Hlavní obsah
Online

Bavorsko nevylučuje návrat hraničních kontrol, týkaly by se i Česka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem v Česku a Rakousku nelze vyloučit, že bude Bavorsko opět přísněji střežit své hranice. V rozhovoru poskytnutém mediální skupině Funke to dnes uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Podle něj ale nechce vláda v Mnichově ohrozit hospodářské vztahy se svými sousedy. Ústřední vláda v Berlíně návrat kontrol na hranice odmítá.

- Evropa přitvrzuje v boji proti covidu-19. Ve Slovinsku v úterý začne platit zákaz nočního vycházení od 21:00 do 6:00. V rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která sousedí s jižními Čechami, vstupují v platnost zpřísněná opatření, například povinná registrace v restauracích. Také polský Sejm bude řešit rostoucí počet případů koronaviru v zemi.

- Země Evropské unie zaregistrovaly od března do konce června bezmála o 170 000 více mrtvých, než činí průměr předchozích čtyř let. V pondělí o tom informoval evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší počet nadprůměrných úmrtí evropské země zaznamenaly na konci března a na začátku dubna. V České republice byl nadprůměrný počet úmrtí zaznamenán od poloviny března do konce dubna a pak v červnu.

  • Západní Austrálie evakuovala kvůli koronaviru lodní posádku

    Australské úřady u západního pobřeží evakuovaly posádku z lodě s dobytkem, protože asi u poloviny z 52 jejích členů byl potvrzen koronavirus. Jde za měsíc o čtvrtý podobný případ zaznamenaný na plavidle u břehů státu Západní Austrálie. Jak napsala agentura Reuters, tato část země nemá několik týdnů vlastní případ nákazy. „Je jasné, že tyto lodě připlouvající s lidmi s covidem-19 na palubě jsou nejslabší místo a největší riziko pro Západní Austrálii,“ upozornil v Perthu premiér této části země Mark McGowan.

    Zatím poslední případ se týká dobytkářské lodě Al Messilah, která připlula pod kuvajtskou vlajkou. Evakuovaní námořníci byli převezeni do hotelové karantény a na lodi zůstala jen minimální část posádky. Do Perthu loď dorazila minulý týden s námořníky ve věku mezi 20 a 62 lety. Podle vlády Západní Austrálie mělo pozitivní testy 24 námořníků a zbylí na výsledky ještě čekají.

  • Lufthansa má za kvartál ztrátu 1,3 miliardy eur, čeká slabou poptávku

    Německá letecká společnost Lufthansa vykázala ve třetím čtvrtletí kvůli pandemii covidu-19 provozní ztrátu 1,26 miliardy eur (34,2 miliardy Kč). Největší evropské aerolinky se zveřejněním hospodářských výsledků varovaly před slabou poptávkou po zbytek roku. Minulý rok měla Lufthansa ve stejném období zisk 1,3 miliardy eur. V porovnání s předchozím kvartálem jí provozní ztráta klesla díky obnovení některých letů a omezení nákladů.

  • Španělsko zaznamenalo přes 10 tisíc nově nakažených

    Ve Španělsku přírůstek za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel dosáhl dnes nejvyšší hodnoty od začátku epidemie, napsal deník El País. Hodnota, která měří rychlost šíření nákazy, se zvýšila na 322,9 nového případu na 100 000 obyvatel. Počet případů se zvýšil o 13 873, jen 5300 případů ale bylo objeveno za posledních 24 hodin. Zbytek přírůstku tvoří dopočty z předchozích dnů.

    Počet nakažených od začátku epidemie se tak ve Španělsku zvýšil na 988 000, počet mrtvých vzrostl na 34 210.

  • Ve Francii opět přibylo více než 20 000 koronavirových infekcí

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo 20 468 nových odhalení viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Dohromady už byla nákaza v zemi s téměř 68 miliony obyvateli odhalena u 930 745 lidí a podle agentury Reuters bude milionová hranice za předpokladu pokračování stávajícího trendu překonána do konce tohoto týdne.

