Hlavní obsah

Evropa musí zabránit izraelské anexi, píší evropští politici včetně Pirátů

Foto: Profimedia.cz

Anexe = apartheid, píší na transparentech účastníci demonstrace v izraelském Tel Avivu.

Reklama

Více než tisícovka evropských politiků napsala lídrům Evropské unie dopis, v němž vyjádřila ostrý nesouhlas s plánovanou anexí části palestinských území. Mezi signatáři dopisu jsou i poslanci a europoslanci české Pirátské strany.

Článek

V české debatě o palestinsko-izraelském konfliktu je obvykle nejhlasitější prezident Miloš Zeman, zastánce bezpodmínečné podpory Izraele. V poslední době se ale začaly ozývat i jiné hlasy, které se snaží o jiný přístup, bližší hlavnímu myšlenkovému proudu v Evropě. Nejdříve to byl dopis současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka a dvou jeho předchůdců, nyní se na adresu izraelské vládní politiky kriticky vyjádřili i zástupci Pirátů.

Dopis podepsali europoslanci Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa a také poslanci František Kopřiva, Jan Lipavský, František Navrkal a Ondřej Profant. Mezi Piráty ho rozšířil Jan Lipavský, který se dlouhodobě zabývá právě zahraniční politikou.

„Nedomnívám se, že by dopis šel proti českému mainstreamu. Jak článek ministrů zahraničí, tak i tento dopis jsou plně v souladu s českou zahraniční politikou,“ řekl Lipavský Seznam Zprávám. Neměl prý problém ho podepsat, protože jde o výzvu k zachování dvoustátního řešení, která zapadá do linie Pirátské strany.

Zákonodárci napříč Evropou jsou „hluboce znepokojeni“ plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa na řešení izraelsko-palestinského konfliktu a možností izraelské anexe části západního břehu Jordánu. Obávají se také precedentu, který by takový krok znamenal pro mezinárodní vztahy, vyjadřují v dopise zaslaném šéfům vlád a států Evropské unie.

Signatáři dopisu mluví také o obavách, jaký bude mít plánovaná anexe dopad na životy Izraelců a Palestinců, stejně jako na destabilizaci regionu. Žádají proto evropské lídry, aby „rozhodně jednali“ a aby se Evropská unie postavila do čela úsilí v zabránění anexi a zachránila tak vyhlídky na dvoustátní řešení konfliktu.

V dopise je zmíněn také výrok šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, podle něhož by případná anexe neměla projít bez připomínek. Jak by tedy případná odveta nebo reakce Evropské unie měla vypadat?

„Nemyslím, že by Unie měla vytvářet nějakou odvetu. Je ale na místě, abychom ten problém pojmenovali, tak jsme ostatně vystupovali i v Poslanecké sněmovně, když se řešil Petříčkův a Zaorálkův článek. Byl bych ale dalek výzev k nějakým takovým krokům,“ říká Lipavský, který nemá informace o tom, zda nabídku podepsat dopis dostaly i jiné české politické strany.

„Ve Velké Británii se sice hovoří o sankcích, o ničem takovém my ale neuvažujeme. Myslím, že celou situaci jde vyřešit tím, že Izrael plán na anexi pozastaví a zamyslí se nad řešením, které bude v rámci dvoustátního modelu,“ nabízí smírné řešení.

Za dopisem stojí bývalý šéf Knesetu Avraham Burg spolu s dalšími izraelskými osobnostmi, které tradičně podporují dvoustátní řešení a vznik Palestinského státu vedle Izraele. Dopis podepsalo 1080 politiků z 25 zemí Evropy. Nechybí mezi nimi například bývalý britský eurokomisař Lord Patten, francouzská europoslankyně a bývalá ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

Kromě členských států EU je pestrá i směsice politických stran, jejichž členové za prohlášením stojí. Například z Francie podepsali někteří politici vládního hnutí Republika vpřed!, ale i poslanci krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie, nebo naopak členové konzervativních Republikánů.

Reklama

Doporučované