Hlavní obsah

Evropská komise připravuje nová pravidla pro vyčištění internetu od teroristické propagandy

Evropská komise připravuje nová pravidla pro vyčištění internetu od teroristické propagandy. Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

Evropská komise na konci letošního roku zavede nová pravidla pro mazání nežádoucího obsahu na sociálních sítích. Přesná podoba regulí zatím není známá.

Článek

Evropská komise v pondělí uvedla, že po debatě vyhodnotila výsledky dobrovolného programu pro technické společnosti a rozhodla se vytvořit nová pravidla. Dobrovolný program požadoval smazání teroristického obsahu do jedné hodiny. Výsledky byly pozitivní, ale pokrok podle komise nebyl dostatečný.

Regule, které by Evropská komise měla nastavit na konci letošního roku, zatím nemají jasnou podobu. Hlavním cílem bude odstranit nenávistný a zejména teroristický obsah z internetu. Komise by měla zavést tříměsíční zkušební provoz, ve kterém bude se společnostmi úzce komunikovat.

Po uplynutí tříměsíční lhůty dojde ke stálému zavedení systému, v jehož dodržování by měly komisi napomáhat i pokuty.

Evropská komise by se mohla inspirovat modelem, který používá Německo. Legislativa, která vešla v platnost v lednu, dává pravomoc německým orgánům udělovat pokuty společnostem sociálních médií až ve výši 50 milionů euro, pokud nedokážou včas odstranit nenávistný obsah.

Google sdělil, že bude mít přes 10 tisíc lidí, kteří se budou věnovat výhradně odstraňování závadného obsahu. Facebook uvedl, že také rozšířil svůj protiteroristický tým a za poslední tři měsíce dokázal smazat o polovinu více teroristických příspěvků než za předchozí tři měsíce.

Reklama

Doporučované