili občanští demokraté a jedno Svobodní, kteří vsadili na spolupráci se stranou Radostné Česko.

Další dvoučlennou koalici vytvořily strany Rozumní a Národní demokracie, kteří do názvu vtělily hesla Stop migraci a Nechceme euro. Dělnická strana sociální spravedlnosti a Národní fronta se chtějí koaličně bít „Za národní suverenitu!“. Za koalicí Patrioti pro neutralitu jsou Patrioti České republiky a Česká strana národně sociální. Koalici vytvořili také Soukromníci a hnutí Nezávislí. Mezi registrovanými uskupeními jsou rovněž hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) nebo Hlas dalších europoslanců Pavla Teličky a Petra Ježka.

Národní socialisté v roce 2014 kandidovali jako LEV 21 – Národní socialisté, Aliance národních sil jako Občané 2011. Vládnímu hnutí ANO 2011 zůstal díky obdobnému názvu konkurent v podobě brněnského hnutí „ANO, vytrollíme europarlament“. Do bojů zasáhnou také strana s názvem „JSI PRO? Jistota Solidarita Investice pro budoucnost“, hnutí Vědci pro Českou republiku, nacionálně orientované politicko-filozofické hnutí První republika nebo hnutí Tvůj kandidát.

Reklama

Související témata:

Doporučované