Hlavní obsah
Online

Eurovolby v Česku vyhrál Babiš, úspěch slaví také Okamura. ČSSD propadla

Sledujte živé vysílání volebního studia Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujte živé vysílání volebního studia Televize Seznam k výsledkům voleb do Evropského parlamentu.

Článek

Vítězem čtvrtých voleb do Evropského parlamentu v České republice se stal podle očekávání a prognóz Andrej Babiš. Získal 21,2 procenta hlasů a 6 mandátů.

Úspěch slaví také hnutí SPD Tomio Okamury, které získalo dva mandáty. V minulých volbách přitom Okamurovo hnutí (tehdy to byl Úsvit přímé demokracie) neuspělo.

Poprvé budou mít v Evropském parlamentu své zástupce ( a to 3) také čeští Piráti.

Účast voličů byla tentokrát skoro o deset procentních bodů vyšší než před 4 lety. Volit přišlo přes 28 procent voličů.

Hranici pro vstup do Evropského parlamentu překonalo stejně jako v minulých volbách sedm politických subjektů: ANO, ODS, Piráti, STAN-TOP 09, SPD, KDU-ČSL a KSČM.

Propadla se tedy vládní sociální demokracie, která v minulém období měla 4 mandáty.

Mezi 21 novými europoslanci je 7 žen, návrat do velké politiky slaví někdejší ministr obrany za ODS Alexandr Vondra, jenž získal mandát díky přednostním hlasům, které mu dali voliči.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu:

ANO – 21,2 % – 6 mandátů

ODS – 14,5 % – 4 mandáty

Piráti – 14 % – 3 mandáty

TOP 09/STAN – 11,7 % – 3 mandáty

SPD – 9,1 % – 2 mandáty

KDU-ČSL – 7,2 % – 2 mandáty

KSČM – 6,9 % – 1 mandát

Účast: 28,72 %

  • Také Fiala by si vystačil se čtyřmi mandáty

    „Když získáme tři mandáty, bude to víc než minule. Čtyři mandáty bych považoval za velký úspěch, s takovým výsledkem bych byl spokojen,” řekl Fiala. Na Česko připadá 21 křesel v Evropském parlamentu, který má 751 členů. Eurovolby označil Fiala za velmi důležité pro další směřování Evropské unie. „Výsledek těchto voleb ovlivní, jak bude vypadat Evropská unie. Mělo by nám na tom záležet, jak vypadá, protože jsme země s exportní ekonomikou, která potřebuje mít otevřené hranice, obchodní spolupráci a která potřebuje být pevnou součástí Západu kvůli své bezpečnosti,” konstatoval předseda ODS.

  • Bývalý ministr Vondra se vrací do velké politiky. Stal se europoslancem za ODS

    Alexandr Vondra se vrací do velké politiky. Voliči jej z nevolitelného místa na kandidátce ODS vykroužkovali a byl zvolen europoslancem.

    Bývalý ministr Vondra se vrací do velké politiky. Stal se europoslancem za ODS.Video: Seznam Zprávy

  • Jak reagovali lídři stran a jaká byla atmosféra ve štábech

    Jak reagovali lídři stran a jaká byla atmosféra ve štábech.Video: Seznam Zprávy

  • ANO vyhrálo, ale nejvíc prodělá

    Ze sněmovních stran na letošních volbách do Evropského parlamentu vydělají patrně jen Piráti a mírně ODS. Vyplývá to z porovnání udávaných nákladů na kampaň a peněz, které dostanou úspěšné strany od státu za získané hlasy. Největší finanční ztrátu pak zřejmě utrpí vítězné hnutí ANO, mohla by činit kolem 20 milionů korun – vynaložilo na kampaň podle dostupných informací až 35 milionů korun, od státu dostane za hlasy zhruba 15 milionů.

    Ztrátové budou volby také pro koaliční ČSSD, rozdíl mezi náklady na propagaci a státním příspěvkem by u ní měl činit asi minus osm milionů korun. Sociální demokraté chtěli dát na kampaň 11 milionů korun a za hlasy obdrží 2,8 milionu.