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví rovněž hlásí 262 dalších úmrtí. Zahrnují však také stovku zemřelých v domovech seniorů za několik dní. Dohromady už ve Francii v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřelo 33 885 lidí. Nadále prudce roste počet hospitalizovaných s covidem-19. Aktuálně francouzské nemocnice pečují o 12 458 pacientů s touto nemocí. Na jednotkách intenzivní péče leží 2177 nakažených, což je o 78 více než předchozí den.

  • Itálie hlásí přes 10 000 nových případů covidu-19

    Šedesátimilionová Itálie zaznamenala 10 874 nových případů, celkem více než 400 000. Nejpostiženějším italským regionem je nadále desetimilionová Lombardie, kde se za poslední den prokázalo 2000 nových případu. Následují Kampánie s 1312 případy a Lazio s 1224 případy. Lombardie a Kampánie dnes požádaly vládu o vyhlášení zákazu nočního vycházení na svém území. Omezení chystají i další italské kraje, například Piemont chce zakázat víkendový prodej v obchodních centrech s výjimkou obchodů, jež prodávají potraviny.

    Podle italského ministerstva zdravotnictví se od začátku epidemie nakazilo koronavirem 434 000 lidí a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 36 705 osob.

  • Testujeme všechny, hned jak přijdou do dveří, říká český praktik v Německu

    Rozdíl mezi praktickým lékařem v Česku a Bavorsku je obrovský, tvrdí doktor Milan Lexa, který 4 dny v týdnu ordinuje v bavorských hvozdech a jeden den pak v Praze. Rozdílný přístup je prý velmi znát i během pandemie koronaviru.

  • Melania kvůli kašli nebude s Trumpem na mítinku v Pensylvánii

    První dáma Spojených států Melania Trumpová nedoprovodí prezidenta na úterní volební mítink ve státě Pensylvánie. Její mluvčí Stephanie Grishamová oznámila, že u Trumpovy manželky po koronavirové nákaze přetrvává kašel a že v zájmu maximální opatrnosti se rozhodla plánovanou cestu zrušit.

    Podle agentury AP se první dáma naposledy ukázala na veřejnosti 29. září při televizním duelu Donalda Trumpa s jeho soupeřem v listopadových volbách, kandidátem demokratů Joem Bidenem. O dva dny později Trump ohlásil, že on i jeho žena měli pozitivní test na virus SARS-CoV-2. Melania na rozdíl od prezidenta nebyla hospitalizována a minulý týden oznámila, že se z nemoci covid-19 zotavila.

  • Němci bojují s koronavirem pomocí čerstvého vzduchu

    Německá vláda investuje 500 milionů eur, tedy asi 13,6 miliardy korun, do zlepšení ventilačních systémů ve veřejných budovách. Chce tak zastavit šíření koronaviru.

    Více se dočtete v článku:

  • Velká Británie hlásí přes 20 tisíc nových případů

    Británie, která má 66 milionů obyvatel, prochází druhou vlnou koronavirové epidemie. V úterý oznámila 21 331 nových případů infekce a 241 úmrtí lidí s covidem-19. Dohromady už v zemi zemřelo téměř 44 000 nakažených, což z Británie činí nejhůře zasaženou zemi Evropy. Johnson však odolává tlaku na druhé celonárodní uzavření ekonomického a společenského života a místo toho spoléhá na restrikce v nejvíce zasažených místech.

  • Papež František se poprvé objevil na veřejnosti s rouškou

    Papež František v úterý poprvé vystoupil na veřejnosti s nasazenou rouškou. Stalo se tak při setkání s představiteli dalších církví a náboženství, se kterými se v Římě pomodlil za světový mír. Při četbě projevu si však papež roušku sundal. V minulosti byl kritizován, že při generálních audiencích roušku nenosí, uvádí agentura Reuters.

