Hlavní obsah

Evropa čelí vlně intenzivního horka. Meteorologové nevědí, kdy skončí

Foto: Windy.com

Předpokládaná teplota ve středu 26. 6. ve 14 hodin.

Reklama

Západní Evropa se chystá na vlnu horkého počasí. Hlavní města varují své obyvatele před pobytem venku a hasiči se obávají vzniku požárů ve vyprahlé přírodě.

Článek

Vlna horka zasáhne v nejbližších hodinách a dnech především Francii, Německo, Španělsko, Švýcarsko a Portugalsko. Meteorologové očekávají teploty okolo 40 stupňů Celsia. Vysoká vlhkost ale nejspíš zapříčiní, že pocitová teplota bude v průměru o 7 stupňů vyšší.

Světová meteorologická organizace sdílela na svém Twitteru grafiku předpokládaných teplot na tento týden. Podle nich se budou teploty ve střední Evropě pohybovat okolo tří až šesti stupňů nad obvyklým teplotním průměrem. Všude v Evropě se teplota bude držet nad 30 stupňů.

Paříž už kvůli očekávaným teplotním rekordům zavedla speciální opatření. Podle webu Business Insider pozměnila otevírací dobu veřejných koupališť, která budou zavírat později. Po městě také otevírá speciální místnosti, kam se lidé mohou přijít ochladit a závěrečné zkoušky na školách ministr školství posunul o týden. V některých oblastech Francie se koncem týdne školy úplně zavřou.

V Německu postihne vlna veder, v některých médiích nazývaná Ulla, nejhůře hlavně jihozápad. V Sársku a Porýní by se teploty mohly vyšplhat až na 40 stupňů. Uvedla to ve středu agentura DPA s odvoláním na německé meteorology. Odborníci nevylučují, že minimálně pro červen padne teplotní rekord. Nejvyšší teplotu v Německu dosud meteorologové zaznamenali v bavorském Kitzingenu v létě 2015, kdy naměřili 40,3 stupně. Pro červen drží s 38,5 stupně rekord obec Bühlertal, ležící nedaleko francouzského Štrasburku.

Do Německa a Francie kvůli vysokým teplotám zamířil i jemný pouštní prach, který přinesla tlaková výše. Prach vypadá na obloze jako žlutá mlha a způsobuje problémy alergikům. Informoval o něm v úterý německý týdeník Focus.

Teplotní rekordy pro červen se čekají ve středu nebo ve čtvrtek i na západě Rakouska, kde meteorologové předpovídají kolem 37 stupňů Celsia. Už v úterý padl místní červnový rekord pro Tyrolsko, když tam naměřili 36,7 stupně.

Vysokých teplot se obávají i na jihu Evropy. „Přichází peklo,“ sdílela na svém Twitteru meteoroložka španělské televize RTVE Silvia Laplanová.

„Teploty budou stoupat, vrcholu dosáhnou o víkendu, kdy mohou vystoupat až na 44 stupňů, 42 je ale jistých,“ uvedl mluvčí španělské meteorologické agentury Aemet Fernando García.

Náhlý vzestup teplot se má vyrovnat letnímu počasí v roce 2003, kdy na následky teplotních rekordů ve Francii zemřelo 15 000 lidí. Je nebezpečný, protože některé regiony nejsou pro tak vysoké teploty přizpůsobené. Podle meteorologů není jisté, kdy vlna vysokých teplot opadne.

Odborníci přičítají vlnu veder globálnímu oteplování. Varují, že pokud státy Evropy nesníží emise skleníkových plynů, vlny veder budou každý rok častější.

Reklama

Doporučované