Hlavní obsah

Evropa rozvolňuje. Jaké podmínky platí v jednotlivých zemích

Foto: Profimedia.cz

V Řecku vítají turisty už od poloviny května.

Reklama

Trvalý pokles pozitivních případů napříč Evropou vede k postupnému uvolňování koronavirových opatření. V řadě oblíbených turistických destinací je možné vyrazit do muzea či do baru. Jinde jsou stále vyžadovány roušky i venku.

Článek

V Evropské unii pomalu, ale jistě ubývá nakažených nemocí covid-19 a naopak přibývá naočkovaných. Jednotlivé země proto s nadcházejícím létem uvolňují opatření a chystají se na příjezd turistů. Většina členských států vyžaduje při vstupu negativní (PCR) test ne starší než 72 hodin, potvrzení o prodělání nemoci covid-19 či o dokončeném očkování proti koronaviru jednou ze schválených vakcín. Některé země navíc vyžadují, aby se jejich návštěvníci předem zaregistrovali na vládní portál, jinak jim nebude umožněn vstup do země. Od 1. července by měly začít platit tzv. covid pasy, které mají sjednotit a usnadnit cestování po Evropě.

Francie

Francie ve středu vstoupila do třetí fáze rozvolňování. Vláda nově posunula zákaz nočního vycházení z 9. na 11. hodinu večer. Kavárny a restaurace smí naplnit polovinu své vnitřní kapacity. Na jednoho zákazníka musí v obchodě připadnout alespoň čtyři metry čtvereční. Otevřely posilovny a kina či divadla smí nově naplnit až 65 procent své kapacity.

Ve Francii zůstávají zakázána shromáždění více než 10 lidí a práce z domova je silně doporučována alespoň na část pracovního týdne. Na veřejnosti, a to i venku, zůstávají povinné ochranné roušky, a to nejméně do 30. června. Naočkovaní turisté se nově nemusí prokazovat negativním PCR testem.

Itálie

Itálie, která loni na jaře děsila celý svět, má pandemický vývoj pod kontrolou. Během posledního měsíce klesl průměrný přírůstek nakažených za jeden týden zhruba na 2 100. Očekává se, že do konce června budou všechny italské regiony prohlášeny za nízce rizikové.

Většina kaváren, barů, restaurací, hotelů a kin částečně otevřela už 26. května. O pár dní později, a to 1. června, následovalo znovuotevření vnitřních prostor. Zákaz vycházení se 7. června posunul na půlnoc. Na otevření stále čekají noční kluby, je možné, že ke vstupu bude potřeba nějaká forma zdravotního certifikátu, uvádí deník The Guardian. Italská vláda zatím neoznámila, kdy přestane být povinné nošení roušek na veřejnosti, a to i venku.

Řecko

Řecko otevřelo své hranice 14. května a od té doby se chystá na nadcházející turistickou sezónu. V zemi je zatím povinné nošení roušek, a to uvnitř i venku. Od půl jedné ráno platí zákaz nočního vycházení. Hotely, restaurace a bary už jsou otevřené. Obchody také, ale omezují počet návštěvníků. Muzea a archeologické památky, včetně Akropole v Aténách, už rovněž vítají návštěvníky. Před vstupem do Řecka je nutné se zaregistrovat.

Španělsko

Ve Španělsku se rozvolňování řídí „semaforem“, který řadí jednotlivé regiony do jedné z pěti rizikových kategorií podle míry jejich 7denního a 14denního průměru nakažených a procenta nemocničních lůžek a lůžek intenzivní péče obsazených pacienty s nemocí covid-19.

I v regionech, kde je nejnižší míra rizika, smí restaurace a bary naplnit jen polovinu své kapacity. Rovněž musí zavřít nejpozději ve tři ráno a u jednoho stolu na zahrádce nesmí sedět víc než 10 lidí. Na veřejnosti je povinná ochrana dýchacích cest. Jinak se opatření liší podle jednotlivých regionů a je nutné si je před cestou nastudovat.

Chorvatsko

Chorvatsku se podobně jako Řecku vyhnuly obrovské přírůstky nakažených. V zemi platí poměrně mírná koronavirová opatření. Ochranné roušky jsou vyžadovány pouze uvnitř a venku jen v místech, kde není možné dodržet 1,5metrové rozestupy. Restaurace mohou své hosty usadit venku i uvnitř, bary a kavárny je obslouží pouze ve venkovních prostorách. Noční kluby zatím zůstávají zavřené. Od 11 hodin večer se nesmí prodávat alkohol.

Německo

V sousedním Německu začalo všech 16 spolkových zemí uvolňovat platná opatření – každá ale podle trochu jiných pravidel. Před cestou do Německa je proto potřeba zkontrolovat platná opatření v cílové destinaci. Cestující, kteří se do Německa vydají, se musejí prokázat potvrzením o prodělané nemoci, o očkování či negativním testem. Od pondělí jsou pro turisty otevřeny hotely a penziony ve všech spolkových zemích. Například v Berlíně se dá od 4. června povečeřet i uvnitř restaurace, ale pouze s negativním testem.

Rakousko

V Rakousku jsou otevřené hotely, restaurace, obchody či muzea. Restaurace smí obsloužit až 10 lidí u jednoho stolu venku a 4 strávníky u jediného stolu uvnitř. Nápoje a jídlo je zatím možné podávat pouze usazeným hostům, návštěvníci koncertu se tak musejí obejít bez občerstvení. Na veřejnosti je povinné nošení respirátoru kategorie alespoň FFP2, vyžadováno je i dodržování alespoň jednometrových rozestupů. Pro ubytování se v hotelu, návštěvu restaurace či jiných veřejných akcí je potřeba negativní test, potvrzení o prodělání nemoci či o dokončeném očkování.

Slovensko

Na Slovensku platí tzv. COVID automat, který dělí slovenské okresy do čtyř stupňů v závislosti na epidemické situaci. Pro tyto čtyři stupně jsou stanovena různá omezení volného pohybu. Na webových stránkách slovenské vlády je možné vyhledat platná opatření pro vybrané okresy.

Některé cesty jsou možné bez negativního testu, například kvůli nákupu potravin či léků. Jiné cesty a návštěvy služeb jsou podmíněné negativním testem. Uvnitř jsou povinné respirátory kategorie alespoň FFP2.

Reklama

Doporučované