    Z porovnání deklarovaných volebních výdajů na jeden získaný mandát v Evropském parlamentu vychází, že nejlevněji jej pořídili Piráti. Europoslanecké křeslo je stálo dva miliony korun. ODS vyšlo jedno místo v Evropském parlamentu na 2,5 milionu, KDU-ČSL na 2,75 milionu a SPD a koalici STAN a TOP 09 shodně na pět milionů korun. Hnutí ANO obrazně vydalo za jedno křeslo v europarlamentu 5,8 milionu korun a KSČM 8,5 milionu korun.

  • Pravicová bašta, pohřebiště levice

    Procentuálně nejhorší výsledek z obcí nad 5000 voličů zaznamenalo vítězné ANO v Černošicích u Prahy (9,71 procenta), kde se nejméně dařilo také SPD (4,22 procenta), KSČM (2,24 procenta) a ČSSD (1,63 procenta). Vyhrála zde koalice STAN/TOP 09 (26,78 %), druhá byla ODS (23,64 %).

  • Marek Prchal ještě nespí:

  • Spojenci pro Evropu, STAN a TOP 09 hodnotí volby jako velký úspěch

    Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí dvojciferný výsledek ve volbách do Evropského parlamentu, 11,7 procenta, a tři mandáty jako velký úspěch. STAN, TOP 09 a Zelení budou do krajských a senátních voleb hledat širší formu spolupráce. Výsledek voleb je jasná výzva, aby strany dále spolupracovaly, řekl europoslanec, lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

    Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukázalo, že koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, tedy stran s proevropským myšlením, překonala drobné spory na domácí politické scéně a že alternativní, nevládní strany v Česku mají svou sílu.

  • Volební popelky: TOP 5

    Kdo získal z rekordních 40 volebních uskupení úplně nejméně? Zde je žebříček stran z opačného konce:

    40. KONZERVATIVNÍ ALTERNATIVA 235 hlasů 0,00 %

    39. JSI PRO?Jist.Solid.In.pro bud. 836 hlasů 0,03 %

    38. PRVNÍ REPUBLIKA 844 hlasů 0,03 %

    37. Koalice ČSNS, Patrioti ČR 1289 hlasů 0,05 %

    36. Národní socialisté 1312 hlasů 0,05 %

  • Neúspěšný lídr ČSSD odmítá, aby Jourová pokračovala v roli komisařky

    Končící europoslanec ČSSD Pavel Poc rozhodně nedoporučí vedení své strany, aby ve vládě podpořilo na post českého eurokomisaře znovu Věru Jourovou. Důvody neupřesnil, chce je sdělit nejdřív straníkům. Řekl to dnes novinářům. Poc byl lídrem kandidátky do eurovoleb, v nichž ČSSD nezískala ani jeden mandát. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš řekl, že jeho hnutí bude Jourovou znovu navrhovat. „Nebudu to vedení sociální demokracie doporučovat v žádném případě,“ uvedl Poc.

  • Vesnice, kde volilo 90 % voličů

    Nejvyšší volební účast ve volbách do Evropského parlamentu zaznamenala obec Čilá na Rokycansku, kde přišlo k urnám 90 procent voličů. Naopak nejmenší volební účast byla ve Vřesové na Sokolovsku, kde jich přišlo necelých devět procent. V celém Česku přišlo tentokrát k urnám 28,72 procenta voličů. V Praze přišlo volit 38,31 procenta voličů.

    V obci Čilá je 20 zapsaných voličů a z toho 18 jich přišlo volit a všechny jejich odevzdané hlasy byly platné. Webové stránky obce uvádějí, že věkový průměr tamních obyvatel je 60 let a z toho dvě třetiny tvoří ženy. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byla tamní volební účast stoprocentní.

    Naopak ve Vřesové na Sokolovsku přišlo k urnám pouze 27 z 313 zapsaných voličů. Pod devíti procenty byla také volební účast v Milhostově na Chebsku.

