Hlavní obsah

Evropo, pozor! Kolem demonstrace SPD proti EU bylo u nás spoustu lží, varuje ministerstvo

Dezinformací před volbami přibývá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České úřady varovaly Evropu před dezinformacemi po akci SPD na Václavském náměstí, na kterém vystoupila i Marine Le Penová nebo nizozemský politik Geert Wilders. Kromě toho varovala Česká republika zbytek EU i před manipulacemi po požáru katedrály Notre-Dame. Konkrétní lži úřady poslaly do nového systému, který na nepravdy upozorňuje napříč státy. Informaci pro Televizi Seznam potvrdil zdroj na Ministerstvu vnitra.

Článek

„Informovali jsme například o dezinformačních narativech, které se v ČR šířily v souvislosti s požárem katedrály Notre-Dame v Paříži, nebo v souvislosti s demonstracemi proti EU dne 25. dubna,“ uvedlo v e-mailu pro Seznam Ministerstvo vnitra s tím, že do systému posílá incidenty s evropským přesahem.

Systém včasného varování (Rapid Alert System) Evropské unie byl spuštěn 18. března. Česko ho uvítalo. Vstupovat do něj může kromě Ministerstva vnitra i Ministerstvo zahraničí. Cílem je, aby si jednotlivé země vyměňovaly informace a podezření v reálném čase, mohly se na ně připravit a lépe reagovat. Řada problémů se totiž šíří bez ohledu na hranice a mají podobné, ne-li stejné prameny.

Fake: Za hořící Notre-Dame můžou muslimové!

Systém se osvědčil v praxi nedávno. Když začalo hořet srdce Paříže – ikonická katedrála Notre-Dame – trvalo jen několik málo desítek minut, než internet začaly zaplavovat teorie o tom, kdo za to může. Často se zmiňovaly menšiny, především muslimové, i údajný útok na západní hodnoty. Upozornil na to server BuzzFeed.

Na sociálních sítích se rychle šířily reakce účtů nesoucích arabská jména. Často nemají profilovou fotku a nejsou jinak aktivní. Společným jmenovatelem je oslava požáru. Jestli jde o provokaci autorů nebo falešné účty, to se většinou ukáže až s odstupem času.

Reklama

Doporučované