Hlavní obsah

Evropané mají poslední možnost vyjádřit se ke střídání zimního a letního času, servery nestíhají

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Evropská komise dnes ukončí veřejnou konzultaci o zrušení nebo zachování střídání letního a zimního času. Veřejnost se může zapojit online na stránkách Evropské komise.

Článek

Dnes končí veřejná diskuze o zachování nebo zrušení střídání letního a zimního času. Konzultace je směřovaná na evropskou veřejnost. Ta může vyslovit svůj názor online v dotazníku přímo od Evropské komise.

Obsahem dotazníku je pět otázek, ve kterých se dotazovaný jasně vyjádří pro nebo proti zrušení střídání časů. Průzkum také zjišťuje, jaké důvody jsou pro zastánce zrušení času důležité.

Veřejná rozprava začala na popud občanů, Evropského parlamentu a několika členských států EU. Část veřejnosti se v minulosti několikrát odmítavě vymezila proti střídání časů i v peticích. Ty často argumentují tím, že střídání časů má špatný vliv na vnitřní biorytmus a že v jeho důsledku roste počet dopravních nehod a infarktů.

Vše nasvědčuje tomu, že v poslední den hlasování zájem neupadá, spíše naopak. Na serverech Evropské komise totiž občas dochází k výpadkům. Za těmi pravděpodobně stojí velký počet uživatelů.

Ze zájmu o zapojení do diskuze má radost i europoslanec z KDU-ČSL Pavel Svoboda, ten se několikrát vyslovil pro změnu časových pravidel. Svoboda zastává názor, že je důležité, aby došlo k jednotnému zrušení střídání časů napříč celou EU.

Hlavním důvodem střídání časů při jeho zavedení bylo šetření energie, jenže poslední studie ukazují, že odběr elektřiny je ještě o 20 % větší. I přesto pro zachování střídání hovoří několik faktorů. Střídání časů je již dlouho zavedené pravidlo a jeho zrušení by podle expertů způsobilo chaos, navíc časová změna opticky prodlužuje den a člověk tak je aktivnější.

Reklama

Doporučované