  • Loučí se i Štětina

    Sbohem dává Evropskému parlamentu Jaromír Štětina, který v něm seděl za TOP 09, ale pro letošní volby se s novým vedením strany nedohodl a kandidoval za narychlo utvořené uskupení Evropa společně. To ovšem úplně propadlo, má jen 0,53 % a volilo jej pouhých 12 578 lidí. Nemá tedy nárok ani na státní příspěvek. Na kandidátce byli také paralympijský sportovec Jan Povýšil či novinář Petr Fischer.

  • Telička se loučí s Bruselem

    Europoslanec Pavel Telička, který byl před pěti lety zvolen do Evropského parlamentu za ANO Andreje Babiše, ale rozkmotřil se s ním, už v Bruselu nebude. Sám sice získal úctyhodných 17 448 hlasů, ovšem jeho strana HLAS dosáhla pouze na 2,38 %.

  • Lídr lidovecké kandidátky mandát neobhájil

    Pavel Svoboda, který vedl kandidátku KDU-ČSL, dalších pět let už v Bruselu sedět nebude. Díky preferenčním hlasům jej přeskočili Tomáš Zdechovský (24 823) a Michaela Šojdrová (22 649). Svoboda získal jen 21 821 hlasů.

  • Babiš: ANO čelilo sprosté kampani. „Těch mýtusů…“

    Premiér Andrej Babiš (ANO) označil na dnešní tiskové konferenci vítězství ANO ve volbách do Evropského parlamentu za skvělý výsledek. Proti hnutí byla podle jeho názoru v poslední době vedena intenzivní a sprostá antikampaň. Propadák koaliční ČSSD podle něj nebude mít vliv na vládu, nevidí žádnou souvislost mezi výsledky a koaliční spoluprací.

    Babiš řekl, že výsledek považuje za úspěch, protože proti hnutí „jela intenzivní kampaň“. „Těch mýtusů, co na nás bylo použito,“ kritizoval doslova. Zmínil, že řada kritických informací se objevila v médiích i v první den hlasování. Všichni političtí konkurenti podle šéfa ANO pracovali s „antiBabišem“ a mrzí ho, že s tím nepřestali ani po vyhlášení výsledků.

    Antikampaň byla podle Babiše vylhaná a velice intenzivní. „Ale vyhráli jsme, je to skvělé, znovu všem děkuji. Já jsem to bral jako nějaký indikátor, jestli naše vláda funguje. A myslím, že vláda funguje skvěle, má výsledky, není důvod mít obavy o budoucnost naší země,“ konstatoval premiér.

    Babiš uvedl, že předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček mu gratuloval k výsledku. „Na vládu tyto volby nemají absolutně žádný vliv. O vládě rozhoduje naše Sněmovna, kde je 15 poslanců ČSSD, naši poslanci. Já tam nevidím žádnou souvislost mezi výsledkem ČSSD a účastí ve vládě,“ uvedl. Sociální demokraty a jejich výsledek komentovat nechtěl.

  • Volby do Evropského parlamentu obmění českou Sněmovnu

    Letošní volby do Evropského parlamentu obmění Sněmovnu. V eurovolbách uspěli tři dosavadní poslanci Radka Maxová (ANO), Veronika Vrecionová (ODS) a Mikuláš Peksa (Piráti). V české dolní komoře proto končí.

    Za předsedkyni sociálního výboru Maxovou by měl do Sněmovny nastoupit radní Husince na Prachaticku Ondřej Babka a za místopředsedkyni zemědělského výboru Vrecionovou bývalý poslanec a ministr Petr Bendl. Místopředsedu evropského výboru Peksu by měl v dolní komoře nahradit datový analytik František Navrkal.

  • Praha opět volí jinak. ANO skončilo až čtvrté

    Praha opět hlasovala jinak než zbytek země. ANO skončilo v Praze až na 4. místě (13,35 %). První byla v mteropoli koalice TOP 09/STAN (20,74 %), druzí Piráti (19,12 %), třetí ODS (18,88 %).