  • Johnson uvalil tvrdší restrikce na Manchester, přes jeho odpor

    Britský premiér Boris Johnson v úterý ohlásil zavedení přísnějších restrikcí v boji s koronavirovou nákazou v manchesterské metropolitní oblasti na severu Anglie. Učinil tak přesto, že se s místní politickou reprezentací nedohodl na kompenzacích pro místní firmy, které nová opatření postihnou.

    Johnson jednostranně vyhlásil nejvyšší možná omezení po neúspěšných jednáních s místními politiky o jejich dobrovolném zavedení. Opatření zahrnují například uzavření hospod, v nichž se nepodává jídlo, nebo výstrahu, aby lidé necestovali do regionu a naopak mimo něj. Nové restrikce vstoupí v platnost v pátek. Celoplošnou karanténu od pátku na dva týdny zavede také Wales, jehož vláda to oznámila v pondělí.

  • Evropské státy přitvrzují. Už čtyři zavedly zákaz nočního vycházení

    Zákaz nočního vycházení jako jedno z protipandemických opatření. K tomu v Evropě po narůstajících počtech nakažených přistoupily Francie, Belgie nebo Slovinsko. Jako poslední se přidala Lombardie, o zákazu uvažuje také Madrid.

  • Bulharsko hlásí nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie

    V Bulharsku se za posledních 24 hodin nakazilo koronavirem 1024 osob. Bulharské ministerstvo zdravotnictví proto oznámilo, že od čtvrtka bude zavedena povinnost nosit roušky ve všech venkovních prostorech. V sedmimilionové zemi se od března koronavirem nakazilo 30 500 lidí a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 1008 osob.

  • Eurostat: První vlna covidu zvýšila počet mrtvých proti minulosti

    Země Evropské unie zaregistrovaly od března do konce června bezmála o 170 000 více mrtvých, než činí průměr předchozích čtyř let. V pondělí o tom informoval evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší počet nadprůměrných úmrtí evropské země zaznamenaly na konci března a na začátku dubna. V České republice byl nadprůměrný počet úmrtí zaznamenán od poloviny března do konce dubna a pak v červnu.

  • USA i dva týdny před dnem voleb dál evidují rozmach epidemie

    Spojené státy v pondělí znovu zaznamenaly okolo 60 000 nových případů nákazy koronavirem, a nárůst denních bilancí tak pokračuje i dva týdny před hlavním termínem letošních voleb. Objevují se proto spekulace, zda se může epidemická situace citelně promítnout do chování voličů. Samotné počty nových infekcí nicméně podávají zkreslený obrázek vývoje, nejen v důsledku rostoucího počtu testů, píše deník The New York Times (NYT).

    Průměrný počet prováděných testů na virus SARS-CoV-2 se tento měsíc dostal nad hranici jednoho milionu denně. Relativně nízký podíl nákaz končících úmrtím je pak podle všeho spojen i se změnou přístupu mezi nejzranitelnějšími obyvateli, tedy mezi seniory. Ti jsou nyní podle NYT opatrnější, a infekce se tudíž více šíří mezi mladými Američany.

    O tom, že se situace skutečně zhoršuje, nicméně svědčí vývoj statistiky hospitalizací. Podle iniciativy The COVID Tracking Project bylo v pondělí v USA pacienty s covidem-19 obsazeno skoro 38 000 nemocničních lůžek, což je o 7000 více než na začátku měsíce. Problémy se zvládáním náporu nemocných jsou hlášeny zejména z amerického středozápadu.

  • Britští vědci chtějí cíleně nakazit dobrovolníky koronavirem

    Vědci z britské Královské univerzity v Londýně ve spolupráci s partnery v úterý představili kontroverzní studii, při které plánují zdravé lidi záměrně nakazit koronavirem, aby mohli zkoumat dopady nemoci a urychlit tak vývoj vakcíny. Informují o tom agentury. Podle vědců půjde o první studii svého druhu na světě.

