Hlavní obsah

Evropská komise dnes schválí zrušení střídání času, oznámil Juncker

Občané Evropské unie možná brzy přestanou každého půl roku posouvat ručičky na hodinách.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera schválí ještě dnes tento orgán návrh na zrušení letního času.

Článek

Evropská komise (EK) ještě dnes schválí návrh na zrušení každoročního pravidelného přechodu na letní čas. V německé veřejnoprávní televizi ZDF to řekl předseda EK Jean-Claude Juncker. Přání zrušit střídání času podle něj vyjádřili občané EU v nedávné veřejné konzultaci. 

„Lidé to chtějí, my to uděláme,” řekl Juncker v rozhovoru poskytnutém ZDF. Předseda Evropské komise reagoval na veřejnou konzultaci, v níž se naprostá většina ze 4,6 milionu občanů EU, kteří se do ní zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři miliony.

Podle Junckera by nemělo smysl se na něco lidí ptát a následně jejich názor nevyslyšet. Dosud přitom Evropská komise zdůrazňovala, že výsledky ankety nejsou ani reprezentativní, ani závazné.

Výsledky ankety unikly předčasně

Oficiálně nebyly zatím výsledky konzultace, která skončila v polovině srpna, zveřejněny, do médií ale již unikly. Podle agentury DPA se pro zrušení střídání času vyslovilo 80 procent respondentů. Většina z odpůrců každoročních změn pak vyjádřila přání, aby celoročně platil čas letní.

Aby občané Evropské unie mohli přestat každý půlrok posouvat ručičky na hodinách, museli by s návrhem Evropské komise souhlas vyjádřit ještě poslanci Evropského parlamentu a jednotlivé členské státy EU.

Agentura DPA napsala, že podpora návrhu ze strany Evropského parlamentu je prakticky jistá. Právě Evropský parlament letos v únoru Evropskou komisi vyzval, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla ukončení této praxe, která má řadu odpůrců. Postup europarlamentu byl reakcí na občanské iniciativy a petice, které se řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Za zrušení lobbují zejména na severu Evropy, Babiše to nezajímá

Podpora návrhu mezi členskými státy už tak jednoznačná není, poznamenala DPA, podle které jsou velkými zastánci zrušení přechodů na letní čas například Estonsko, Lotyšsko, Litva či Finsko.

Českého premiéra Andreje Babiše ale debata o zrušení každoročního přechodu na letní čas nechává chladným. „Mám jiné starosti, řeším migraci,” uvedl Babiš na žádost novinářů o reakci na avizovaný plán Evropské komise (EK) nechat o případné změně rozhodnout členské státy Unie a Evropský parlament.

Babiš na dotaz novinářů nejprve uvedl, že neví, zda by změna něco přinesla. „To se musíte zeptat občanů,” uvedl. Neodpověděl nicméně na otázku, zda by tak podle něj měli rozhodnout v referendu.

Pro Seznam Zprávy se k věci vyjádřil europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL, který za Česko změnu času navrhoval: „Já se domnívám, že už jsem udělal maximum. Zorganizoval jsem skupinu poslanců, která nakonec prosadila usnesení Evropského parlamentu a v jeho důsledku komise vyhlásila veřejnou konzultaci. Pokud to bude mít ty legislativní následky, tak já samozřejmě budu přesvědčovat spolu se skupinou europoslanců ostatní kolegy, aby podpořili návrh komise na zrušení střídání letního a zimího času.“ Dodal, že byl mile překvapen vysokou účastí v anketě, ještě vzhledem k období letních prázdnin.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku tohoto roku. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Reklama

Související témata:

Doporučované