Hlavní obsah

Evropa nás uslyší a nebude si s námi zahrávat! Erdogan přesvědčuje Turky, aby mu dali větší moc

Erdogan naposledy přesvědčoval voliče, aby mu v referendu dali větší moc.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Na poslední shromáždění před nedělním hlasováním přišly tisícovky lidí. V referendu půjde celkem o osmnáct ústavních změn. Pokud projdou, stane se z Turecka prezidentská republika.

Článek

Turecko už v neděli čeká zásadní hlasování o změně ústavy. Turci budou v referendu rozhodovat, zda promění dosavadní parlamentní systém vlády na prezidentský. Ten by zásadně rozšířil pravomoce současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pokud návrh přijmou, čeká Turecko největší politický obrat od vyhlášení republiky v roce 1923.

Prezident Erdogan naposledy přesvědčoval občany, aby v referendu hlasovali pro. Na shromáždění ve městě Konya dorazily tisícovky lidí. Erdogan Turkům slíbil, že s novými pravomocemi udělá z Turecka zemi, se kterou si Evropa nebude zahrávat a bude jí naslouchat. Vymezil se i proti argumentům svých kritiků, z Turecka prý za žádnou cenu nechce udělat federální republiku.

Návrh, který prošel v lednu v parlamentu naprostou většinou, předpokládá 18 ústavních změn. Zruší se post premiéra a pravomoc jmenovat vládu bude mít prezident. Padne nynější podmínka jeho nestranickosti, počet poslanců se zvýší o 50 členů na 600 a jejich minimální věk se sníží z 25 na 18 let. Zrušeny budou vojenské soudy a prezident bude moci jmenovat čtyři ze 13 členů nejvyššího soudu. Samotný Erdogan by pak díky změně ústavy mohl zůstat u moci až do roku 2029.

Průzkumy ukazují, že výsledek bude velmi těsný a že změny mohou být přijaty pouze 51 až 52 procenty hlasů těch, kteří zaškrtnou na lístku evet - ano. Čeká se vysoká účast a hovoří se až o 80 procentech, což byla i přibližně účast v posledních parlamentních volbách v listopadu 2015.

Kritici poukazují na soustřeďování moci do Erdoganových rukou. „Budu hlasovat pro ne. Nemyslím si, že by měl někdo mít tak moc autority. To doma nedovoluji ani svému manželovi,” řekla agentuře Reuters turecká občanka Muzeyyen Saracoglu.

Znalci se domnívají, že pro Turecko nebude dobré odmítnutí ani přijetí změn. Obojí může přinést předčasné volby, a tedy další nejistotu. Přijetí učiní z Turecka zemi jednoho muže a z kritiků se stanou zrádci. Už nyní se na ty, kdo vedli kampaň pro hayir - ne, pohlíželo jako na teroristy.

Evropská unie již oznámila, že po referendu přehodnotí žádost Turecka o členství. Turecké vztahy s Německem nebo Nizozemskem  v minulých týdnech narušilo agitování tureckých politiků mezi tamními tureckými komunitami.

Reklama

Doporučované