Hlavní obsah

Evakuace jeřábem. Pohotový 19letý řidič zachraňoval životy při požáru sedmipatrového domu

Řidič jeřábu zachránil před plameny čtrnáct lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Řidič jeřábu v čínském městě Fushun pohotově zareagoval při požáru sedmipatrového domu. Pomocí pracovní plošiny zachránil z budovy čtrnáct lidí.

Článek

Devatenáctiletý řidič jeřábu Lan Ťun-ce se stal při práci svědkem požáru. Ve městě Fushun na jihu Číny začal hořet přízemní obchod v sedmipatrovém domě. Jelikož oheň vypukl brzy ráno, kdy v obchodě nikdo nebyl, plameny se rychle rozšířily do vyšších pater budovy. Informovala o tom agentura Reuters.

Obyvatele domu probudil dusivý dým. Lidé se snažili dostat pryč z bytů na schodiště a ven z budovy.

„Snažila jsem se dvakrát dostat ven dveřmi, ale nepovedlo se to,“ popsala pro Reuters Tung Siou-junová, která se spolu se svým synem snažila zachránit ze třetího patra. „Bylo mi hrozně úzko. Napadlo mě, že bychom mohli byt opustit oknem,“ dodala Siou-junová.

V té chvíli přispěchal na tragickou scénu Ťun-ce, který zahlédl požár a slyšel výkřiky. Přijel s jeřábem k hořícímu domu a pracovní plošinu vozidla vyzdvihl do třetího patra.

„Oheň byl velmi blízko nich,“ řekl Ťun-ce pro Reuters. „Opravdu blízko.“

Ťun-ce v pořádku přepravil matku se synem do bezpečí. Poté pokračoval v záchraně obyvatel domu. Ve čtvrtém patře volala o pomoc jiná dvojice.

„Byl jsem připravený skočit dolů,“ řekl Reuters Mang Šeng-ťun. „Mojí matce je přes sedmdesát let. Kdybych u sebe neměl mou matku nebo mou ženu, kdybych byl sám, určitě bych skočil dolů.“

Ťun-ce zachránil oba lidi za méně než pět minut. Dokonce zjistil, že Šeng-ťun byl jeho bývalý učitel.

Mezitím se oheň šířil dál. Řidič jeřábu cítil vedro i ve své kabině, která byla přibližně padesát metrů od budovy. „Teplota v kabině byla velmi vysoká,“ popsal Ťun-ce. „Cítil jsem, jak se mi pálí obličej. Hrozně jsem se potil a úplně jsem zrudnul. Zaslechl jsem také nějaké exploze, protože v budově byly nejspíš nějaké výbušné látky,“ uvedl Ťun-ce. „Nikdo se neopovážil přijít blíž.“

Na místo požáru přispěchal pouze Ťun-ceho otec, který mu asistoval při záchraně dalších lidí v pátém a v šestém patře. Za méně než půl hodinu zachránil Ťun-ce z ohnivého pekla čtrnáct lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované