Hlavní obsah

Evropská komise pátrá po složení tetovacích inkoustů, omezí ty zdravotně závadné

Popularita tetování roste, některé barvy ale mohou být závadné.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Evropská komise minulý rok požádala Evropskou agenturu pro chemické látky, aby vyhodnotila zdravotní rizika tetovacích inkoustů a navrhla, jak zamezit používání těch, které obsahují nebezpečné látky.

Článek

Vzhledem k rostoucí popularitě tetování v Evropě se Evropská komise zaměřila na bezpečnost používaných tetovacích inkoustů a na jejich dopad na lidské zdraví. Stávající výzkum týkající se zdravotních rizik tetování není ucelený. Ačkoliv některé látky nalezené v tetovacích barvách výzkumy identifikovaly jako karcinogenní, žádná studie přímo nedokázala spojitost mezi tetováním a vznikem rakoviny, píše server Politico.

V současnosti v Evropské unii neexistují jednotná pravidla, která by upravovala, co můžou tatéři svým klientům vpravovat pod kůži. Zatímco barviva použitá v kosmetice nebo v textilním průmyslu podléhají evropským bezpečnostním směrnicím, u tetovacích inkoustů tomu tak zatím není. Ty tak můžou obsahovat pigmenty původně určené například pro barvení látek či plastu.

Kvůli bezpečnosti zákazníků tetovacích studií proto Evropská komise minulý rok oslovila Evropskou agenturu pro chemické látky (ECHA), aby vyhodnotila zdravotní rizika tetovacích inkoustů a navrhla jednotné opatření, jak zamezit používání závadných látek.

Na konci roku 2017 ECHA zveřejnila výsledky své studie. Agentura v 500stránkovém dokumentu navrhuje zakázat nebo omezit záměrné používání 4000 látek v případě, že jsou součástí tetovacích barev. V těch se reálně vyskytuje jen část z uvedených substancí, ale návrh má sloužit i jako prevence před jejich možným použitím tímto způsobem.

Po období pro připomínky ze strany veřejnosti i expertů agentura na konci letošního roku předá výsledky Evropské komisi, která následně rozhodne, jestli poznatky začlení do evropské legislativy.

Účelem návrhu ECHA nemá být zakázat tetovací inkousty nebo tetování, ale regulovat používání nebezpečných látek přítomných v tetovacích barvách a tím zajistit bezpečnost zákazníků tetovacích studií. Očekává se, že díky restrikci se výrazně sníží možné zdravotní riziko spojené s pořízením nového tetování, jako je například alergická reakce či možné dlouhodobé dopady.

Problematické je v Evropě například označování tetovacích barev, protože je nejednotné. Některé inkousty na obalu obsahují informace o složení a zemi původu, jiné je neuvádějí.

Popularita tetování v Evropě roste. V současné době ho má asi 12 procent Evropanů, v roce 2003 jich bylo 5 procent. Zájem o to, co obsahují tetovací barvy, je však minimální. Tatéry často více zajímá, jestli barvy na kůži zůstanou výrazné. Zákazníci se zase ptají spíše na to, zda je inkoust veganský.

Ačkoliv jednotná evropská pravidla pro bezpečnost tetovacích inkoustů neexistují, sedm států se v minulosti rozhodlo přijmout usnesení, které například vylučuje určité chemické látky ze složení barev. Studie z letošního roku však ukázala, že 12 ze 34 tetovacích inkoustů na švédském trhu stále zakázané látky obsahuje.

Reklama

Doporučované