  • Niedermayer porazil na hlavu stranického šéfa, voliči ho kroužkovali nejvíc

    Rekordmanem co do počtu nasbíraných preferenčních hlasů se v uplynulých eurovolbách stal někdejší viceguvernér ČNB, europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer.

    Jeho jméno zakroužkovalo 67 430 voličů a z třetí příčky na kandidátní listině TOP 09 + STAN jej poslali do EP jako číslo jedna za tuto formaci.

    To původní jednička společné kandidátky, Niedermayerův stranický šéf Jiří Pospíšil, získal o třicet tisíc preferenčních hlasů méně. Konkrétně 37 231.

    Největší skok pak předvedl Alexandr Vondra na kandidátce ODS. Z patnáctého místa se díky preferenčním hlasům stal dvojkou strany v EP. Získal 29 536 kroužků.

    Pětice nejúspěšnějších kandidátů podle preferenčních hlasů:

    Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN): 67 430 preferenčních hlasů

    Dita Charanzová (ANO): 53 924

    Jan Zahradil (ODS): 51 381

    Hynek Blaško (SPD): 47 505

    Kateřina Konečná (KSČM): 38 650

  • Karlovarský kraj: Jasné vítězství ANO, komunisti na 7 procentech

    V Karlovarském kraji vyhrálo volby do Evropského parlamentu ANO, získalo 27,04 procenta hlasů. Za ním skončila Česká pirátská strana s 12,32 procenta hlasů a hnutí SPD Tomio Okamury, kterému voliči dali 12,04 procenta hlasů. K volbám přišlo 23,19 procenta voličů, což bylo o 9,16 procentního bodu více než před pěti lety, ale pod celostátním průměrem, vyplývá z údajů serveru www.volby.cz.

    Hranici pěti procent překročila v kraji ještě ODS s 11,46 procenta hlasů, koalice STAN a TOP 09 s 9,77 procenta hlasů a KSČM s 7,34 procenta hlasů.

  • Jihočeský kraj: Jako v celém Česku

    Evropské volby v Jihočeském kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS a Piráty. Na čtvrtém místě skončila koalice STAN a TOP 09. Pětiprocentní hranici překročily ještě SPD, KSČM a KDU-ČSL. Ostatní kandidující seskupení v jižních Čechách neuspěla. ANO tak obhájilo vítězství v kraji z roku 2014. Volební účast v jižních Čechách byla 28,99 procenta. Vyplývá to z volebních výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na serveru www.volby.cz.

    Vítězné ANO získalo 21,5 procenta hlasů, polepšilo si oproti minulým volbám o 5,4 procentního bodu. Druhá ODS téměř zdvojnásobila zisk na 14,4 procenta. Třetí Piráti mají 13,7 procenta, koalice STAN a TOP 09 dostala 11,3 procenta, ztratila proti posledním evropským volbám přes čtyři procentní body. Pátá skončila SPD s 9,2 procenta. KSČM, která v kraji získala 7,79 procenta, ztratila proti roku 2014 přes pět procentních bodů. O třetinu hlasů přišla KDU-ČSL, která tentokrát dostala od voličů 6,6 procenta hlasů.

  • Zlínský kraj: Čunkova země, lidovci druzí

    Evropské volby ve Zlínském kraji vyhrálo ANO s 21,32 procenta hlasů před KDU-ČSL (15,11 pct) a Českou pirátskou stranou (11,56 pct). Pětiprocentní hranici v kraji překročilo ještě pět dalších stran – ODS, SPD, koalice STAN a TOP 09, KSČM a sociální demokraté. Zájem o volby byl podstatně vyšší než před pěti lety, volební účast činila 28,34 procenta. Vyplývá to z volebních výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz.

    Občanské demokraty v kraji volilo 11,35 procenta voličů, SPD dalo hlas 10,64 procenta voličů a koalici TOP 09 a STAN 7,99 procenta. Komunisty ve Zlínském kraji v boji o pozice v EP podpořilo 6,33 procenta voličů a sociální demokraty 5,47 procenta. ČSSD si přitom v kraji v porovnání s předchozími volbami pohoršila o téměř deset procent.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy