Hlavní obsah

Evropská komise k Babišově střetu zájmů: Máme si to řešit sami, hrozí vracení dotací

Podle Evropské komise hrozí kvůli střetu zájmů vracení dotací.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Televize Seznam získala dokument z Evropské komise, který se týká premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Článek

Dopis z Bruselu je odpovědí na otázky Pirátů. Jejich předseda Ivan Bartoš se eurokomisařů ptal, zda nejsou čeští politici ve střetu zájmů kvůli byznysu a dotacím. Poté, co v srpnu začalo platit finanční nařízení Evropského parlamentu týkající se střetu zájmů.

Piráti jsou totiž přesvědčeni, že premiér Andrej Babiš a ministr zemědělství Miroslav Toman jsou ve střetu zájmů. Kvůli jejich bývalým firmám a čerpání dotací.

Do Česka dorazil od eurokomisaře pro rozpočet a lidské zdroje Günthera Oettingera dopis v rozsahu jeden a půl stránky.

„Je na národních úřadech, aby přijaly vhodná opatření s cílem předejít střetu zájmů, zjistit, zda v konkrétních případech ke střetu zájmů dochází. Kde se zjistí, že ke střetu zájmů skutečně dochází, zajistit, že dotyčná osoba svých aktivit v dané věci zanechá,“ píše eurokomisař v dopise adresovaném Pirátům.

„Odhalené pochybnosti mohou vést k finančním postihům, o kterých rozhodnou národní orgány. Pochybnosti týkající se čerpání z fondů se mají primárně adresovat těmto orgánům, včetně úřadů, které jsou zodpovědné za spravování a kontrolu unijních fondů, stejně jako nezávislé kontrolní orgány,“ pokračuje dokument.

Pokud bude ČR dotace vracet, bude je vymáhat po daných koncernech

Podle dopisu prý přijme na základě zjištění „Evropská komise veškerá vhodná opatření s cílem ochránit rozpočet EU. Zvláště může pozastavit platby, nebo udělit finanční sankce s přihlédnutím k principu úměrnosti a s přihlédnutím k opravným prostředkům přijatým národními orgány“.

Pokud závěry přeložíme do běžné mluvy, Evropská komise aktuálně šetří, zda český premiér neporušuje nová pravidla rozdělování dotací. Eurokomisař z Bruselu v dopise píše, že by situaci ohledně možného střetu zájmů premiéra Babiše měly řešit národní orgány, zároveň ale dodává, že se situací Brusel zabývá.

Koncerny Agrofert a Synbiol jsou dávno zaparkované ve svěřenských fondech. Obdobné riziko prý hrozí i u ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Pokud by příslušné orgány došly k závěru, že jde o střet zájmů, muselo by Česko dotace z EU přidělené po srpnu 2018, vrátit. Stát by je pak po koncernech vymáhal.

Ferjenčík: Vracení dotací je naprosto reálné

Podle poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka je nejzásadnějším sdělením hrozba, že Česká republika může přijít o evropské dotace. „Základní zjištění je, že pan komisař Oettinger píše o hrozbě, že Česká republika může přijít o evropské dotace. To je důvod, proč to řešíme. Hned jak vstoupilo v srpnu to nařízení EU o střetu zájmů v platnost, tak jsme okamžitě požádali Evropskou komisi o vyjasnění té situace a upozornili jsme je na střet zájmů pana premiéra, protože čím dřív se to vyjasní, tím menší bude částka, o kterou Česká republika přijde. Pokud se potvrdí, že Agrofert to bude muset vracet,“ řekl v úterý večer ve studiu Televize Seznam Ferjenčík.

Na otázku, zda na záležitost mají dohlížet především národní orgány, jak se píše v dopise, Ferjenčík odpověděl, že Piráti už se na ministerstva i další instituce obrátili, ale nepochodili. „Bohužel česká ministerstva ten problém absolutně ignorují. Tvrdí, že se nic neděje, přitom jak pan Babiš, tak pan Toman, jsou podle našeho názoru ve střetu zájmů a hrozí, že o ty evropské dotace přijdeme,“ řekl Ferjenčík.

Představa, že Česká republika bude muset dotace skutečně vracet je podle Ferjenčíka naprosto reálná. „To nařízení hovoří poměrně jasně. Vede se výkladový spor o to, jestli se vztahuje na ministry, nebo jen na úředníky. Pokud EU dospěje k tomu, že se vztahuje na ministry a premiéra, tak ten střet zájmů je naprosto jednoznačný,“ řekl Ferjenčík.

Televize Seznam se reakci Andreje Babiše pokoušela zjistit, na dotaz ale nereagoval.

Reklama

Doporučované