Hlavní obsah

Evakuace Aleppa se zpomalila, ve městě začalo sněžit

 

Reklama

Během týden trvající evakuace východní Aleppo opustilo 34 tisíc lidí.

Článek

Evakuace východního Aleppa, která přerušovaně běží od minulého čtvrtka, by měla podle Mezinárodního výboru Červeného kříže do pátku skončit. Odvážení posledních lidí z částích města, které vážně poškodily boje mezi rebely a syrskou armádou komplikuje také počasí. V Sýrii začalo sněžit a místy fouká silný vítr.

Očekává se, že tato poslední fáze evakuace bude zahrnovat tucty autobusů a stovky aut. Zdroj z OSN citovaný agenturou Reuters oznámil, že na místě jsou stále pozorovatelé a evakuace pokračuje. „V noci a ráno odjelo 300 soukromých aut," sdělil.

Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Ingy Sedkyová uvedla, že evakuace bude pokračovat po celý den a noc a pravděpodobně i zítra. Proces podle ní doprovází řada komplikací. „Kvůli špatnému počasí se silným sněhem a větrem a kvůli špatnému stavu vozů evakuace probíhá mnohem pomaleji, než jsme očekávali,” dodala.

Z neznámých důvodů došlo ke zdržení jedné etapy evakuace o více než 24 hodin. To donutilo tisícovky lidí strávit úterní noc čekáním venku v zimě, kdy teploty sahaly do minusu.

Autobusy a auta odvážejí evakuované do západní části Aleppa a především do provincie Idlíb. To ale podle mnohých může vyvolat novou etapu války právě tam.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že je třeba ukončit boje v celé Sýrii a vyhnout se dalším těžkým bitvám. Hrozí to podle něj v Idlíbu. Mnoho bojovníků i civilistů odchází do Idlíbu, „který se může stát příštím Aleppem," řekl de Mistura. „Teď je čas obnovit politický proces a využít obnovené jednoty v Radě bezpečnosti," řekl také. Rada tento týden odhlasovala rezoluci povolující poslat další pozorovatele OSN k monitorování evakuace Allepa.

Za uplynulý týden východní Aleppo podle Červeného kříže opustilo 34 tisíc lidí. Stále ale tisíce dalších na evakuaci čeká.

Syrská státní televize oznámila, že v Aleppu „za několik hodin teroristé nebudou”.

Východní Aleppo bylo poslední významnou baštou povstalců, kteří ho drželi od roku 2012. Loni v září se v boji začala angažovat i ruská armáda, která pomohla syrskému režimu k dobytí Aleppa. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že na 35 tisíc bojovníků zlikvidovali jeho lidé.

Reklama

Související témata:

Doporučované