Hlavní obsah

Evropská komise chce podle Orbána připravit Maďarsko o ochranu hranic

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán ve svém projevu uvedl, že jednání Evropské unie chce připravit Maďarsko o jejich právo na ochranu vlastních hranic. Tento krok je podle něj pro usnadnění imigrace a není jejím řešením.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes označil za nepřijatelné, že Evropská unie chce připravit Maďarsko o jeho právo chránit své vlastní hranice. Orbán tak reagoval na návrhy německé kancléřky Angely Merkelové posílit unijní pohraniční agenturu Frontex při ochraně vnějších hranic EU.

„Vítáme, že Evropská unie místo kvót (na přerozdělování migrantů) konečně obrací pozornost k ochraně hranic,” řekl podle tiskových agentur Orbán. „Nicméně není správné, že bychom měli přijít o naše právo chránit hranice a že Brusel chce místo nás převzít odpovědnost,” dodal.

Na podzimním zasedání maďarského parlamentu zdůraznil, že kontrolovat vlastní hranice umí mnohem lépe než kdokoliv z Bruselu. Zdůraznil také, že cílem Bruselu není chránit hranice Evropské unie, ale naopak usnadnit imigraci. Maďarsko podle něj není žádný průchod ani uprchlický tábor. Pokud by se chtěli míchat s cizí kulturou nebo civilizací, nejprve by museli tento návrh konzultovat. Takovou myšlenku však před maďarským národem rozhodně neobhajoval.

Premiér také sdělil, že chce tento postoj vyjádřit i na neformálním summitu prezidentů a premiérů EU v Salcburku, kde se bude jednat rovněž o migraci.

Německá kancléřka Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli v Berlíně uvedli, že chtějí zlepšit ostrahu vnější hranice EU. Německo podle kancléřky sdílí priority rakouského předsednictví, včetně zlepšení ostrahy vnější hranice EU. Evropská komise navrhuje zvýšit počet zaměstnanců agentury Frontex na 10 000. Kurz v Berlíně řekl, že cílem je tohoto čísla dosáhnout do roku 2020.

Reklama

Doporučované