    Vědci nyní hledají dobrovolníky ve věku 18 až 30 let, v dobrém zdravotním stavu a bez rizikových faktorů. V první etapě vědci infikují dobrovolníky virem SARS-CoV2 a budou zkoumat, jaké je minimální množství látky, které u pacientů vyvolá příznaky koronaviru, popisuje na svých webových stránkách Královská univerzita v Londýně (ICL). Do studie by se měly zapojit desítky nebo stovky dobrovolníků.

    Odpůrci tohoto kontroverzního přístupu studii považují za riskantní, zastánci si naopak slibují rychlejší výsledky, než přináší standardní výzkum. Britská vláda je podle informací zveřejněných agenturou AP připravena do projektu investovat 33,6 milionu liber (1,014 miliardy korun).

  • V Černé Hoře přibývá nakažených

    Situace se zhoršuje v Černé Hoře, která má v současnosti jeden z nejvyšších relativních počtů aktivních případů v Evropě. V zemi s 620 000 obyvateli je nyní přes 4230 infikovaných. Úřady proto na dva týdny nařídily zavřít kavárny a restaurace, zakázaly veřejná shromáždění, a některá místa dokonce uzavřely. V Černé Hoře se koronavirem doposud nakazilo 15 760 lidí, 240 z nich zemřelo.

  • Počet mrtvých s covidem-19 v Bosně přesáhl tisíc

    Počet mrtvých s covidem-19 v Bosně a Hercegovině, kde žije asi 3,3 milionu lidí, překročil tisíc, informuje agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické úřady této země. Přibylo také 728 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce během jediného dne. Zdravotníci opakovaně varují, že pokud současný trend bude pokračovat, hrozí, že se systém zhroutí. Situace je napjatá zejména v Sarajevu, kde za posledních deset dnů přibylo 1000 nových případů. V zemi je nyní celkem 8812 aktivních případů, což je skoro o 3280 více než před týdnem.

    Reuters uvádí, že úřady v zemi, která je ze správního hlediska rozdrobená, doposud nezavedly tvrdší opatření, platí ale povinnost zakrývat si ústa a nos ve vnitřních i venkovních prostorech, omezený je také počet lidí, kteří se mohou sejít. Bosna a Hercegovina od začátku pandemie covidu-19 eviduje 35 389 nakažených a 1017 úmrtí pacientů s covidem-19.

  • Polský parlament odložil projednávání opatření proti covidu

    Polský Sejm, dolní komora parlamentu, v úterý odložil projednávání dalších opatření v boji proti koronaviru. Týkají se mimo jiné podpory zdravotnického personálu v situaci, kdy se zvyšuje počet nakažených. V úterý země zaznamenala druhý nejvyšší denní nárůst nových případů koronavirové infekce.

    Osmatřicetimilionové Polsko oznámilo 9291 nových případů nákazy, více to bylo jen v sobotu, kdy jich bylo 9622. Země doposud eviduje 192 539 potvrzených případů nákazy koronavirem, 3721 pacientů s covidem-19 zemřelo. Ministerstvo zdravotnictví v úterý informovalo, že v nemocnicích je 8962 lidí s koronavirem, 725 z nich je napojených na plicní ventilaci. O den dříve bylo hospitalizovaných 8375 a 672 nemocných na plicní ventilaci.

  • Kampánie se chystá zavést noční zákaz vycházení

    Předseda regionální vlády Kampánie Vincenzo De Luca oznámil, že požádá italského ministra zdravotnictví o zavedení nočního zákazu vycházení od pátku. „Od 23 hodin se přeruší aktivity a pohyb,“ uvedl De Luca. Kraj na jihu Itálie od pondělí otevře základní školy, distanční vyučování na školách bylo zavedeno od 16. října.

    Podle předsedy regionální vlády Kampánie směřuje k uzavření, protože na jednotkách intenzivní péče zůstalo volných 15 lůžek. Kampánie, která má 5,8 milionu obyvatel, zaznamenává po desetimilionové Lombardii druhý nejvyšší denní přírůstek nově nakažených koronavirem. V pondělí region registroval 18 314 nemocných a 85 pacientů je hospitalizováno na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy