Hlavní obsah

Evropa v horečkách. Teploměry v Paříži i v německém Lingenu ukazovaly teplotu nad 42 stupňů Celsia

Evropu zasáhla další vlna veder.Video: Zdroj: AP, AFP

 

Reklama

Západní Evropa ve čtvrtek čelila další vlně rekordně vysokých teplot.

Článek

Meteorologové během čtvrtečního dne přepisovali v Evropě jeden teplotní rekord za druhým. Nejvíce se s vlnou veder potýkala Francie. Před druhou hodinou vystoupala v Paříži rtuť teploměru nejdříve na 40,6 stupně Celsia, čímž byl překonán celostátní teplotní rekord z roku 1947. Ulice ve městě ale dál sálaly, meteorologové později ve městě naměřili teplotu 42,6 stupně Celsia, informoval twitterový účet tamní stanice.

Francouzské úřady vybídly občany, aby se vyhnuli cestování metrem a vlakem a pokud je to možné, aby pracovali z domova. Turisté i místní se v Paříži ochlazovali vodou v místní fontáně. „Vzali jsme si sebou láhve s vodou a neustále se mažeme opalovacím krémem. Zatím se snažíme zůstat ve stínu a poté se půjdeme zchladit do muzea,“ sdělil pro agenturu AP nizozemský turista v Paříži Elmar Caspers.

Rozhovor s Marií Sýkorovou v Poledních zprávách.Video: Seznam Zprávy

„Dopravní podnik Paříže bude distribuovat vodu ve velkých stanicích. Pro tyto účely připravil až 150 tisíc láhví vody,“ řekla pro Seznam v poledne novinářka Marie Sýkorová. „Pařížská radnice také instalovala ve městě na 900 ostrůvků osvěžení, jedná se o pítka, fontány a rozprašovače. Radnice také zpřístupnila zadarmo parky, které jsou normálně placené.“

Vytrvalá horka mohou ohrozit také katedrálu Notre-Dame, kterou nedávno poničil požár. Architekt, který odpovídá za rekonstrukci stavby, se obává, že by se mohla zřítit střecha monumentu.

Také ve Velké Británii zažili ve čtvrtek nejteplejší den v roce. Největší vedra panovala v Heathrow, kde teploty podle britské Meteorologické služby překročily 37 stupňů Celsia. Ve městě Bristol byly navíc kvůli prasklému potrubí bez vody tři tisíce lidí. Dosavadní teplotní rekord Velké Británie z roku 2003, kdy se rtuť teploměru vyšplhala až na 38,5 stupně Celsia, ale pokořen nebyl.

Zato v Německu, Belgii i Nizozemsku padaly teplotní rekordy. V těchto zemích je v současnosti tepleji než ve Španělsku nebo v Portugalsku. V nizozemském městě Deelen naměřili rekordní teplotu 41,7 stupně Celsia. V belgickém městě Kleine Brogel naměřili rekordní hodnotu také ve čtvrtek – ručička teploměru se zastavila na hodnotě 40,6 stupně Celsia.

V Belgii se dokonce na Facebooku již na začátku týdne svolávali lidé, kteří chtěli strávit horkou noc v lednicích tamního supermarketu Colruyt. „Rozhodně nehodláme nechat v noci naše obchody otevřené. Nicméně, každý, kdo během dne přijde, ať se klidně pozdrží u našich lednic, jak dlouho bude potřebovat,“ informoval mluvčí řetězce.

Německý teplotní rekord pak padl v Lingenu, meteorologové tam naměřili 42,6 stupně Celsia.

V příštích dnech se očekává, že teploty budou nejvíce stoupat ve Francii a ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Doporučované