Hlavní obsah

Evropská doba postkoronavirová. EU bude k přežití potřebovat vůli

Foto: Profimedia.cz

Jaká je budoucí role Evropské unie?

Reklama

Článek

Jak bude Evropa a konkrétně Evropská unie vypadat po pandemii koronaviru? Otázka, která stále víc plní hlavy politikům i přední strany novin. A také téma pro nový díl Checkpointu.

Rozhodnutí o karanténních opatřeních a obecně zdravotnictví a zdraví EU neřeší. Nemůže plošně vydat nařízení pro všechny členské státy, ty se v těchto otázkách rozhodují samy. Kvůli počátečnímu váhavému postoji k šířícímu se viru však Evropská unie sklidila kritiku.

„V rovině komunikační tam vidím jisté selhání,“ říká pro Checkpoint Kateřina Šafaříková, bruselská reportérka vydavatelského domu Economia. „Lidé jako Ursula von der Leyenová a další ze začátku ukazovali malou empatii s nastalou situací.“

Pokud se ale podíváme na to, jak se s krizí poprali jednotliví členové Evropské unie, najdeme nejen velké rozdíly, ale také docela výrazný balanc na hranici evropského práva. Například v Maďarsku: na konci března schválil tamní parlament zákon rozšiřující platnost dekretů, které vláda v krizové situaci vydává. To podle opozice i evropských kritiků zajistilo kontroverznímu premiérovi Viktoru Orbánovi bezprecedentní moc.

„Záleží, jaká bude odpověď Evropské unie. Pokud najde nějaké efektivní řešení, tak myslím, že těmto autoritářům vyrazí z ruky tuto kartu. Tedy to, že ty národní státy to dokážou řešit lépe. Pokud naopak bude EU pokračovat v takovém trochu zmateném přistupování k celé situaci, dá se pak čekat, že zejména v našem regionálním teritoriu budou autoritáři na vzestupu,“ říká v Checkpointu politolog z Institutu mezinárodních studií na FSV UK Martin Mejstřík.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění se zahraničními redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Z pražského Smíchova.

Za hranice.

Zevrubně.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Evropská unie zažívá turbulentní rok – na konci ledna z ní odešla Velká Británie, teď je Evropa uprostřed koronakrize. „Pokud ta ekonomická pomoc bude jasná, strukturovaná, dobře komunikovaná a masivní, tak si myslím, že se může ukázat, že je to ta Evropská unie, která - poté, co státy vyřeší zdravotní krizi - nastoupí a vyřeší tu krizi ekonomickou,“ řekl politolog Mejstřík. Takový scénář je podle něj ale spíše optimistický. Jestli bude naplněn, závisí na mnoha faktorech.

Nový díl pořadu Checkpoint, který se tentokrát zabývá situací v Evropské unii, si pusťte v přehrávači nahoře.

Reklama

Doporučované