Hlavní obsah

Evropa a Japonsko se dohodly na volném obchodu

Evropa a Japonsko potvrdily dohody o ekonomickém a strategickém partnerstvíVideo: Reuters

 

Reklama

Dohody o ekonomickém a strategickém partnerství by mohly začít platit od roku 2019.

Článek

Evropská unie a Japonsko potvrdily politickou shodu nad dohodami o ekonomickém a strategickém partnerství.

Nad konkrétními texty obou dohod musí ještě pracovat právníci a obě musí také projít potřebným ratifikačním procesem. Podle Junckera by ale měly začít platit někdy na počátku roku 2019.

Jednání EU s Japonskem začala už v roce 2013 a letos na jaře se určitou chvíli zdálo, že nebudou úspěšná.

Dohoda o ekonomickém partnerství odstraní naprostou většinu - až 90 procent - cel a poplatků, které nyní při vstupu na japonský trh evropské společnosti platí. Podle komise jde o každoroční sumu okolo jedné miliardy eur (asi 27 miliard Kč).

Japonsko také otevře svůj trh pro klíčový evropský zemědělský export, možnosti se zvýší v řadě dalších oblastí, včetně významného automobilového průmyslu.

Shoda ale zatím není na otázce ochrany investorů, kde Unie prosazuje svůj nový model mezinárodního soudu a Japonsko se kloní spíše k tradičnímu, byť často kritizovanému arbitrážnímu systému.

Japonský premiér Šinzó Abe a předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker uvedli, že budou hájit společné zájmy už na pátečním jednání skupiny G20, která se sejde v Hamburku.

Evropská unie a Japonsko společně vytvářejí třetinu světového hrubého domácího produktu. Už nyní Japonsko představuje pro EU druhý největší exportní trh v Asii.

Reklama

Doporučované