Hlavní obsah

Evropa je covidový průšvihář, upozorňuje WHO. Česko na tom není nejhůř

Foto: Shutterstock.com

Nárůst počtu nakažených zaznamenává Evropa již třetí týden, ilustrační foto

Reklama

Evropa si vede nejhůře v koronavirové pandemii v porovnání s ostatními kontinenty. Vyplývá to z nových dat Světové zdravotnické organizace (WHO). Situace je špatná zejména v Pobaltí, v závěsu za ním je Rumunsko.

Článek

Evropské státy se připravují na další vlnu koronavirové pandemie. Nejvíce nakažených s ohledem na populaci mají v současnosti pobaltské státy. Například Lotyšsko eviduje za posledních 14 dní 1334 nových pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel, v Litvě je to 1188 lidí.

S nejsilnější vlnou koronaviru se nyní potýká také Rumunsko, kde tento ukazatel dosáhl hodnoty 1015. Podle agentury Reuters musela země požádat o pomoc Evropskou unii, která jí poslala zásilku s 250 kyslíkovými koncentrátory a s 5200 lahvičkami s protilátkami proti koronaviru.

Největší počet pozitivních testů pak vykazují úřady ve Velké Británii, kde testy za poslední dva týdny denně odhalily v průměru 41 656 nakažených, a v Rusku, kde denně přibývá v průměru 31 503 pozitivních. Rusové se proto nyní chystají na celonárodní týdenní volno – tamní úřady doufají, že sedm dní bez práce šíření covidu-19 zpomalí.

Celkově v Evropě narostly počty případů za poslední týden o sedm procent. Za tuto dobu v evropských zemích přibylo průměrně 145,6 nových případů koronaviru na 100 000 obyvatel.

Přesto, že v České republice se nákaza covidem-19 také rychle šíří, nepatří mezi nejhůře zasažené státy. Za posledních 14 dní tady přibylo 182 nových případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. O něco příznivější je nyní situace v Německu, které eviduje 156 nových případů.

Premiantem je Afrika

Naopak nejlépe je na tom ve srovnáním kontinentů Afrika, kde nové případy covidu-19 klesly o 18 procent. Ubylo i úmrtí spojených s koronavirem: ze minulý týden je jich přibližně o čtvrtinu méně, než o týden dříve.

Bruce Aylward, poradce generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO), ale uvedl pro server BBC, že nejsme na dobré cestě. „Musíme to opravdu urychlit, nebo víte co? Tahle pandemie bude trvat o rok déle, než je nutné,“ řekl o kontinentu, kde je naočkováno méně než pět procent populace.

WHO prosí, aby bohatší státy urychlily distribuci vakcíny a Africe je dodaly. Druhému nejlidnatějšímu kontinentu totiž očkovací látky chybí.

Mrtvých přibývá, zpřísňují se opatření

Nejvíce obětí na počet obyvatel si covid-19 za poslední dva týdny vyžádal v Rumunsku. Na koronavirus zde zemřelo 4687 lidí, tedy 241 pacientů na milion obyvatel. Nejvíce lidí pak podlehlo nemoci v Rusku, kde za posledních 14 dní zemřelo každý den v průměru téměř 1000 lidí.

České úřady evidovaly 7 úmrtí na milion osob. Podle zprávy ministerstva zdravotnictví tvoří většinu zemřelých neočkovaní lidé.

Kvůli další vlně pandemie státy opět zpřísňují opatření. Například v Česku budou mít od listopadu provozovatelé restaurací odpovědnost za kontrolu negativních testů či covidových pasů namísto zákazníků. Toto platí již v Rakousku, Francii a dalších evropských zemích.

V České republice chtějí navíc hygienické stanice přísněji kontrolovat dodržování opatření, například používání respirátorů v dopravních prostředcích či na pracovišti. Za nedodržování opatření hrozí pokuta na místě až 10 000 korun.

Ve skutečnosti ale hygienici tak přísní nebývají. „V reálu bývají částky nižší, záleží na tom, jak k situaci člověk porušující pravidla přistoupí. Pokud věc na místě napraví, řešíme obvykle pochybení domluvou. Něco jiného je to ale v případě porušování opětovného, tam hrozí již přímo sankce. Případná pokuta se platí na místě, nebo se případ postupuje do správního řízení,“ vysvětlila Seznam Zprávám Dana Šalamunová z hygienické stanice Středočeského kraje.

V Česku za středu přibylo 3276 nových případů covidu-19, což je o 1776 případů více než před týdnem. V nemocnicích leželo 726 pacientů s covidem, nejvíce od 26. května. Za poslední týden zemřelo 58 lidí, což je téměř o třetinu více než za celé září.

Reklama

Doporučované