Hlavní obsah

Evropa se připravuje na vlnu veder. Teploměry ukážou i 40 stupňů

Pocitové teploty ve Francii dosáhnou 47 stupňů Celsia.Video: Daniela Kučerová

 

Reklama

Evropu tento týden budou trápit vysoké teploty překračující 40 stupňů Celsia. K vedrům se přidají ale i silné bouřky.

Článek

Obvyklé chladné počasí s přeháňkami ve Velké Británii vystřídá v následujících dnech příchod speciálního typu počasí, takzvaného Spanish Plume. Pro něj jsou běžné teploty nad 30 stupňů Celsia, vysoká vlhkost vzduchu a silné bouřky. Horké počasí se do Spojeného království dostane ze Španělska, které ale zároveň naruší i tlaková níže. Přívalový déšť může způsobit záplavy, varují meteorologové.

Ve Španělsku se na většině území očekávají teploty nad 35 stupňů Celsia, v centrální části země až nad 40 stupňů. Podobně vysoké teploty mohou očekávat lidé na dovolených na Mallorce a Kanárských ostrovech.

I Francii potrápí teploty okolo 40 stupňů Celsia. Očekává se, že od počátku týdne budou teploty lámat rekordy. Meteorologové varují, že vysoká vlhkost vzduchu způsobí, že se pocitová teplota vyšplhá až na 47 stupňů.

Nejhorší vlnu veder očekává severní část země včetně Paříže. Některá francouzská města už do ulic instalují pítka a mobilní svlažovače, aby svým obyvatelům alespoň trochu ulevila.

Teplotní rekordy pro červen by mohly být překonány také v Německu, Švýcarsku a Belgii. Teploty nad 30 stupňů přijdou i do Berlína, Hamburku, Frankfurtu, Bukurešti, Kyjeva a Atén.

Reklama

Doporučované